A méz mint antibiotikum

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

A méz mikrobiális fertőzések esetén történő alkalmazása hosszú évszázadokra, az ókorig vezethető vissza. A népi tapasztalatokat több tudományos vizsgálat is alátámasztja.

Kanadai kutatók szerint a közönséges méz eredményesen használható makacs torok-, orr- vagy fülfertőzés ellen, megerősítve az évszázados tapasztalatot. Az Ottawai Egyetemen laboratóriumi edényekben a méz elpusztította azokat a baktériumokat, amelyek az orrmelléküregi gyulladásokat okozzák. Sőt, a méz legtöbb esetben hatásosabbnak bizonyult, mint az antibiotikumok. A laboratóriumi kísérletekben a méz megölte a methicillin antibiotikumra ellenálló Staphylococcus aureus (MRSA) "szuperbaktériumot" is.

Nagyon hatásos volt a méz az olyan baktériumok ellen is, amelyek úgynevezett biofilm, vagyis mikroorganizmusokból álló védőréteg alatt helyezkedtek el. Ilyen biofilmréteg borítja gyakran az orrmelléküregeket, a húgyutakat, a katétereket, a szívbillentyűket, megvédve a baktériumokat az antibiotikumoktól. Ez vezet gyakran az idült gyulladásokhoz. A leghatásosabb antibiotikum, a rifampin kísérletekben a biofilmmintáknak csak 18 százalékát pusztította el, míg a méz 63-91 százalékot.

Több más kutatás megerősítette, hogy a méz hatékonynak bizonyult számos emberi kórokozó, például az Escherichia coli (E. coli), Enterobacter aerogenes, Salmonella typhimurium ellen. Laboratóriumi tanulmányok kimutatták, hogy a méz hatékony a meticillinrezisztens S. aureus (MRSA), β-hemolitikus streptococcusok és vancomycinrezisztens Enterococcusok (VRE) ellen is.

Óvatosságra ad okot ugyanakkor, hogy a kutatások többsége laboratóriumi körülmények között zajlott, és kétséges, hogy ugyanígy érvényesül-e a méz antibiotikus hatása emberekben. A kutatásokat többségét a manuka (L. scoparium) mézen végezték, így az sem igazolt, hogy minden méztípus egyforma hatást fejtene ki.

Milyen összetevőnek köszönhető az antibakteriális hatás?

A méz hidrogén-peroxidot tartalmaz, ami néhány antibakteriális tulajdonságáért felelhet. Emellett magas cukortartalommal rendelkezik, ami segíthet a bizonyos baktériumok szaporodásának megállításában.

Ráadásul a méz alacsony pH-szinttel rendelkezik. Ez arra szolgál, hogy elvonja a nedvességet a baktériumoktól, így a baktériumok elpusztulnak.

Az amszterdami Orvosi Mikrobiológiai Intézet kutatócsoportja kémcsövekben orvosi tisztaságú méz antibakteriális hatását vizsgálták, olyan baktériumokra, melyek rezisztensek a hagyományos antibiotikumokkal szemben. Ennek eredményeképp a kutatók a defenzin-1 vegyületet izolálták, amely a méhek immunrendszerének része, és amely átkerül a mézbe is. A tudósok szerint ez lehet az az összetevő, amelynek a méz antimikrobiális hatása köszönhető.

Eredményes lehet az antibiotikum-rezisztencia elleni harcban is

Az antibiotikumok többsége csak bizonyos baktériumfajokra hatnak, és csak akkor, ha az illető törzsek nem rezisztensek velük szemben. Ezzel ellentétben a sydneyi egyetem kutatói kimutatták, hogy az általuk vizsgált mézfajták minden vizsgált kórokozó ellen hatásosnak bizonyultak, még a multirezisztens baktériumok ellen is.

Ennél is érdekesebb volt az ausztrál kutatás azon megállapítása, hogy a mikrobák nem fejlesztettek ki rezisztenciát a manuka, illetve zselébokor mézfajtákkal szemben, amelyeket teafáról gyűjtögető méhek termelnek. A pontos hatásmechanizmus nem ismert, de felmerült a metilglioxál nevű alkotóelem szerepe, amely a méz más összetevőivel kölcsönhatásba lépve gátolhatja meg, hogy a kórokozók új, rezisztens törzseket alakíthassanak ki.

A méz baktériumellenes összetevőjének azonosítása új irányokat nyit a méz terápiás alkalmazásainak fejlesztéséhez, azonban további kutatások szükségesek az eredmények tudományos igazolásához és a hatásmechanizmus megértéséhez.

WEBBeteg hírösszeállítás - MTI, Medipress, Független Hírügynökség, PubMed, HealthLine

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló