• Miért lehetnek érzékenyek a fogak?

    Dr. Galgóczi Natália
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos

    Sokáig azt mondta a fogorvosunk, hogy rosszul mosunk fogat, amiben lehet is némi igazság, hiszen sokan megrögzötten sikálunk. De nem csak ez lehet a probléma forrása. Életünk tele van stresszel, akár a munkahelyünkre, akár a magánéletünkre gondolunk. Ezt valahogy le kell vezetni. De mikor és hogyan?

    Számos ember éjszaka, alvás közben fogcsikorgatással vagy a fogak szorításával vezeti le a stresszt. Amit fogaink zománca bán. Fogaink legkeményebb szövete a fogzománc, mely a fognyakon a legvékonyabb és a szorítás kapcsán fellépő erők ezen a leggyengébb részen repedéseket, majd kitöredezéseket okoznak.

    Hirdetés

    Ha pedig már kitört, az alatta lévő puhább szövetet, a dentint ilyenkor már nagyon könnyű kisikálni a rossz fogmosási technikánkkal. A tornádós hasonlattal élve, olyan ez, mint amikor egy nagyobb vihar megbontja a házak burkolatait, úgy pattogzik le a fogzománcunk is, mint a háztetők cserepei.

    A fogszuvasodás
    A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakkképződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő.

    A fogszuvasodásról bővebben

    De akkor hogyan kellene fogat mosni?

    A legfontosabb, hogy mindenütt megtisztítsuk fogainkat és különös figyelmet szenteljünk a fogak elülső felszínének! A felső fogsornál a fogunk ezen részét fentről lefelé, míg az alsó fogsornál lentről felfelé kell sepregetni a fogkefe sörtéjével, hogy kíméljük a fog nyaki részét. A fog többi felszínét körkörös mozdulatokkal tudjuk a leghatékonyabban megtisztítani. És ami a lényeg, felejtsük el a kemény sörtéjű fogkeféket! Hiszen sokan azért vesznek erős sörtéjű fogkefét, mert azt gondolják, hogy azzal hatékonyabban tisztítják meg fogaikat, de ez nem igaz, ez is csak ahhoz járul hosszá, hogy még jobban kidörzsöljük fogainkat.

    A fogkő és veszélyei
    A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágybetegségek elindítója is lehet. Ha nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.

    A fogkő következményei

    Mit tehetünk az érzékenység ellen?

    Ilyenkor jön a fognyaki érzékenységre való fogkrém, amelyekből már egy tucat kapható a boltokban sensitiv megjelöléssel, vagy ha ez nem segít, ezeket az elvékonyodott, kitöredezett részeket, fogtöméssel lehet korrigálni, és mindjárt nem a saját fogszövetünket koptatjuk.

    Természetesen ezt is érzéstelenítés mellett végzik, legfőképp mert egy nagyon érzékeny területről van szó. Ha ezt nem tesszük meg, ez a kopás akár elérheti a fog idegszövetét is, ami már igen nagy fájdalmat is okozhat és gyökérkezeléshez vezethet.

    A leggyakoribb fogápolási tévhitek
    "Az erős dörzsölés a hatékony"; "a rossz fogak örökletesek"; "minden étkezés után fogat kell mosni".

    Gyakori tévhitek

    Azt szoktam mondani, hogy ez olyan, mint amikor elkezdik fejszével kivágni a fákat.

    Nem csak a fog nyaka kopik, de kophat a fogaink rágófelszíne is, valamint a front fogak éli része is. Ezzel az éjszakai szorítással, nagyon nagy erők lépnek fel, ami a fogágyat is nagyon megterheli.

    Azonban még mindig ott van a stressz!

    Erre harapásemelőt ajánlanék, amiből szintén több féle van pl.: rugalmas, merev, csak az első fogakra ráhelyezhető stb.

    Mindez azért szükséges, mert amikor erre az eszközre ráharapunk, az izmaink érzékelik, hogy valami akadály van a szánkban, és automatikusan ellazulnak az izmok a szorítás alól. Ilyen készüléket fogorvosunknál kérhetünk, aki lenyomatot vesz az alsó és a felső fogsorunkról és technikus készíti el számunkra az egyéni harapásemelőnket.

