Már az általánosban fogyókúráznak a gyerekek

Szerző: Független Hírügynökség

A fiatalok csaknem fele elégedetlen a testével, már az általános iskolában a gyerekek 25 százaléka, legalább egyszer fogyókúrázott, a középiskolásoknál ez az arány több mint 40 százalék - derült ki a szombaton véget ért kétnapos Magyar Evészavar Kongresszuson.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, 3 ezer fővárosi fiatalt kérdezett meg a 7-18 éves korosztályból. Az életmódjukra és táplálkozási szokásaikra vonatkozó felmérés szerint, a fiatalok rendszertelenül esznek, 25 százalékuk nem reggelizik, és nagyon magas azoknak az aránya, akik sok édességet, chipset, cukros üdítőt fogyasztanak.

Különösen a nőket érinti az evés-, és testképzavar: egy felmérés szerint a magyar nőknek, csupán 6 százaléka elégedett teljesen a testével. Bár többségük elégedett az arcával, nem tud kibékülni a hasával. Komoly problémát okoz, hogy azok közül, akik korrigálni akarnak nem tetsző testrészükön és fogyókúrába kezdenek, csak néhányan kérnek segítséget szakembertől.

A kongresszuson bemutatott vizsgálat szerint, bizonyos csoportokban az átlagnál sokkal nagyobb az evészavar kockázata. Így például a szépségiparban dolgozók körében gyakori a diétázás, a testedzés, a fogyasztó és vízhajtó tabletták használata. Hasonló problémákat tárt fel a magyar élsportolók körében végzett felmérés is: itt is az átlag sokszorosa azoknak az aránya, akik anorexiások és bulimiások.

A témában végzett kutatások szerint, az eddig hagyományosan női problémának számító evészavarok, az utóbbi évtizedben a férfiakat is utolérték. Például a férfi amatőr testépítők evési szokásai, önértékelése is kórosan eltér az átlagos életvitelt folytatóktól. A tökéletességre való törekvésük azonban gyakran jóval többet árt, mint használ.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tippek a nyári hajápoláshoz Tippek a nyári hajápoláshoz

Érdemes megfogadni hasznos tanácsainkat.

Nyári depresszió Nyári depresszió

Jellegzetes tünete a kimerültség, álmatlanság és belső nyugtalanság.

Mik azok a polifenolok?

Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

A leves szerepe az étrendben

Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme....

Evészavar Ambulancia az OPAI-ban:...

Nagyon kevés helyen működik az országban olyan szakambulancia, amely speciálisan az evészavarokkal, így az anorexiával és a bulimiával foglalkozik....

Evés- és testképzavarok...

Korábban már az anorexia nervosa kapcsán szó esett arról, hogy a kóros soványság milyen egészségügyi következményekkel jár, amely magába...

A sport az evészavarok melegágya

A sportoló egészséges, mert sokat sportol. Odafigyel arra, hogy mit és mennyit eszik, táplálkozásával pedig éppen, hogy az egészségét szolgálja....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.