• Lágyéksérv csecsemő- és gyermekkorban

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Józsa Tamás, gyereksebész és urológus szakorvos

    A 14 év alattiak körében 1-3 százalékos gyakorisággal jelentkezik lágyéksérv, így ebben a korcsoportban a leggyakoribb sebészi kezelést igénylő betegségnek tekinthető.

    Minden esetben műtéti megoldásra van szükség, mivel a kórkép spontán gyógulást nem mutat és bármikor bekövetkezhet kizáródás, mely a sérv legveszélyesebb szövődménye.

    A beavatkozás kockázata minimális, alig látható heggel gyógyul és csupán egy-két napos kórházi tartózkodás szükséges.

    Mit nevezünk lágyéksérvnek?

    A lágyéksérv tünetei, gyógykezelése


    A betegség a férfiaknál sokkal gyakoribb. Veleszületett lágyéksérv, kb. minden századik fiúgyermeknél található. 25 év felett a gyakoriság 2 százalék körüli, 50 év felett az előfordulási arány meredeken növekszik.

    Bővebben A lágyéksérv tünetei, gyógykezelése felnőttkorban

    Lágyéksérv esetében a hasfal nyílásán (a lágyékcsatornán) keresztül hasüregi szerv (leggyakrabban bél, illetve petefészek) esik elő a lágyéki régióba, illetve fiúknál a herezacskóba, lányoknál a nagyajkakba.

    A sérvek többsége jobboldali, a kétoldali forma inkább újszülött korban gyakori. Fiúknál 8-9-szer gyakoribb, mint lányoknál, ami a herék leszállásának folyamatával van szoros összefüggésben. A magzati életben magasan a hasüregben fejlődő here áthalad a lágyékcsatornán, és a hashártyát maga előtt tolva süllyed a herezacskóba.

    A here mögött ilyen módon kialakult járat ideális esetben elzáródik, ennek elmaradásával sérv alakul ki.

    Gyakoribb koraszülötteknél, cysticus fibrosis, idült obstruktiv légúti betegségek, ascites, ventriculo-peritonealis shunt mellett, bizonyos kötőszöveti rendellenességek (Ehlers-Danlos-syndroma, Hunter-Hurler-syndroma, mucopolysaccharidosis) esetén. 

    Hirdetés

    A betegség tünetei

    A sérvek típusai

    A sérv legfőbb tünete a lágyéki régióban, a herezacskóban, vagy a nagyajkaknál megjelenő, általában fájdalmatlan elődomborodás. Nyugalomban spontán eltűnhet, majd újra megjelenik, melyet hasprés, köhögés vagy sírás provokálhat. Tartalma többnyire könnyen visszahelyezhető a hasüregbe.

    A lágyéksérv legveszélyesebb szövődménye a kizáródás, mely során a sérvtömlőben lévő szerv vagy annak vérellátását biztosító erek körül a hasfali nyílás leszorító gyűrűt képez, annak elhalását okozva. Ezen kívül a sérv összenyomhatja a heréhez húzódó ereket is, ami annak sorvadásához vezet.

    Ezáltal károsodik a hímivarsejtek termelése. A kizáródás korai jelei csecsemőkben a nyugtalanság, hányás, a has puffadása, míg nagyobb gyermekek inkább lágyéktáji vagy alhasi fájdalmat jeleznek. Amennyiben ez az állapot 6-8 órán át fennáll, a bélelhalás tünetei jelentkeznek: ismétlődő hányások, véres széklet, hasi izomvédekezés. A petefészek kizáródása ritka, tünetszegény.

    A lágyéksérv kezeléséről

    Minden lágyéksérv sebészi kezelést igényel. Amennyiben könnyen visszahelyezhető a hasüregbe, a műtétet rövid időn belül, tervezett időpontban kell elvégezni. Sérvkizáródás esetén a beteget azonnal intézetbe kell utalni.

    Ha a visszahelyezés sikeres, és sem bélelzáródásra, sem bélkárosodásra utaló jelek nincsenek, a műtét 24- 48 órán belül végzendő. Ellenkező esetben sürgős műtét indokolt. Bármely életkorban operálható, azonban ha lehetőség van rá, érdemes fél éves korig várni. Ilyenkor az altatás és a műtét kockázata már minimális.

    A műtét előtt általános fizikális vizsgálat, vérvétel, aneszteziológiai konzílium történik, 4 órával a beavatkozás előtt szájon át már nem fogyasztható étel, ital. Sürgős esetben gyors műtéti előkészítés történik.

