Tojásevéssel remekül lehet a testsúlyt csökkenteni

Szerző: MTI

Kiegyensúlyozott táplálkozásban a tojás rendszeres fogyasztása, alig befolyásolja a vér koleszterin szintjét. Tojásételeket is tartalmazó egészséges koszt vizsgálatainak eredményeiről, az angol Nutritional Bulletin számolt be.

Az emberek évezredeken keresztül élvezettel ették a tojást, ha hozzájutottak. A tojásevés kritikája először a XX. század elején hangzott el, amikor a koszorúér-betegség állatkísérletes adatai megjelentek. A kísérleti nyulakat és patkányokat zsírban, koleszterinben dús ételekkel táplálták. Az erek elzsírosodása hamar bekövetkezett, de ennek oka főleg a telített zsírok adagolása volt.

Újabb tanulmányok igazolták, hogy a "rossz" (LDL) koleszterin mellett a tojás a "jó" HDL-koleszterin vérszintjét is emeli és a kettő egyensúlya kedvező lehet, ha valaki nem egyszerre akar egy tucatnyi tojást megenni. Tavaly egy vizsgálat kimutatta, hogy ha valaki vigyáz a testsúlyára, sőt éppen fogyni igyekszik, napi két tojás elfogyasztására a koleszterin szint nem lesz magasabb.

Tojásevéssel remekül lehet a testsúlyt csökkenteni. Ez a diéta az Egyesült Államokból indult el, ahol túlsúllyal küszködő emberek építették be étrendjükbe a tojást, mert az kitűnően laktat és nincs szükség túl sok evésre. Egy közepes méretű tyúktojás csupán 80 kilókalória, vagyis alig több, mint egyetlen deka tejcsokoládé.

Tény, hogy a sok "rossz" koleszterin a vérben a koszorúér-betegség és az infarktus jelentős kockázati tényezője, de az is tény, hogy a vérkoleszterinnek csak egyharmada származik az ételből, kétharmadát az emberi szervezet maga csinálja. A tojásban sok a koleszterin, de a sokkalta veszélyesebb zsírtartalom a tojásban igen szerény, és a benne lévő zsírnak csaknem a fele ártalmatlan telítetlen zsír.

A tojásételekkel kapcsolatos gondok nagy része az elkészítésen múlik. A telített zsírral sütött rántotta angolszalonnával, kalóriabomba reggeli, nem a tojástartalom, hanem a telített zsírtömeg miatt hizlal és emeli a "rossz" koleszterin szintjét.

Az Angol Szívgyógyász Társaság korábban azt javasolta, hogy heti három tojásnál többet ne együnk. Most az új bizonyítékok alapján már nem ír le számokat, csak hangsúlyozza, hogy a tojás a jól kiegyenlített, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó, vegyes étrend összetevőjeként visszatérhet mindennapi életünkbe, ételünkbe.

(MTI)

Hozzászólások (4)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Hat táplálkozási szokás, ami miatt...

A rendszeres fáradtságérzet rendkívül gyakori jelenség. Sőt, az egészséges kamaszok, felnőttek és idősebb személyek mintegy egyharmada számol be...

Dehidratáló ételek - Ezeket...

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a...

Tojás és koleszterin - Fél...

A tojás közismert a magas koleszterintartalmáról. Mivel a koleszterin - pontosabban a vér magas koleszterintartalma - bizonyítottan kulcsszerepet...

Mivel helyettesíthetjük a tiltott...

Ha táplálékallergiában vagy táplálékintoleranciában szenvedünk, elsődleges szempont egy olyan terápia tartása, amellyel a tüneteket előidéző...

Egyszerre használ és árt a tojás

Kanadai tudósok kutatási eredménye szerint a tojásfogyasztás noha növeli a koleszterinszintet, ezzel egyidejűleg csökkenti a vérnyomást. A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.