Mennyi szóját fogyasszunk?

Dr. Csuth Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A szív- és érrendszeri betegségek hátterében egyrészt nem befolyásolható, örökletes tényezők állnak, másrészről olyan okok, melyek ellen mi magunk is tehetünk, hogy csökkentsük a rizikót. A befolyásolható tényezők közé tartozik például a táplálkozás.

A tudatos táplálkozás nem jelenti az étel élvezetéről történő lemondást. Ha valaki nyitott az új ízekre, és nem a korábbi megszokott étrend helyett, hanem azt kiegészítve próbálja meg az újdonságokat bevezetni, akkor az új ízek élménye mellett hosszabb várható élettartammal is gazdagodik.

Az egyik legegészségesebb étel a szója. Magyarországon egyelőre még nem terjedt el a szójafogyasztás, talán azért, mert kevesen ismerik eléggé annak jótékony hatásait. Ismert magas fehérjetartalma, de ezen felül számos egyéb jótékony hatására is fény derült.

A szója jótékony hatásai

Legáldásosabb a szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatásaiban rejlik. A vér koleszterin- és trigliceridszintjét csökkenti a szójafehérje, ezáltal az érelmeszesedés kialakulását gátolja. Ennek azért óriási a jelentősége, mert ezzel nem csupán egy betegséget, magát az érelmeszesedést előzzük meg, hanem a következményeként kialakuló betegségeket is, mint például a stroke-ot, a bizonyos vesebetegségeket, az angina pectorist, az infarktust.

Az ázsiai országokban, ahol elterjedtebb a szójafogyasztás, sokkal kisebb arányban fordul elő érelmeszesedés. Egy amerikai vizsgálatban, ahol a vizsgált alanyok 3 hétig szójafehérjével helyettesítették az addigi állati fehérje fogyasztásukat, az átlag szérum LDL koleszterinszint 21 százalékkal csökkent.

Legalább napi 15 grammot

Adja magát a kérdés, hogy milyen mértékben javasolt szójatermékeket fogyasztani. Erre keresték a választ brit kutatók. 2900 normál, vagy kissé emelkedett koleszterin szintű felnőttet vizsgáltak, akik napi 10-től 40 grammig fogyasztották szóját.

A vártnak megfelelően, a tartós szója fogyasztás csökkentette a triglicerid és koleszterin szintet. Az elfogyasztott szóját figyelembe véve, ez a hatás napi 15 gramm felet,t már nem emelkedett jelentősen a szója adagjának emelésével. Ennyi szója bevitele egyszerűen megoldható.

Az egészséges táplálkozásba, ezen szója mennyiség könnyedén beépíthető, és az életmód módosításával jelentős eredmények érthetők el. Magyarországon, ahol a magas triglicerid és koleszterin szint, még az Egyesült Királyságinál is nagyobb probléma, kiemelten fontos a szója termékek fogyasztásának ajánlása. A gyógyszeres kezelés mellett az életmód és táplálkozási szokások megváltozatása együtt vezet sikerre.

A szója napjainkban minden bevásárlóközpont polcain megtalálható. A szója elkészítésének számtalan módja ismert, akár sütve vagy főzve szeretnénk elkészíteni, húspótlásra vagy kiegészítésre is kiválóan alkalmas.

Jó alternatíva a tejérzékenyek számára is, valamint azoknak a szoptatós kismamáknak, akik a baba emésztési zavara miatt átmenetileg nem fogyaszthatnak tejterméket.

(Dr. Csuth Ágnes , Vital Balance Életmód Központ)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

A leves szerepe az étrendben

Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme....

Szója, egy ellentmondásos étel...

Aligha van még egy olyan sokarcú és ellentmondásos étel, mint a szója. Az egészséggel kapcsolatos hatásaira vonatkozó kutatások egy kisebb...

Hat táplálkozási szokás, ami miatt...

A rendszeres fáradtságérzet rendkívül gyakori jelenség. Sőt, az egészséges kamaszok, felnőttek és idősebb személyek mintegy egyharmada számol be...

Szója és pajzsmirigy

Már jó ideje folyik a vita arról, hogy milyen kapcsolat van a szójafogyasztás és a pajzsmirigy működése, illetve a pajzsmirigyhez kapcsolódó...

Mennyire egészséges a szója?

A tofu és társai fogyasztása, évekig a legegészségesebb táplálkozásnak számított, ám az utóbbi időben hirtelen negatív felhangú cikkekben...

A szójától gyengül a...

Kisebb a spermakoncentrációjuk azoknak a férfiaknak, akik sok szóját esznek, fedezték fel brit tudósok. Már két naponként egy pohár szójaital...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.