• A kórház veszélyes "üzem" - A kórházi fertőzések esélye

    Szerző: MTI

    A kórházakban szerzett fertőzések halálos áldozatainak száma ötszöröse a közúti balesetekben elhunytakénak. Bizonyított tény; sok és sokféle fertőzés melegágya éppen a gyógyulás színtere.

    A kórházakban mindenütt előfordulnak kórokozók és baktériumok, ha lehet még nagyobb számban, mint bárhol közvetlen környezetünkben. Ezek jelenlétét teljes mértékben hatástalanítani nem lehet, semmiféle szabály, szigor nem alkalmas rá. Tehát biztonságos, steril környezetet csak a kórházak bizonyos területein, például a műtőkben várhatunk el.

    Hirdetés

    Viszont a legtökéletesebb higiéniai fegyelmet, a soha nem felesleges és semmikor sem elegendő tisztaságot, a gyakori kézmosást, a személyi és környezeti higiénia európai normák szerinti betartását igen. 

    A kórházi fertőzések mindig nagyobb visszhangot és figyelmet kapnak, mint a máshol történők, ennek oka talán az, hogy a kórházi lét mindenképpen egyfajta ingerültséget, érzékenységet vált ki a betegekből, és hozzátartozóikból is.

    Különböző fertőzési lehetőségek

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ha kórházi fertőzésekről beszélünk, mindenképpen meg kell különböztetnünk a gyakrabban előfordulókat, mint a sebfertőzések, a húgyúti fertőzések, a szepszis, a tüdőgyulladás, a különféle bőr- és lágyrészfertőzések - sorolja dr. Böröcz Karolina, az Országos Epidemiológiai Központ Kórházi Járványügyi Osztály főorvosa.

    Egy másik csoportot képeznek az olyan eszközök útján terjedő fertőzések, mint a katéter, lélegeztető gép, táplálék szonda, kanülök, vesedialízis során alkalmazott eszközök.

    Ezek önmagukban is mind kockázati tényezőt jelentenek.

    Közlése szerint vannak ritkábban előforduló fertőzések is, mint például az idegrendszerrel kapcsolatosak. Ma már a korábban rettegett ételmérgezések szinte kizártak, az ételkészítés szigorú HACCP-rendszerben történik. A különféle kórházi textíliák tisztítása is csak egészségügyi jogosítvánnyal rendelkező mosodákban végezhető, a gyógyszerek, vegyszerek és veszélyes hulladékok kezelése szintén szigorú szabályozás szerint zajlik. 

    Ötmillió fertőzés

    Ezek a példák tükrözik azt a sokféle kockázati tényezőt, amely egy kórházban fertőzésekhez vezethet. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a kórházak "hozott anyagból" dolgoznak, a legkülönbözőbb típusú megállapított vagy rejtett betegségekkel érkeznek a páciensek, különböző szociális környezetből, esetleg legyengült immunrendszerrel - ezek mind olyan tényezők, amik növelik a fertőzési kockázatokat.

    A kórházakban azonban nemcsak a betegek vannak kitéve fertőzéseknek, hanem az ott dolgozók is.

    Nem véletlenül emlegették gyakran régebben, hogy a bányászok után az orvosok a legveszélyeztetettebbek. Hogy valójában sok vagy kevés a fertőzések száma kórházainkban, azt egyetlen szóval lehetetlen meghatározni Böröcz Karolina szerint:

    Bár nálunk pontos, naprakész adatok nem állnak rendelkezésre az összes kórházi fertőzés számáról, az Európai Betegség Megelőzési Központ (ECDC) vonatkozó becslése szerint, évente 5 millió fertőzés kialakulása várható a földrészen, ezek közül 1 százalék végződik biztos halállal, további 2,7 százalék pedig még lehet végzetes kimenetelű.

    Magyarországon 3300 haláleset

    Ha ezek függvényében nézzük a magyarországi helyzetet, azt láthatjuk, hogy a 2006. évi betegforgalmi adatokra vetítve - ez 1,8 millió kórházi ápoltat jelent - nálunk 90 ezerre rúghatott a kórházi fertőzések száma. Közülük 1 százalék, azaz 900 fertőzés végződhetett halállal, a kórházi fertőzést elszenvedett páciensek további 2,3 százalékának halálában, pedig közrejátszhatott ez a körülmény. Vagyis a kórházi fertőzésekből eredő halálozások száma, összességében elérhette a 3300-at. Ami azt jelenti, hogy a kórházi fertőzésekből adódó halálozás, első helyen áll hazánkban a fertőzések okozta halálozások listáján, jóllehet kisebb mértékű a baleseti halálozásnál.

    Természetes, hogy legkedvezőbb lenne nullára csökkenteni a kórházi fertőzések számát, de a baktériumok, vírusok és gombák egyre inkább szaporodó, minden ellenszert túlélő, edzett hadával szemben igen nehéz felvenni a harcot. Az elkerülhetőt mindenképpen el kell kerülni, ez egyéni és közös érdek olyan közintézményekben, ahova a betegek nyilvánvalóan gyógyulni mennek, és nem újabb betegségeket összeszedni esetleges fertőzések útján.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.05.08 14:04
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Milyen betegségeket kaphat el a gyerek az óvodában, iskolában?

    Minden szülő jól tudja, ha máshonnan nem, hát tapasztalatból, hogy a közösségben töltött 10 hónap egyenlő a különböző betegségek, fertőzések szezonjával. Mire lehet számítani, hogyan tudunk védekezni, és megelőzni a sok betegséget?

    Az intim higiénia nyári kérdései

    Még javában tart a nyár, a strandszezon, a hőség, csakhogy a meleg és nedves környezetben nemcsak mi érezzük remekül magunkat, hanem a baktériumok is. Gyorsabban szaporodnak ilyenkor, számtalan kellemetlenséget okoznak, így a fertőzésveszélytől is tartani kell. Érdemes elővigyázatosnak lenni, és az év többi napjánál sokkal nagyobb gondot fordítani az intim higiéniára.

    Mit kell tudni az MRSA-fertőzésről?

    Az MRSA-fertőzést a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium okozza. Ez egy olyan Staphylococcus aureus baktérium törzs, mely már számos alkalmazott antibiotikumra – többek között a meticillinre – is rezisztens.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

    A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.