A menstruáció befolyásolja a koleszterin-szintet?

Medipress
megjelent:

A menstruációs ciklus különböző szakaszaiban változik a nők koleszterinszintje, attól függően, hogy ösztrogén-szintjük éppen emelkedik, vagy esik, állítja egy új tanulmány. Az orvosoknak tehát, mielőtt a koleszterinszint csökkentését javasolják páciensüknek, több hónap eredményét kellene elemezni, tanácsolják a kutatók.

„A nők koleszterinszintjének mérésekor figyelembe kell venni, hogy menstruációs ciklusuk mely szakaszában vannak” - magyarázza a tanulmány egyik szerzője, Enrique F. Schisterman, aki az egyesült államokbeli Eunice Kennedy Shriver Gyermekegészségügyi és Fejlődéstani Intézet járványtani osztályának vezetője. Ahhoz, hogy megbízható eredményeket kapjunk, következetesen, több hónapon keresztül mindig ugyanabban az időben kell a koleszterinszintet megmérni.

„Célszerű az első mérést a menstruáció kezdetekor megejteni, és több hónapon keresztül mindig ugyanekkor mérni” – tanácsolja Schisterman. A tanulmány a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című online folyóirat legfrissebb számában jelent meg. A kutatás során Schisterman és csapata 259, 18 és 44 év közötti nő ösztrogénszintjét hasonlította össze koleszterin-, és trigliceridszintjükkel.

A menstruációs ciklus és a koleszterinszint összefüggései

A nők 94 százalékának 14 alkalommal mérték meg koleszterinszintjét, két menstruációs ciklus alatt. Közben a résztvevők olyan otthon használható készüléket kaptak, ami hormonszintjükből megállapította, hogy a peteérés mely szakaszában vannak. A résztvevők fizikailag aktívak voltak, és nem dohányoztak.

Csupán a nők 5 százalékának koleszterinszintje volt magasabb 5,2 mmol/l -nél, mely érték már a szívbetegség kockázatának határát súrolja. Viszont a nők 19,7 százalékának a koleszterinszintje legalább egyszer elérte ezt az értéket. Ráadásul néhány 40 év feletti, elhízott nő koleszterin-szintjében jelentős ingadozásokat fedeztek fel.

A kutatók arra jöttek rá, hogy az ösztrogénszint emelkedésével a nők „jó koleszterin-szintje” is megemelkedik.

Ugyanakkor, ahogy az ösztrogén-szint nőtt, az LDL, azaz a „rossz koleszterin” szintje csökkent. Ez a csökkenés néhány nappal azután kezdődött, ahogy az ösztrogénszint elérte a csúcspontját, ami a peteéréskor következik be. Tehát a koleszterinszint a menstruáció előtti napokban a legalacsonyabb.

„Ebből is látszik, hogy a hormonok milyen fontos szerepet játszanak a nők életében, és milyen jelentős hatással vannak egészségükre” – jegyezte meg Schisterman.

Dr. Jennifer Glueck, a Miami Egyetem endokrinológus docense szerint ezek az eredmények igazán érdekesek, azonban nem fogják megváltoztatni a klinikai gyakorlatot. Szerinte a vizsgált minta nem volt megfelelő. A résztvevők ugyanis fiatal, egészséges hölgyek voltak, akiknek nincs szükségük gyógykezelésre.

Gyakori kérdések - Az orvos válaszol

Kedves Doktornő! Decemberi labor eredményemben a koleszterin értékem magas lett, ami még júniusban jó volt. Nem szeretem a húst, nagyon keveset eszem belőle, és a zsíros ételeket sem. Mitől lehet mégis magas?
Tisztelt Kérdező! Nemcsak a zsíros húsok, de a különféle „nassolnivalók” is károsak lehetnek, a hozzáadott cukor és a felhasznált hidrogénezett növényi olaj miatt. Ha a változtatások után továbbra is magas a laborérték, gyógyszer szedése javasolt. Folytatás: Miért magas a koleszterinszintem? Az orvos válaszol

Medipress

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.