Teljes kiőrlésű gabonák - milyen élettani hatásaik vannak?

Szerző: Független Hírügynökség

Csaknem kétszáz iskolában tart előadást a teljes kiőrlésű gabonafélék szerepéről Magyarország legnagyobb malomipari vállalata idén tavasszal. A különböző magvak és a bennük lévő rostok, vitaminok, ásványi anyagok kedvező élettani hatásait szeretnék megismertetni a gyerekekkel és szüleikkel - derül ki a cég keddi közleményéből.

A szakemberek szerint a tájékoztató programokra azért van szükség, mert a magyarok alábecsülik a teljes kiőrlésű gabonák jelentőségét.

Országosan hozzávetőleg kétszáz iskolába jut el idén tavasszal táplálkozástudományi ismeretterjesztő programjával, a legnagyobb magyar malomipari vállalat. A szakemberek szerint ugyanis Magyarországon nem elég köztudott, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék, magvak fogyasztásával a szervezetbe bevitt rostok, nyomelemek és vitaminok mennyire jelentősek az egészség megőrzése szempontjából.

Teljes kiörlésű gabonák - csupa előnyös hatás

Azon túl, hogy a rostbevitel elsődleges az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása a túlsúly, az érrendszeri betegségek és egyes rákos megbetegedések megelőzésében is rendkívül fontos - állítja Zajkás Gábor, az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet igazgatóhelyettese.

A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása a koszorúér betegség, valamint az idült gyulladással összefüggő betegségek okozta halálozás kockázatát 28, illetve 35 százalékkal, a cukorbetegség előfordulását 20 százalékkal csökkenti és segít az emésztőszervi és érrendszeri betegségek megelőzésében is - olvasható a közleményben.

A gabonafélék fogyasztása Európa szerte, így Magyarországon is csökken, és az emberek többsége fehér lisztből készült kenyeret, péksüteményt eszik.

A teljes kiőrlésű lisztben több a nyomelem és vitamin, míg a fehér liszt gazdagabb a hízásért felelős szénhidrátban.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Speciális diétát követők ünnepi...

Békés, boldog, szeretteink körében eltöltött nyugodt napok - mindenki erre vágyik az év legszebb ünnepén, karácsonykor. Ilyenkor összegyűlik a...

Reg-Enor diéta, űrhajós diéta...

A 2019-es év nagyon változatos képet mutatott divatos diéták szempontjából. A Google felmérése alapján a Reg-Enor, az űrhajós, a tojás- vagy az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.