Fogamzásgátlás nyaralás alatt

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Utazáskor se feledkezzen meg a megfelelő fogamzásgátlásról! Sőt, nem árt sürgősségi fogamzásgátló tablettát is csomagolni az útra, arra az esetre, ha a szokásos fogamzásgátlási módszere csődöt mond, vagy védekezés nélkül él szexuális életet.

Utazás és a menstruációs ciklus

Az utazás gyakran felborítja a menstruációs ciklust. A különböző időzónák, a kimerültség és az érzelmi stressz is közrejátszik ebben. Legyen felkészült! Legyen Önnél könnyen elérhető helyen egészségügyi betét.

A menstruáció késleltetése és előrehozása

Ha éppen olyankor jelentkezne a havi vérzés, amikor rendkívül kellemetlen lenne – utazás, vizsga, állásinterjú -, a fogamzásgátló tabletta segítségével lehetőség van a vérzés késleltetésére vagy előrehozására. A menstruáció késleltetése és előrehozása

A szokásosnál több testmozgás (úszás, városnézés) és a stressz akár vérzés kimaradást is okozhat. A ciklus felborulásának kockázata miatt nem ajánlott a természetes fogamzásgátlási módszerek (pl. naptár módszer) használata nyaralás alatt.

Legyen Önnél óvszer

Mindenképpen csomagoljon az útra óvszert, abban az esetben is, ha más fogamzásgátlási módszert használ. Az óvszer véd a nemi úton terjedő betegségektől – abban az esetben is, ha épp nyaralás alatt találja meg a „tökéletes” partnert. Az óvszer védelmet nyújt a húgyúti és hüvelyi fertőzésektől is, melyek nagyobb valószínűséggel fordulnak elő utazás alatt, mikor a higiéniás körülmények nem olyanok, mint otthon.

Ha injekcióval védekezik

Ne feledje el, hogy minden 12. héten újból be kell adatnia az injekciót ahhoz, hogy megfelelő védelmet nyújtson. Amennyiben a távolléte pont arra az időre esik, mikor az injekció esedékes, adassa be közvetlenül nyaralás előtt!

Szex a vízben

Egyesek hajlamosak a kalandvágyra, mikor romantikus helyen nyaralnak. A vízben való szexuális együttlét egy egzotikus helyen némi előre tervezést igényelhet, mivel a spermicid tartalmú fogamzásgátló módszerek nem alkalmasak a tengerben, medencében vagy jacuzziban való intim együttlétre.

Hogyan tárolja a fogamzásgátlót?

Bizonyos fogamzásgátlók, mint például az óvszer, érzékenyek a hőre, így hűvös, száraz helyen kell tárolni őket. Nem szabad őket kitenni hőnek, fénynek, levegőnek, napfénynek hosszú ideig. Ez azt jelenti, hogy nem ajánlott kesztyűtartóban, pénztárcában vagy farzsebben tárolni (hacsak nem használja fel még aznap).

Fogamzásgátló tabletta szedése nyaralás alatt

A fogamzásgátló tablettát szedő nőknek nyaralás alatt többféle váratlan tényezővel is számolniuk kell, így például figyelembe kell venniük az időeltolódást. Az is előfordulhat, hogy elfelejtik bevenni a tablettát, sőt az idegen ételek miatti gyomor-bélrendszeri panaszok is hatással lehetnek a tabletta felszívódására, így befolyásolva annak hatékonyságát. Fogamzásgátló tabletta szedése nyaralás alatt

Ne feledje a tablettát!

Felmérések szerint a 20-as éveikben járó, fogamzásgátló tabletta használók majdnem fele úgy érzi, a tabletta szedése terhet jelent a nyaralás alatt. Minden ötödik tabletta használó felejtette már el bevenni a fogamzásgátlóját nyaralás alatt. Ráadásul ezen nők mintegy negyede nyilatkozott úgy, hogy ez negatívan befolyásolta a nyaralását.

Más tanulmányok azt mutatták, hogy a partnerrel utazó, fogamzásgátló tablettát használó nők nagy része túl sokat gondolt arra nyaralás alatt, hogy ne mulassza el bevenni a tablettát. A tablettát használó nők mintegy 4 százaléka nem tudta bevenni a gyógyszerét, mert elveszett a csomagja.

Romantikus kiruccanás

Ha lehetséges, még az utazás előtt beszéljen partnerével a fogamzásgátlásról, az esetleges nemi betegségekről, mivel bizonyos módszerek orvosi látogatást igényelnek, és eltarthat egy ideig, míg kifejtik a hatásukat.

Ha olyan új partnerrel van, akivel épp most találkozott, beszéljen vele a fogamzásgátlásról még a szex előtt. A pillanat hevében ugyanis esetleg olyan dologba bonyolódhat, amit megbánhat később.

Vény nélkül kapható fogamzásgátlási módszerek

Legyen Önnél megfelelő mennyiségű spermicid krém, hab vagy zselé, ha ez az Ön által választott fogamzásgátlási módszer. Ugyanez igaz a fogamzásgátló szivacsra, és pesszáriumra, hiszen ezek a termékek nem biztos, hogy a világ bármely részén hozzáférhetőek.

Hormonális fogamzásgátlók és hosszú utazás

A hosszú utazásnál fokozott a mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia kockázata. A hormonális fogamzásgátlót használó nők esetében ez a kockázat még nagyobb. Figyeljen arra, hogy rendszeresen átmozgathassa a lábait, és fogyasszon sok folyadékot!

Legyen Önnél extra adag fogamzásgátló

Amennyiben fogamzásgátló tablettát, tapaszt vagy hüvelygyűrűt használ, jó ötlet, ha van Önnél biztonsági tartalék, arra az esetre, ha esetleg kifogyna belőlük, vagy nem megfelelően használja azokat (és új adag kezdése szükséges).
Mivel nem biztos, hogy mindenhol hozzájuthat ezekhez, legyen Önnél extra adag belőlük.

(WEBBeteg - Cs. K. forrás: about.com)

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.