Csapdák az étkezésben - Tévhitek az egészséges táplálkozásról II.

Dr. Csuth Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A saját és családunk egészségének megőrzése érdekében fontos a tudatos vásárlás. Az összetevőket kötelező a csomagolásokon feltüntetni, ezt mindig érdemes elolvasni.

A rovat előző írásában olyan ételekről, italokról volt szó, melyek fogyasztása nem szolgálja egészségünket, csupán jól eladott marketingfogások. Folytassuk a sort!

Felvágottak

Sok felvágott hústartalma nagyon csekély. Hús helyett inkább szójaszármazékot, tartósítószert, színezéket és vizet tartalmaz. Elvileg ezeknek az összetevőknek szerepelnie kell a termék csomagolásán. Mindig figyelmesen olvassuk el!

Szárított zöldségekből készült vitaminos instant levesek

A legtöbb ilyen leves számos konzerváló és tartósítószert tartalmaz, az eredeti zöldségek vitamintartalmát pedig lehetetlen megőrizni az előállítás során, főleg ha a végén nyakon öntjük a porkeveréket egy adag forrásban lévő vízzel.

A gyakori kávézóknál felléphet:

- pszichés függőség (abban a hitben vannak, hogy a koffein a mindennapi életük elengedhetetlen része)
- hozzászokás (egyre több koffeinre van szükségük ugyanannak a hatásnak elérése érdekében)
- elvonási tünetek, ha nem jutnak a szokott mennyiséghez

A koffeinmentes kávé

Nem helyes az egészség megőrzése érdekében a hagyományos koffeines kávét koffeinmentesre cserélni. Egyrészt a rendszeres koffeinfogyasztóknál tolerancia-reakció alakul ki, és mérsékelt kávéfogyasztás mellett a szív- és érrendszerre gyakorolt hatások nem kifejezettek. Másrészről a koffeinmentes kávé olyan zsírban gazdag kávébabból készül, mely a vér koleszterinszintjét emeli, így az érelmeszesedés rizikóját fokozza.

A rántott ételek

Akár csirkéről, akár zöldségről van szó, önmagukban egészséges ételek, de olajban vagy zsírban megsütve már kevésbé. Az elkészítési mód sokat számít, a legjobb a párolás, és ráadásul ez egy egyszerűbb módja is az ételek elkészítésének.

Tejkészítmények

A tejszeletek, sajtok, tejalapú italok vásárlásánál is figyeljük a fehérje- és zsírtartalmat. Sok esetben a fehérjetartalom csekély, a zsírtartalom pedig magas. Ennek főleg a gyerekek táplálkozásánál van hangsúlyos szerepe, hiszen az ő fejlődésükhöz sok fehérjére van szükség, ne csapjuk be magunkat, a "tej" szó a csomagoláson önmagában még nem garancia.

Dr. Csuth ÁgnesForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

2/1 Tévhitek az egészséges táplálkozásról I. | 2/2 | Következő oldal
Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Speciális diétát követők ünnepi...

Békés, boldog, szeretteink körében eltöltött nyugodt napok - mindenki erre vágyik az év legszebb ünnepén, karácsonykor. Ilyenkor összegyűlik a...

Reg-Enor diéta, űrhajós diéta...

A 2019-es év nagyon változatos képet mutatott divatos diéták szempontjából. A Google felmérése alapján a Reg-Enor, az űrhajós, a tojás- vagy az...

Meddig lesz egészséges a férfi?

A magyar férfiak 64,1 évig élhetnek egészségben, a nők pedig néhány évvel tovább, 69,5 évig - legalábbis a WHO kimutatása alapján. Nem vagyunk...

Négy emberből három élhetne

Ha nincs ideje az egészségére, lesz ideje a betegségére - talán az írott történelemmel egyidős közhely, hogy a hosszú élet titka a megelőzés....

Egészséges kikapcsolódás ősszel is

Nem csak a természet, de mi is fellélegezhetünk! Véget ért a forró nyár, és beköszöntött a kellemes, napsütéses ősz. Nem véletlen, hogy a tél...

2009 legnépszerűbb cikkei a...

Válogatás a WEBBeteg legolvasottabb és legtöbbet ajánlott írásaiból. Melyek azok a témák, melyek a legnagyobb érdeklődére tartottak számot...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.