• Lágyéksérv csecsemő- és gyermekkorban

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Józsa Tamás, gyereksebész és urológus szakorvos

    A 14 év alattiak körében 1-3 százalékos gyakorisággal jelentkezik lágyéksérv, így ebben a korcsoportban a leggyakoribb sebészi kezelést igénylő betegségnek tekinthető.

    Minden esetben műtéti megoldásra van szükség, mivel a kórkép spontán gyógulást nem mutat és bármikor bekövetkezhet kizáródás, mely a sérv legveszélyesebb szövődménye.

    A beavatkozás kockázata minimális, alig látható heggel gyógyul és csupán egy-két napos kórházi tartózkodás szükséges.

    Mit nevezünk lágyéksérvnek?

    A lágyéksérv tünetei, gyógykezelése


    A betegség a férfiaknál sokkal gyakoribb. Veleszületett lágyéksérv, kb. minden századik fiúgyermeknél található. 25 év felett a gyakoriság 2 százalék körüli, 50 év felett az előfordulási arány meredeken növekszik.

    Bővebben A lágyéksérv tünetei, gyógykezelése felnőttkorban

    Lágyéksérv esetében a hasfal nyílásán (a lágyékcsatornán) keresztül hasüregi szerv (leggyakrabban bél, illetve petefészek) esik elő a lágyéki régióba, illetve fiúknál a herezacskóba, lányoknál a nagyajkakba.

    A sérvek többsége jobboldali, a kétoldali forma inkább újszülött korban gyakori. Fiúknál 8-9-szer gyakoribb, mint lányoknál, ami a herék leszállásának folyamatával van szoros összefüggésben. A magzati életben magasan a hasüregben fejlődő here áthalad a lágyékcsatornán, és a hashártyát maga előtt tolva süllyed a herezacskóba.

    A here mögött ilyen módon kialakult járat ideális esetben elzáródik, ennek elmaradásával sérv alakul ki.

    Gyakoribb koraszülötteknél, cysticus fibrosis, idült obstruktiv légúti betegségek, ascites, ventriculo-peritonealis shunt mellett, bizonyos kötőszöveti rendellenességek (Ehlers-Danlos-syndroma, Hunter-Hurler-syndroma, mucopolysaccharidosis) esetén. 

    Hirdetés

    A betegség tünetei

    A sérvek típusai

    A sérv legfőbb tünete a lágyéki régióban, a herezacskóban, vagy a nagyajkaknál megjelenő, általában fájdalmatlan elődomborodás. Nyugalomban spontán eltűnhet, majd újra megjelenik, melyet hasprés, köhögés vagy sírás provokálhat. Tartalma többnyire könnyen visszahelyezhető a hasüregbe.

    A lágyéksérv legveszélyesebb szövődménye a kizáródás, mely során a sérvtömlőben lévő szerv vagy annak vérellátását biztosító erek körül a hasfali nyílás leszorító gyűrűt képez, annak elhalását okozva. Ezen kívül a sérv összenyomhatja a heréhez húzódó ereket is, ami annak sorvadásához vezet.

    Ezáltal károsodik a hímivarsejtek termelése. A kizáródás korai jelei csecsemőkben a nyugtalanság, hányás, a has puffadása, míg nagyobb gyermekek inkább lágyéktáji vagy alhasi fájdalmat jeleznek. Amennyiben ez az állapot 6-8 órán át fennáll, a bélelhalás tünetei jelentkeznek: ismétlődő hányások, véres széklet, hasi izomvédekezés. A petefészek kizáródása ritka, tünetszegény.

    A lágyéksérv kezeléséről

    Minden lágyéksérv sebészi kezelést igényel. Amennyiben könnyen visszahelyezhető a hasüregbe, a műtétet rövid időn belül, tervezett időpontban kell elvégezni. Sérvkizáródás esetén a beteget azonnal intézetbe kell utalni.

    Ha a visszahelyezés sikeres, és sem bélelzáródásra, sem bélkárosodásra utaló jelek nincsenek, a műtét 24- 48 órán belül végzendő. Ellenkező esetben sürgős műtét indokolt. Bármely életkorban operálható, azonban ha lehetőség van rá, érdemes fél éves korig várni. Ilyenkor az altatás és a műtét kockázata már minimális.