    A műtét lágyéki bőrredőben vezetett 2-3 cm-es metszésből történik, mely kozmetikailag szép eredményt nyújt. A sérvtömlő lekötését, eltávolítását, szükség esetén a sérvkapu szűkítését követően a sebet felszívódó varrattal zárják, így varratszedésre a későbbiekben nincs szükség.

    A felnőttkorban oly gyakran végzett laparoscopos sérvműtéteket gyermekkorban általában nem végzik, hiszen a hagyományos műtétekhez minimális feltárás szükséges, és a hasfal megerősítésére szolgáló háló behelyezésére sincs szükség.

    Bővebben A sérvek sebészetéről

    A műtét utáni időszak

    Tervezett műtétet követően fájdalomcsillapításra lehet szükség. A beteg1-2 óra múlva óvatosan teázhat, majd legkorábban 4-6 óra múlva ételt is fogyaszthat.

    Ha a beavatkozás kizáródás miatt sürgősséggel történt, a beteg állapota és az esetleges szövődmények súlyossága alapján egyéni ápolási elvek érvényesülnek.

    Amennyiben zavartalanul telik a műtét utáni időszak, egy-két napos kórházi tartózkodást követően a beteg otthonába bocsátható. Szövődménymentes esetben a beteg 7–10 nap múlva gyógyultnak tekinthető. 3–4 héttel a műtét után a sportolás is megengedett.

    Kockázatok és szövődmények

    Mint minden sebészeti beavatkozásnak, a sérvműtétnek is vannak lehetséges szövődményei.

    Előfordulhat vérzés, elhúzódó sebgyógyulás, sebgyógyulási zavar. A herét ellátó erek sérülése esetén sorvadhat a here, az ondóvezeték esetleges hegesedése folytán a here felszáll, kiemelkedik a herezacskóból. A sérv kiújulása < 1% -ban következik be, ekkor újabb műtétre van szükség.

    Bővebben Milyen a szakszerű sebkezelés?

    Olvasson tovább! Csecsemő- és gyermekkori sérvek gyermeksebészeti vonatkozásai

    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőnk: Dr. Józsa Tamás, gyereksebész és urológus szakorvos

    Módosítva: 2016.08.24 05:21, Megjelenés: 2016.08.24 05:21
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A prosztata egészsége

    A prosztata egészsége

    Cs. K., fordító

    Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

    Alvási apnoe

    Alvási apnoe

    Dr. Vincze Dóra

    Miért alakul ki magas vérnyomás az alvási apnoe során?

    Mi okozhatja, ha a csecsemőm súlya nem a várt ütemben fejlődik?

    Az elégtelen súlygyarapodás az egyik leggyakoribb panasz, amivel a szülők a csecsemőgyógyászatban gyermekorvoshoz fordulnak. Előző cikkünkben a kivizsgálás lépéseire tértünk ki, jelenleg a legfontosabb szóba jövő okokat vesszük sorba életkor szerint összefoglalva, majd a leggyakoribb lehetséges kórképekre részletesebben is kitérünk.

    Csecsemő- és gyermekkori sérvek gyermeksebészeti vonatkozásai

    Ebben a cikkben a leggyakoribb gyermekkori sérvekkel kapcsolatos tudnivalókat szeretném összefoglalni, megmagyarázni kialakulásuk hátterét és felvázolni kezelési lehetőségeiket. Nem minden sérvet kell operálni, van, ami sürgős, és van, ami bizony ráér.

    A köldöksérv - Miért alakul ki, és hogyan zajlik a műtét?

    Köldöksérv esetében a köldök területén kisebb-nagyobb előboltosulás jön létre. Ennek nincs általános jellegzetes formája, a köldökgyűrű az egyes emberekben igen nagyfokú változatosságot mutathat.

    A lágyéksérv tünetei és a sérvműtét

    A lágyéksérv 25 év felettieknél száz emberből két főt érint, ám 50 év felett az előfordulási arány meredeken növekszik. Férfiakat gyakrabban érint, mint nőket, náluk állás vagy fizikai munka után a herezacskók felé sugárzó tompa fájdalom jelezheti a betegséget.

    A sérvek sebészetéről

    Sérvnek a hasfal olyan szerzett vagy veleszületett defektusát nevezzük, mely lehetővé teszi valamely hasűri szerv kinyomulását a nyíláson keresztül.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.