A hormonális fogamzásgátlók kölcsönhatása más szerekkel - Mikor érdemes vigyázni?

† Dr. Szalóczy Péter
szerző: Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Amikor gyógyszert veszünk be, sokrétű folyamat zajlik le szervezetünkben, amely befolyásolhatja a bevitt szer hatását. E bonyolult folyamat során a pirulában lévő anyagok akadályt szenvedhetnek és hatásosságuk kisebb-nagyobb mértékben gátlódhat más hatóanyagokkal találkozva. Ez a fogamzásgátló hormontabletták esetén akár a biztonságos védettség hiányát is jelentheti.

A tabletták útja a testben

A bélbe jutott anyagok felszívódásuk során egy, a béltől a májig közvetítő kapuvisszér nevű rendszerben először a májba jutnak el. A kapuvisszér hajszálerei a gyomortól a végbélig hálózzák be az emésztőcsatorna falát. A felszívódott táplálékot, vagy akár gyógyszert, lebontó és átalakító folyamatokra viszik tovább a májba. Így a szervezet számára megfelelő, átalakított anyagok jutnak a máj ereiből a nagyvérkör keringésébe.

A hormontabletták bevitele után a sárgatestszerű alkotórész változatlan hatásossággal jut a májba, ám a tüszőhormonszerű összetevőt már a bélfal hámsejtjei elkezdik átalakítani. Így jutnak a májba, ahol tovább alakulva a keringés ismét a bélhez juttatja ezeket. Ekkor a bélben található hasznos baktériumok is segítik a részben már lebontott molekulák hatásos hormonná válását.

Óvatosan a grapefruittal!

Komoly veszélyeket hordoz a fogamzásgátló tabletta szedése mellett történő túlzott grapefruit fogyasztás. Bővebben a fogamzásgátló tabletta szedése mellett tartott grapefruit diéta veszélyeiről

Milyen szerek befolyásolhatják a fogamzásgátlók működését?

Bizonyos gyógyszerösszetevők aktivizálják a máj bontóenzimeit, ezzel pedig mind a tüszőhormon, mind a sárgatest hormon komponens gyorsabb lebomlását és távozását idézhetik elő. Emiatt a kellő hatásosság, a védettség elmaradhat.

Ilyenek például egyes nyugtatók, mint a barbiturátok, tuberkulózis elleni szerek, leginkább a rifampicin, egyes gombaellenes szerek, mint a Griseofulvin.

Minden rövid ideg szedett antibiotikum átmenetileg okozhat ilyen gondot azzal, hogy károsítja a hasznos bélbaktériumok tevékenységét, ami rontja a gyógyszermolekulák májba jutását. Egyúttal részben aktivizálják a máj bontóenzim működést is. Ez a káros hatás hosszú távú antibiotikum kezelésnél már nem mutatkozik, mert a bélflóra baktériumai hamar érzéketlenné, rezisztenssé válnak a tartós antibiotikus hatással szemben. Így például a hosszú távú antibiotikumos acne elleni kezelés nem jelent gondot a hormonális fogamzásgátlással egy időben.

Romlik viszont a hatás antibiotikum váltás esetén, ezért fontos, hogy ilyen alkalmakkor egyeztessen orvosával a tabletták szedésének módjáról.

Szájon át szedett hormonális fogamzásgátló mellett kezdett antibiotikum kezelés, vagy másikra váltás esetén érdemes óvszert használni.

Vannak továbbá olyan gyógyszerek, melyek nemkívánatosan fokozzák a fogamzásgátlók hormonális hatását:

  • Ilyen a számos fájdalomcsillapítóban előforduló paracetamol, amely a bélfal hámsejtjeire olyan hatást gyakorol, amely által több tüszőhormon anyag szívódik fel. Javasolt legalább kétórányi szünetet tartani a hormontabletta és a paracetamol bevétele között.
  • Az epilepszia ellen tartósan szedett egyes gyógyszerek is ebbe a csoportba tartoznak. Feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával a hormonális fogamzásgátló tabletta alkalmazási lehetőségeiről!

A közhiedelemmel ellentétben viszont a grapefruitlé nem csökkenti, hanem fokozza a felszívódást, de a gyakorlatban jelentkező hatása elhanyagolható.

Gyógyszerkölcsönhatások: amit tudni kell a gyógyszerszedésről

Az összes gyógyszer betegtájékoztatójában találunk egy olyan bekezdést, melyben arra hívja fel a gyártó a figyelmünket, hogy mely gyógyszerekkel ne szedjük együtt az adott készítményt, vagy legalábbis fokozott óvatossággal járjunk el. Mi is a gyógyszerkölcsönhatás? Gyógyszerkölcsönhatások: amit tudni kell a gyógyszerszedésről

Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász


Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.