• A méz mint antibiotikum

        Szerző: Független Hírügynökség

        A közönséges méz eredményesen használható makacs torok-, orr- vagy fülfertőzés ellen - állapították meg kanadai kutatók, megerősítve az évszázados tapasztalatot.

        Az Ottawai Egyetemen laboratóriumi edényekben - nem pedig élő emberekben - a méz elpusztította azokat a baktériumokat, amelyek az orrmelléküregi gyulladásokat okozzák. Sőt, a méz legtöbb esetben hatásosabbnak bizonyult, mint az antibiotikumok.

        Hirdetés

        A laboratóriumi kísérletekben a méz megölte a methicillinre ellenálló Staphylococcus aureus "szuperbaktériumot" (MRSA) is. Következő lépésként emberkísérletekben mézes oldattal fogják kiöblíteni az orrból a váladékot.

        A kanadai kutatók egy új-zélandi és egy jemeni mézet használtak. Ezek a mézek az összes folyadékban lebegő baktériumot elpusztították. Nagyon hatásos volt a méz az olyan baktériumok ellen is, amelyek úgy nevezett biofilm, vagyis mikroorganizmusokból álló védőréteg alatt helyezkedtek el. Ilyen biofilmréteg borítja gyakran az orrmelléküregeket, a húgyutakat, a katétereket, a szívbillentyűket, megvédve a baktériumokat az antibiotikumoktól. Ez vezet gyakran az idült gyulladásokhoz.

        A leghatásosabb antibiotikum, a rifampin kísérletekben a biofilmmintáknak csak 18 százalékát pusztította el, míg a méz 63-91 százalékot.

        További vizsgálatokra lesz szükség

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A kutatók nem tudják, hogy a méznek milyen összetevője öli meg a baktériumokat. A különböző virágokból készült mézeknek eltérő az antibiotikus hatásuk. A kanadai lóhere- vagy hajdinaméznek például semmilyen baktériumölő hatása sincs. Korábban egyes tanulmányok azt mutatták, hogy a méz segíti a fertőzött sebek gyógyulását.

        Az ottawai tudósok egy Egyesült Államok-beli orvosi kongresszuson számoltak be kísérletükről.

        (FH)

        Legutóbb frissült: 2008.09.26 08:10
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Prosztatagyulladás

        Prosztatagyulladás

        BOE - Kulcsár Flóra

        Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

        A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

        Amiket rosszul tudunk az allergiáról

        Habár az allergiások száma folyamatosan emelkedik, a betegséggel kapcsolatban még mindig sok tévhit kering a köztudatban. A leggyakoribb tévedéseket tisztázzuk dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológussal, a Budai Allergiaközpont főorvosával.

        Óvatosan az antibiotikumokkal!

        A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk.

        Probiotikumok - A barátságos baktériumok

        A probiotikumok azok a baktériumok, melyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. A barátságos baktériumok segítik az emésztést, védik a szervezetet az ellenséges baktériumok ellen, azaz erősítik az immunrendszert.

        Antibiotikumszedés után kerülje a tejtermékeket!

        Antibiotikum kúrát követően vagy hasmenéssel, hányással járó fertőzések után sokan tapasztalják, hogy a tejtermékek fogyasztása kellemetlen hasi tüneteket, pl. puffadást, hasfájást okoz. A jelenség okairól és kezeléséről dr. Polgár Marianne gasztroenterológus, gyermekgyógyász főorvost kérdeztük.

        A mézfogyasztás jótékony hatásai

        A méz az ősidők óta az emberi táplálkozás része, igaz eleinte csak csemegének gyűjtötte az ősember, mára azonban mint gyógyterméket is használjuk. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. Ám még ennek ellenére sem mindenkinek javasolt a fogyasztása.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.