    Nagyon fontos, hogy ha ilyen problémánk van, ne erősítsük tovább rágóizmainkat, például napközbeni rágógumizással, hiszen az izmaink tréningezésével növeljük az éjszakai szorítás erősségét!

    Az erős éjszakai szorítás, összefüggésben lehet a halántéktáji fejfájással, az állkapocsízület fájdalmával, rágás közbeni kattogással, valamint nyaki-, háti- és vállfájdalmakkal is, de azt is tapasztalhatjuk, hogy nem kipihenten ébredünk reggel, hiába aludtunk 6-8 órát.

    Dr. Galgóczi Natália, fogorvosForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Galgóczi Natália, fogorvos

    Módosítva: 2019.04.28 13:33, Megjelenés: 2018.04.21 16:04
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Ön betartja?

    Ön betartja?

    Dr. Kónya Judit

    Bizonyos gyógyszereket órára pontosan kell szedni. Tartsa be az adagolást.

    A köszvényes diéta

    A köszvényes diéta

    Irinyi-Barta Tünde

    Az egészséges életmódra törekvés az egyik legfontosabb dolog.

    Ingyenes szűrés és tanácsadás

    Idén is megrendezi hagyományos Fogászati Szűrőnapját a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara. Minden korosztályt ingyenes vizsgálatokkal és tanácsadással várnak október 8-án, kedden 17 és 19 óra között.

    A fémes szájíz okai és megszüntetése

    Számos oka lehet annak, ha a szánkban fémes ízt érzünk. A rossz szájhigiéniától kezdve a gyógyszerek mellékhatásán át egészen a terhességig, de ritkább esetben egyes betegségek kisérőtüneteként is megjelenhet. Az esetek döntő többségében a jelenség megszüntetéséhez általában még orvosi segítségre sincs szükség, de vannak bizonyos kórállapotok, melyeknél figyelmeztető tünet lehet a fémes szájíz megléte.

    A fogcsikorgatás (bruxizmus) okai és kezelése

    A rágóizmok nagy erővel képesek összeszorítani az alsó állkapcsot és a felső állcsontot, ezáltal az alsó és felső fogsort. A rágófogak felületére négyzetcentiméterenként akár 40 kg-os nyomás is nehezedhet.

    Mi okozza az éjszakai fogcsikorgatást? - Az orvos válaszol

    Kisfiam 8 éves, éjszaka, alvás közben csikorgatja a fogait. Szeretném tudni, hogy ennek mi lehet az oka. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Fogcsikorgatás kezelése - Az orvos válaszol

    Éjszaka sokszor arra ébredek, hogy úgy csikorgatom a fogaimat, hogy szinte kitörnek, mit tegyek? Hogyan kezelhető ez a probléma? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseből.

    Fáj a feje, fáradt? Irány a fogorvos!

    Fáradtságot, levertséget, fej- és nyakfájást, zsibbadást, fülzúgást is okozhat az éjszakai fogcsikorgatás, sőt, akár migrénes rohamot is. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Fogászat fogszakorvosa szerint a kezelést nem érdemes halogatni, hiszen a következmények súlyosak lehetnek.

    Milyen gondokat okozhat a fogcsikorgatás?

    A fogcsikorgatás okozhat halántéktáji fájdalmat, tarkófeszülést, nyaki feszülést, sőt hátfájást is. Az állkapocsízület és a fül belső szerkezetének összefüggése miatt kialakulhat füldugulás, fülpattogás vagy akár migrén is.

    Rosszul alszik, fáj a feje? A fogorvos segíthet!

    Sokan nem tudnak az éjszakai fogcsikorgatásukról, csak azt tapasztalják, hogy fáradtan, leverten ébrednek, zsibbad a karjuk, a nyakuk, zúg a fülük, esetleg visszatérő migrénnel küzdenek. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa a fogcsikorgatás következményeiről, és a megoldás lehetőségeiről beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.