Antiepileptikumok

Szerző: WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Mivel a rendszeresen kialakuló rohamok hosszú távon idegsejtpusztulást okozhatnak, az epilepszia mindenképp gondos odafigyelést és kezelést igényel. Erre szolgálnak az antiepileptikumok, amelyek az epilepsziás rohamok oldására, illetve a görcsrohamok megelőzésére szánt gyógyszerek.

Az epilepszia kezelésének egyik alapvető eleme a beteg együttműködése saját terápiája során, mivel a rohamok csak a gyógyszerekhez tartozó utasítások pontos betartásával előzhetőek meg hatékonyan. A betegség és a betegek sokszínűsége (sokszor gyerekeknél is előfordulhat ez az állapot), illetve az antiepileptikumok kicsi terápiás szélessége miatt a gyógyszerek adagját, esetleg több készítmény kombinációját minden esetben egyénileg kell meghatározni.

A kezelés szinte mindig monoterápiával, azaz egy gyógyszer alkalmazásával kezdődik, és a terápia ideje alatt rendszeres vérszint-, vérkép-, és májműködés-ellenőrzésre van szükség a megfelelő dózis beállításához és a terápia hatékonyságának ellenőrzéséhez. Amennyiben a monoterápia sikertelennek bizonyul, különböző támadáspontú gyógyszerek kombinálására is szükség lehet. Ez javítja a kezelés hatékonyságát, emellett csökkenhetnek az esetleges mellékhatások is.

Mindez azonban szigorú szakorvosi felügyeletet igényel. A gyógyszerszedésben bekövetkező hirtelen változások rohamot idézhetnek elő, illetve szintén figyelembe kell venni, hogy a benzodiazepin- és barbiturátszármazékok a szervezet függőségéhez vezethetnek. Így az antiepileptikumok elhagyása/változtatása minden esetben óvatos fokozatosságot és szakorvosi felügyeletet igényel a beteg biztonsága érdekében. A gyógyszerek elhagyására 3-5 év rohammentesség esetén van lehetőség, csak szakorvosi javaslatra, az orvos felügyelete mellett.

Bővebben Az epilepszia gyógyszeres kezelése

Az antiepileptikumok típusai

Az antiepileptikumok csoportosítása több szempontból is lehetséges, pl. hatásmechanizmus, kémiai szerkezet stb. alapján, de az egyik legpraktikusabb csoportosítási mód, ha a befolyásolt rohamok típusa szerint próbálunk meg kategorizálni. Ez alapján 4 csoportot különböztetünk meg:

A status epilepticus
Az epilepszia egyik különleges formája a status epilepticus, ami akkor áll fenn, ha a rohamok ismétlődnek (akár olyan gyorsan, mintha meg sem szűnnének), és a beteg ezalatt nem tisztul fel vagy a rohamok több, mint 5 percig tartanak (Nemzetközi Epilepsziaellenes Liga, 2015). A status epilepticus kezelése két lépésből áll: 1. sürgősségi ellátás a rohamok megszüntetésére; 2. folyamatos terápia a rohamok megelőzésére.

Mellékhatások

Az antiepileptikumok számos mellékhatással rendelkeznek, így érdemes odafigyelni rájuk, és bármilyen mellékhatás előfordulása esetén jelezni azt a kezelőorvos számára. Az epilepszia kezelése során leggyakrabban előforduló mellékhatások:

  • idegrendszeri tünetek: pl. szédülés, sedatio, ataxia, nystagmus
  • csontvelőkárosodás és lymphadenopathia
  • krónikus kezelés során kialakulhatnak krónikus, visszafordíthatatlan tünetek, pl. magatartászavarok.
  • perifériás neuropátia

Terhesség esetén az epilepsziás rohamok magzati hypoxiát okozhatnak, az antiepileptikumok alkalmazása viszont megnöveli a magzati fejlődési rendellenességek kockázatát, ezért terhesség tervezése vagy fennállása esetén minden esetben elengedhetetlen a kezelőorvossal való konzultáció a magzat és az anya számára legbiztonságosabb kezelés kiválasztásához. Emellett az epilepszia miatt kezelés alatt álló terhes nőknél fokozottan figyelni kell a megfelelő folsavpótlásra a velőcsőzáródási rendellenesség megelőzése érdekében.

Antiepileptikumok és más gyógyszerek szedése

Az antiepileptikumok alkalmazása során „kényes természetük” miatt számítani lehet különböző gyógyszerkölcsönhatásokra is. A legismertebb ezek közül, hogy az antiepileptikumok és a szájon át szedett fogamzásgátlók csökkentik egymás hatását, így ilyen kezelés esetén érdemes lehet biztonságosabb fogamzásgátló módszert alkalmazni.

Bővebben Milyen fogamzásgátlási módszert válasszak, ha epilepsziás vagyok?

A másik legismertebb kölcsönhatás, hogy az antiepileptikumok és az alkohol, illetve az antihisztaminok nyugtató hatása összeadódhat, ezzel komoly problémákat okozva. Ezeken túl természetesen számos különböző interakció előfordulhat, így a kezelőorvost minden esetben érdemes tájékoztatni minden egyéb vényköteles és vény nélküli készítmény szedéséről.

Mindent összefoglalva elmondható, hogy a különböző típusú epilepsziás állapotok kezelésére szánt gyógyszerek alkalmazása nagyon gondos odafigyelést igényel, így a terápia során az egyik legfontosabb szempont a hatékony együttműködés és óvatosság.

Ez is érdekelheti

Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerészForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Felhasznált irodalom: Janszky József et al: Status epilepticus; Gyires-Fürst: A farmakológia alapjai - Antiepileptikumok

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Tourette-szindróma, tikelés - 5 tény...

Mindannyian találkoztunk már Tourette-szindrómás emberrel, azonban csak kevesen ismerik a betegség valódi lefolyását: a többség furcsa, rossz...

Progresszív szupranukleáris parézis

A progresszív szupranukleáris parézis (PSP) egy ritka neurodegeneratív betegség, melyet gyakran tévesen Parkinson-kórként diagnosztizálnak, mivel a...

Az epilepsziás roham felismerése - Az...

A közvélekedéssel ellentétben az epilepsziás rohamok gyakran nagyon enyhék, sokszor a beteg egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz...

Az epilepszia kezelése

A legtöbb epilepsziás beteg gyógyszer szedésével is rohammentessé válhat, idővel pedig sokan - a gyerekek pedig döntően - meg is gyógyulnak.

Epilepszia szindrómák

Az epilepszia nem egységes betegség, az elnevezés sok szindróma összefoglaló elnevezése. Közös bennük a fő klinikai jellemző, az ismétlődő...

Az epilepszia gyógyszeres kezelése

Az epilepszia kezelése elsősorban gyógyszeres kezelést jelent. Az esetek 70-75 százalékában jól kezelhetőek antiepileptikus gyógyszerekkel...

Epilepszia gyermekkorban

Mivel az agy gyermekkorban még fejlődik, az epilepszia tünetei az idő előrehaladtával változhatnak, átalakulhatnak, a különböző életkorok szerint...

Epilepszia és terhesség

A fiatal felnőtt nők életének legszebb kiteljesedése a terhesség, az utód születése, az anyaság. Az epilepszia nem zárja ki, hogy valaki teherbe...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.