Tabuk nélkül a védőoltásokról

szerző: Fazekas Erzsébet - WEBBeteg
megjelent:

A védőoltások léte és alkalmazása, a lakosság átoltottsága adja meg a népesség számára a járványügyi biztonságot, hangsúlyozzák epidemiológiai szakemberek, infektológusok, gyermekgyógyászok.

A vakcinálás lényege és célja, mindenki számára egészséges életet biztosítani - a fogantatástól kezdődően, emeli ki a WEBbeteg olvasói számára dr. Mészner Zsófia (Nemzeti Gyermekegészségügyi Intézet).

A védőoltás a prevenció egyik legfontosabb eszköze, teszi hozzá a főigazgató, hiszen a betegség kialakulását előzi meg. A gyermekhalálozás radikális visszaszorításában, és nem mellékesen a gazdasági növekedés megteremtésében is alapvetően fontos tényező a védőoltások alkalmazása, mondhatni, a tiszta ivóvíz után ez áll a ranglista második helyén. Ennek ellenére a lakosság keveset tud a védőoltásokról, miközben azok akár a jelenlegi demográfiai krízisünk megoldásában is szerepet játszhatnak.

Esetenként ajánlható oltások
Bizonyos betegségek esetén a betegségnek kitett egyéneket oltásban kell részesíteni. Ilyen betegségek pl. a tetanus, a diphteria, a pertussis, a rubeola, a morbilli, a mumps, a veszettség, a Hepatitis B vagy a hastífusz. A külföldi utazások előtt mindenképpen fontos tájékozódni az esetleges járványveszélyről és annak megfelelően a szükséges oltásokat beadatni.

A járványokkal szemben az emberiség évszázadokon keresztül tehetetlen volt. Ezt a kiszolgáltatottságot szüntette meg az immunológia egyik jelentős vívmánya, az a felismerés, hogy az immunrendszer még úgy is képes lehet védettséget biztosítani az ismételt fertőzésekkel szemben, ha az egyén különben a fertőzésen át sem esett. Ez a képesség tehát az oltások alkalmazásával mesterségesen is kiváltható és fenntartható.

Miközben a kutatók egyre újabb területeken jelentenek be eredményeket, és fontos fejlesztések zajlanak a laboratóriumokban, a világon - elsősorban a fejlődő országokban - évente ma is 57 millió ember halálát okozzák fertőző betegségek (ezek teszik ki az összes halálozási ok egynegyedét). A járványos kórok gyors terjedését a nagyvárosi életforma, a szegénységgel párosuló rossz higiénés, táplálkozási viszonyok és a megváltozott utazási szokások jelentősen elősegítik.

Várható élettartam és a védőoltások jelentősége

Hazánkban az átlagos várható élettartam 6 évvel rövidebb, mint az EU országaiban: nem szükséges külön kiemelni, hogy erre való tekintettel is feltétlenül élni kellene a betegségmegelőzés azon eszközével, amit egy-egy védőoltás beadása jelent.

Gyermekkori védőoltások

A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatású immunoglobulinokat. A gyermekek oltását úgynevezett oltási naptár alapján végzik, vagyis az egyes oltások meghatározott életkorokban adandók. Léteznek olyan állapotok, amikor az oltások beadása nem, vagy csak későbbi időpontban javasolt.
Gyermekkori védőoltások

Ezért is fájdalmas, mennyi tévhittel kell megküzdenie a szakembereknek.

Nem elég elmondani, hogy a betegségek kezelése, már ha egyáltalán létezik adott bajra gyógymód – mennyivel fájdalmasabb, bonyolultabb és drágább, mint a kór megelőzése.

A kötelező védőoltások sikerei ellenére, a választható oltások igénybevétele igen alacsony nálunk – ennek kirívó példája a H1N1 influenza elleni védőoltás körül kialakult helyzet, de az ellenérzés, a tiltakozás, az elutasítás igaz lehet a kisgyerekeknek beadható és beadandó oltások esetében is.

