B9-vitamin (Inozitol) - Miért fontos?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

A B9-vitamin szervezetünkben a zsíranyagcsere, a vesék, a máj és a csontvelő normális fejlődéséhez és működéséhez nélkülözhetetlen. Az inozitol a B8-vitaminhoz hasonlóan (azaz a kolinnal együtt) a lecitin alkotóeleme, a B-komplex család tagja, vízoldékony vitamin.

Miért van rá szükség?

Részt vesz a zsíranyagcserében, zsírbontó tulajdonsága révén emulgeálja a zsírsavakat. Fontos szerepe van az idegingerületek továbbításában, segíti az agy megfelelő működését, nyugtató hatással bír. Fenntartja az érrendszer egészségét, megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalakban, ezáltal gátolja az érelmeszesedést.

Ez a cikk is érdekelheti Érelmeszesedés és szívroham - a megelőzés lehetőségei

A foszfolipidek alkotórészeként a sejteket körülvevő membránban is megtalálható, fenntartja a bőr és a haj egészségét. Hiánya esetén ekcéma, hajhullás, érelmeszesedés, idegrendszeri problémák, csökkent emlékező- és fizikai teljesítőképesség jelentkezhetnek. Stresszes életmód esetén ajánlott a bevitel növelése.

Miben található meg?

Különösen sok inozitol található a citromfélékben és a vesében, de természetes forrásai a máj, a tej és tejtermékek, az élesztő, a káposzta, a grapefruit, és a mazsola is. Szervezetünk képes előállítani, de a táplálkozás során is bejut a szervezetbe naponta körülbelül 1 grammnyi mennyiségben.

Tovább A B-vitaminok hiánya és tünetei

Irinyi-Barta TündeForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.