• Az alacsony szénhidráttartalmú diéta hatása - Kutatás

        Szerző: MTI

        Az eddigi egyik leghosszabb idejű összehasonlítás szerint, az alacsony szénhidráttartalmú diétával, körülbelül ugyanolyan mértékű fogyás érhető el hosszabb távon, mint az alacsony zsírtartalmú étrenddel, ám előbbi jobb lehet a szív egészsége szempontjából.

        Amerikai kutatók eredményeiket az Annals of Internal Medicine című szakfolyóirat augusztus 3-i számában hozták nyilvánosságra. A két évig tartó követéses vizsgálatba 307 elhízott felnőttet vontak be, akik azonban nem voltak cukorbetegek, és koleszterinszintjük is a normális határértéken belül volt.

        Hirdetés

          Fogyókúra - A leggyakoribb tévhitek


        Számos olyan tévhit van, amik nagyon megnehezítik a vágyott cél - a formás alak és egészséges test - elérését. Ismerkedjünk meg a tíz leggyakrabban előforduló tévhittel!
        Fogyókúra - A leggyakoribb tévhitek>>

        A tesztalanyok kétharmada nő, egyharmada férfi volt. A résztvevőket két csoportba osztották, az egyik csoport az Atkins nevével fémjelzett alacsony szénhidráttartalmú, a másik pedig az alacsony kalória- és zsírtartalmú étrendet követte.

        A tanulmány végére, mindkét típusú étrenddel, testsúlyuk mintegy 7 százalékát adták le a résztvevők, a fogyás mértéke, tehát nagyjából megegyezett a két csoportban.

        Különbség mutatkozott viszont, az úgynevezett jó koleszterin (HDL) szintjében. Mint Gary Foster kutatásvezető, a Temple University munkatársa elmondta, a HDL-szint 23 százalékkal emelkedett az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követőknél, ám csak 12 százalékkal a másik típusú diétán lévő embereknél.

        (MTI)

        Legutóbb frissült: 2010.08.04 09:33
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Tüdőtályog

        Tüdőtályog

        Dr. Brugós László

        A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        Prediabétesz diéta: mit együnk, ha több a cukrunk a kelleténél?

        A prediabétesz állapot a cukorbetegség előszobájának is tekinthető, mivel ekkor a vércukorszint már a normál érték fölé emelkedett, noha még nem éri el a kóros értéket. Bár a prediabéteszben szenvedők aránya nem pontosan ismert, egy vizsgálat alapján minden harmadik brit felnőtt érintett és a CDC adatai szerint az USA-ban is hasonló az arány.

        Érszűkület: diétás tanácsok a megelőzéshez és a betegséggel küzdőknek

        A szív- és érrendszeri megbetegedések hátterében a legtöbb esetben érelmeszesedés (atherosclerosis) áll. Ez az elváltozás mindaddig nem okoz panaszokat, amíg a beszűkült átmérőjű vérerekben szabadon áramlik a vér. Azonban egy kisebb vérrög vagy a nagymértékű érelmeszesedés is már komoly következményeket okozhat (például szélütés, szívinfarktus), ezért fontos a kialakult betegségek megfelelő kezelése, melyben szerepet kap a helyes táplálkozás is.

        Étkezési tanácsok túlsúllyal küzdő kismamák részére

        Az anyaméhben fejlődő magzat minden szükséges tápanyagát az édesanya biztosítja számára, de ez nem azt jelenti, hogy kettő helyett kell táplálkozni, vagyis nem a mennyiséget kell növelni, hanem a minőségi táplálkozásra kell nagy figyelmet fordítani.

        Folyadékfogyasztás és hőség

        Nyáron a hőmérséklet emelkedésével nő a kiszáradás kockázata, így fokozott odafigyelést igényel, hogy szerveztünk vízháztartását egyensúlyban tartsuk. Az étrendi változatosság a folyadékpótlást is megkönnyíti.

        Haspuffadás - Amikor az elfogyasztott ételek okozzák a tüneteket

        A fokozott gázképződés sok esetben kellemetlen lehet, pedig teljesen természetes, mindennapi folyamat. Az emésztőrendszerben megjelenő gázbuborékok számos okra visszavezethetők: például a túlzott levegőnyelés vagy a táplálkozási szokások megváltozása is kiválthat puffadást, de néhány betegség (pl. ételallergia vagy -érzékenység), továbbá a nehezebben emészthető ételek és szénsavas italok is vezethetnek a panaszok megjelenéséhez.

        Egészséges ételek és italok vb-meccsnézés alatt

        Javában tombol a futball-világbajnokság, amely férfiak és nők millióit tartja lázban, és ülteti le őket a képernyők vagy kivetítők elé. A heves szurkolás alatt természetesen hamar megjön az étvágy, és a szomjat is oltani kell valamivel. A boltok forgalmán is érezhető, hogy egy-egy izgalmasabbnak ígérkező meccs előtt megnő a sós rágcsálnivalók és a sör iránti kereslet.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.