A védőoltások gyakran, éppen saját sikereiknek esnek áldozatul. Rettegett kórok, mint a fekete-himlő, torokgyík, járványos gyermekbénulás - a védőoltások hatására - eltűnnek a köztudatból ezért már nem a bajtól, hanem az ellene adandó védőoltások mellékhatásaitól tartanak (sokszor teljesen alaptalanul!) egyes szülők, de még nagyobb baj, hogy gyakran maguk az orvosok is!

A populációs védettség csökkenése nagyon nagy veszély

Az oltás elmaradása miatt, csökkenhet az úgynevezett populációs védettség, ennek nyomán pedig az adott betegség egy-egy területen úja megjelenhet. Ennek kárát az egész társadalom látja, de különösen a nem oltható csoportok tagjai: a krónikus betegek, az újszülöttek. A jelenséget több európai országban tapasztalták meg, napjainkban is – Nagy Britanniában például kanyaró járvány ütötte fel a fejét.

A védőoltásokkal kapcsolatban azt is kiemelik a szakemberek, hogy újabb generációikkal már nem csak a klasszikus fertőző kórok megelőzésére, hanem súlyos, rosszindulatú kórok elleni védelemre is nyílik mód.Sikerként említik a méhnyakrák elleni védőoltás szerepét.

Az életkorhoz kötött hazai oltási rendszer nemzetközi összehasonlításban is, kiemelkedő eredményeket mutat. Manapság már csak egy-egy kanyaró, vagy tetanusz okozta megbetegedéssel találkozni évente. De nem elég belenyugodni az eredményekbe - hangsúlyozza dr. Mészner Zsófia - ahhoz, hogy a kiemelkedő teljesítményt meg lehessen őrizni a jövőben is. A védőoltási rendszert az igényekhez igazítva modernizálni kell, de legfőképpen meg kell értetni a lakossággal, hogy egy-egy beoltott egyén nem csak magát, hanem szűkebb és szélesebb közösségét is védi, az amúgy legyőzhető fertőző betegségekkel szemben.

(WEBBeteg - Fazekas Erzsébet)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

EESZT EESZT

A felírt receptek is láthatók már az EESZT felületén.

Hüvelygomba kezelése Hüvelygomba kezelése

Helyi hatású készítmény a terápia hatékony kiegészítéséért. (x)

Kötelezően ajánlott védőoltások iskoláskorban

Milyen betegségek ellen nyújtanak védelmet az iskoláskorban kötelezően ajánlott oltások? Cikkünkben ezekről lesz szó.

Kötelező védőoltások iskoláskorban

Miért fontos, hogy gyermekeink oltottak legyenek? Hogyan történik egy iskolai kampányoltás megszervezése? Mikor nem oltanak be egy gyermeket? Milyen...

A kötelező MMR oltás csecsemőkorban - Kérdések és válaszok

Az MMR háromkomponensű vakcina: a kanyaró, a mumpsz és a rubeola (rózsahimlő) elleni oltóanyagot tartalmazza. Magyarországon kötelező gyermekkori...

Szeptembertől kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

Müller Cecília megbízott országos tisztifőorvos közölte, 13-16 hónapos korban kapják meg a gyermekek a védőoltást, amelyre 1,3 milliárd forint...

Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár...

A HPV elleni védőoltás

A HPV vírussal kapcsolatban folytatott vizsgálatok igazolták, hogy a HPV a méhnyakrák kórokozója, amely ellen napjainkban már létezik védőoltás. A...

Védőoltások: mik lehetnek a következmények?

A védőoltások alkalmazása a kockázat-haszon mérlegelésén alapszik. Mindennek van kockázata: egy oltás beadásának, egy gyógyszer bevételének, egy...

A rotavírus-fertőzés - Mit kell tudni róla?

A rotavírus-fertőzés okozza a legtöbb, enyhébb vagy súlyosabb kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegséget kisgyermekek és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.