Mennyi szóját fogyasszunk?

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent: 2015.08.10.

A szív- és érrendszeri betegségek hátterében egyrészt nem befolyásolható, örökletes tényezők állnak, másrészről olyan okok, melyek ellen mi magunk is tehetünk, hogy csökkentsük a rizikót. A befolyásolható tényezők közé tartozik például a táplálkozás.

A tudatos táplálkozás nem jelenti az étel élvezetéről történő lemondást. Ha valaki nyitott az új ízekre, és nem a korábbi megszokott étrend helyett, hanem azt kiegészítve próbálja meg az újdonságokat bevezetni, akkor az új ízek élménye mellett hosszabb várható élettartammal is gazdagodik.

Az egyik legegészségesebb étel a szója. Magyarországon egyelőre még nem terjedt el a szójafogyasztás, talán azért, mert kevesen ismerik eléggé annak jótékony hatásait. Ismert magas fehérjetartalma, de ezen felül számos egyéb jótékony hatására is fény derült.

A szója jótékony hatásai

Legáldásosabb a szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatásaiban rejlik. A vér koleszterin- és trigliceridszintjét csökkenti a szójafehérje, ezáltal az érelmeszesedés kialakulását gátolja. Ennek azért óriási a jelentősége, mert ezzel nem csupán egy betegséget, magát az érelmeszesedést előzzük meg, hanem a következményeként kialakuló betegségeket is, mint például a stroke-ot, a bizonyos vesebetegségeket, az angina pectorist, az infarktust.

Az ázsiai országokban, ahol elterjedtebb a szójafogyasztás, sokkal kisebb arányban fordul elő érelmeszesedés. Egy amerikai vizsgálatban, ahol a vizsgált alanyok 3 hétig szójafehérjével helyettesítették az addigi állati fehérje fogyasztásukat, az átlag szérum LDL koleszterinszint 21 százalékkal csökkent.

Legalább napi 15 grammot

Adja magát a kérdés, hogy milyen mértékben javasolt szójatermékeket fogyasztani. Erre keresték a választ brit kutatók. 2900 normál, vagy kissé emelkedett koleszterin szintű felnőttet vizsgáltak, akik napi 10-től 40 grammig fogyasztották szóját.

A vártnak megfelelően, a tartós szója fogyasztás csökkentette a triglicerid és koleszterin szintet. Az elfogyasztott szóját figyelembe véve, ez a hatás napi 15 gramm felet,t már nem emelkedett jelentősen a szója adagjának emelésével. Ennyi szója bevitele egyszerűen megoldható.

Az egészséges táplálkozásba, ezen szója mennyiség könnyedén beépíthető, és az életmód módosításával jelentős eredmények érthetők el. Magyarországon, ahol a magas triglicerid és koleszterin szint, még az Egyesült Királyságinál is nagyobb probléma, kiemelten fontos a szója termékek fogyasztásának ajánlása. A gyógyszeres kezelés mellett az életmód és táplálkozási szokások megváltozatása együtt vezet sikerre.

A szója napjainkban minden bevásárlóközpont polcain megtalálható. A szója elkészítésének számtalan módja ismert, akár sütve vagy főzve szeretnénk elkészíteni, húspótlásra vagy kiegészítésre is kiválóan alkalmas.

Jó alternatíva a tejérzékenyek számára is, valamint azoknak a szoptatós kismamáknak, akik a baba emésztési zavara miatt átmenetileg nem fogyaszthatnak tejterméket.

(Dr. Csuth Ágnes , Vital Balance Életmód Központ)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvás napközben Alvás napközben

Milyen a hatása? Miért is egészséges a szieszta?

Izomgyulladás (myositis) Izomgyulladás (myositis)

A betegség típusai, tünetei és kezelése.

11 egyszerű tanács a rák...

Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciáján. Bár a legtöbb...

Mik azok a polifenolok?

Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

A rostok szerepe az étrendben

Az élelmi (diétás) rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok, más néven poliszacharidok. Létfontosságú szerepet...

Ízek, színek bűvöletében:...

Kora tavasszal új színekre, formákra, új ízekre vágyom. Az ételekben is szeretem a színességet, zöld, sárga, piros. Önök is így vannak ezzel? A...

A leves szerepe az étrendben

Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme....

Bab, lencse, borsó - Ezért fontos a...

A hüvelyesek jó forrásai a fehérjéknek, a telítetlen zsírsavaknak, a rostoknak, és magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek....

Szója, egy ellentmondásos étel...

Aligha van még egy olyan sokarcú és ellentmondásos étel, mint a szója. Az egészséggel kapcsolatos hatásaira vonatkozó kutatások egy kisebb...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.