    A műtét előtt általános fizikális vizsgálat, vérvétel, aneszteziológiai konzílium történik, 4 órával a beavatkozás előtt szájon át már nem fogyasztható étel, ital. Sürgős esetben gyors műtéti előkészítés történik.

    A műtét lágyéki bőrredőben vezetett 2-3 cm-es metszésből történik, mely kozmetikailag szép eredményt nyújt. A sérvtömlő lekötését, eltávolítását, szükség esetén a sérvkapu szűkítését követően a sebet felszívódó varrattal zárják, így varratszedésre a későbbiekben nincs szükség.

    A felnőttkorban oly gyakran végzett laparoscopos sérvműtéteket gyermekkorban általában nem végzik, hiszen a hagyományos műtétekhez minimális feltárás szükséges, és a hasfal megerősítésére szolgáló háló behelyezésére sincs szükség.

    Bővebben A sérvek sebészetéről

    A műtét utáni időszak

    Tervezett műtétet követően fájdalomcsillapításra lehet szükség. A beteg1-2 óra múlva óvatosan teázhat, majd legkorábban 4-6 óra múlva ételt is fogyaszthat.

    Ha a beavatkozás kizáródás miatt sürgősséggel történt, a beteg állapota és az esetleges szövődmények súlyossága alapján egyéni ápolási elvek érvényesülnek.

    Amennyiben zavartalanul telik a műtét utáni időszak, egy-két napos kórházi tartózkodást követően a beteg otthonába bocsátható. Szövődménymentes esetben a beteg 7–10 nap múlva gyógyultnak tekinthető. 3–4 héttel a műtét után a sportolás is megengedett.

    Kockázatok és szövődmények

    Mint minden sebészeti beavatkozásnak, a sérvműtétnek is vannak lehetséges szövődményei.

    Előfordulhat vérzés, elhúzódó sebgyógyulás, sebgyógyulási zavar. A herét ellátó erek sérülése esetén sorvadhat a here, az ondóvezeték esetleges hegesedése folytán a here felszáll, kiemelkedik a herezacskóból. A sérv kiújulása < 1% -ban következik be, ekkor újabb műtétre van szükség.

    Bővebben Milyen a szakszerű sebkezelés?

    Dr. Józsa Tamás, gyereksebész és urológus szakorvosForrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőnk: Dr. Józsa Tamás, gyereksebész és urológus szakorvos

    Legutóbb frissült: 2016.08.24 05:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vérzik, fáj, viszket? Mindenképpen aranyér-kivizsgálás szükséges!

    Az aranyérbetegség a leggyakoribb végbél környéki elváltozás. Az emberek többsége, főként az ötven év felettiek és a várandós nők, nem minden esetben fordul szakemberhez, mert kellemetlen számukra a probléma. Vannak esetek, amikor az orvosi vizsgálat és kezelés hasznos, néhány esetben elengedhetetlen. Kérdéseinkre dr. Baranyai László, a Trombózisközpont aranyér specialistája válaszol.

    A lágyéksérv tünetei és a sérvműtét

    A lágyéksérv 25 év felettieknél száz emberből két főt érint, ám 50 év felett az előfordulási arány meredeken növekszik. Férfiakat gyakrabban érint, mint nőket, náluk állás vagy fizikai munka után a herezacskók felé sugárzó tompa fájdalom jelezheti a betegséget.

    A krónikus kismedencei fájdalom szindróma

    A krónikus fájdalom mindig megnehezíti a beteg életét. A legtöbben tartós ideggyógyászati, mozgásszervi megbetegedés miatt kerülnek kapcsolatba hasonló panaszokkal, de bizonyos daganatos megbetegedések késői stádiumaiban is elfordulhat.

    A vastagbélrák tünetei

    A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Ismerje fel a vastagbéldaganat korai tüneteit!

    Véres széklet - Milyen betegségeket jelezhet?

    A véres széklet (hematochezia) akkor fordul elő, ha a tápcsatornából vér szivárog a belekbe. Gyakran valamiféle sérülés, aranyér, az emésztőrendszer súlyos betegsége vagy krónikus gyulladása okozza.

    A gyomorvérzés tünetei és kezelése

    A gyomorvérzés során hányás formájában távozik friss piros, esetleg barna, emésztett (kávéaljszerű) vér. A székelés során is ürülhet friss piros vér, vagy fekete kenőcsös szurokszéklet. Ezek lehetnek a fő tünetek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.