• SARS-CoV-2 és az időjárás

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Egy vizsgálat szerint a SARS-CoV-2 vírus legyőzi az évszakokat, és tovább él a melegebb hónapokban is.

    Az amerikai tudományos akadémia, a ’National Academy of Science, Engineering and Medicine’ (NAS) egy friss jelentése szerint, bár a rendelkezésre álló adatok ellentmondásosak, azt jelzik, hogy a SARS-CoV-2 vírus tovább terjedhet a melegebb tavaszi és nyári hónapokban is.

    A jelenlegi adatok arra utalnak, hogy az új koronavírus magasabb hőmérséklet és nagyobb páratartalom esetén kevésbé hatékonyan képes terjedni, azonban a vizsgálatok nem meggyőzőek, mivel a járvány még csak viszonylag rövid ideje áll fenn, és az adatok minősége sem megfelelő, valamint sok a zavaró tényező, mindez pedig megnehezíti a járvány tényleges előrehaladásának meghatározását, írta Dr. David A. Relman, a NAS újonnan kialakuló fertőző betegségekkel és a 21. század egészségügyi veszélyeivel foglalkozó állandó bizottságának tagja április 7-én gyors szakértői konzultációs levelében a Fehér Ház Tudomány és Technológiai Hivatalának.

    Hirdetés

    Számos tényező befolyásolhatja, hogy a SARS-CoV-2 vírus ugyanazt a szezonális mintázatot követi-e, mint más szezonális koronavírusok vagy az influenza, amelyek terjedése alábbhagy a melegebb hónapokban - írja Relman, a kaliforniai Stanford Egyetem mikrobiológus és immunológus professzora.

    Hangsúlyozta azonban, hogy a két másik, súlyos megbetegedést okozó koronavírustörzs – a SARS-CoV és a MERS-CoV – „nem mutatott semmilyen szezonalitásra utaló viselkedést a megjelenésüket követően”.

    Relman egy példát is említ a jelenlegi járvánnyal kapcsolatban: „Figyelembe véve, hogy a vírus gyorsan terjed azokban az országokban, ahol jelenleg „nyári”, meleg éghajlati viszonyok dominálnak, úgymint Ausztráliában és Iránban, nem lehet azt feltételezni, hogy máshol a páratartalom és a hőmérséklet növekedése az esetek számának csökkenését vonná maga után... Ahogy a járvány időben előrehalad, további vizsgálatok jobban rávilágíthatnak az időjárásnak a vírus terjedésére gyakorolt hatására” - írja.

    Még ha a SARS-CoV-2 kevésbé fertőzőnek is bizonyul a melegebb hónapokban, a magasabb hőmérsékletű és páratartalmú környezetben, „figyelembe véve a lakosság vírussal szembeni globális immunitásának hiányát, a terjedés hatékonyságának ezen csökkenése nem vezethet a betegség terjedésének szignifikáns csökkenéséhez komoly közegészségügyi beavatkozások egyidejű elfogadása nélkül” - írja Relman.

    Ellentmondásos adatok

    Relman több olyan tanulmányra hivatkozik, amelyek arra utalnak, hogy egyrészről a SARS-CoV-2 visszaszorult növekvő páratartalom és hőmérséklet mellett, azonban ezzel szemben a virulencia a melegebb és párásabb időjárási körülmények között megnövekedett.

    Egy, a közelmúltban Kínában készült, az SSRN (’Social Science Research Network’) repozitóriumában és nemzetközi folyóiratok gyűjtőoldalán közzétett tanulmány megállapította, hogy míg a megnövekedett hőmérséklet és páratartalom csökkentette a fertőzőképességet, „az átlagos R0 (a vírus alap reprodukciós rátája) a maximális hőmérséklet és páratartalom esetén még mindig közel volt a 2-es értékhez, ami arra utal, hogy a vírus továbbra is exponenciálisan terjedhet magasabb hőmérsékleti és páratartalom értékek esetén is” - mondta Relman.

    Számos más vizsgálat megállapította, hogy nagyobb a növekedési ütem a mérsékelt éghajlatú területeken. Egy még bírálat előtti, a MedRxiv felületén található kutatási jelentés 116 ország 310 földrajzi régióját vizsgálta és fordított arányosságot állapított meg a hőmérséklet és páratartalom, valamint a COVID-19 megbetegedések előfordulása között.

    Az ezidáig elérhető összes tanulmány esetén jelentős korlátozó tényezők állnak fenn, beleértve az időbeli és elhelyezkedésbeli korlátokat, a földrajzi tényezőket, a közegészségügyi és egészségügyi ellátórendszerekhez való hozzáférést és azok minőségét - az emberi viselkedéssel és a tesztelés elérhetőségével összefüggő zavaró tényezőket - közölte Relman.

    Ugyanakkor azt mondta, hogy „érdemes megjegyezni, hogy a pandémiát (kontinensekre kiterjedt járványt) okozó influenzatörzsek nem mutatták az endémiát okozó törzsekre jellemző jellegzetes szezonális mintázatot”, és függetlenül attól, hogy melegebb vagy hidegebb hónapban kezdődtek, „mindnek volt egy második hullámbeli csúcsa körülbelül hat hónappal azt követően, hogy a vírus megjelent az emberi populációban.”

    Olvasson tovább! COVID-19 - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; SARS-CoV-2 May Confound Seasons, Persist in Warmer Months, Report Shows (medscape.com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.04.17 09:36, Megjelenés: 2020.04.17 09:36
   • Cikkajánló

    SARS-CoV-2 koronavírus

    SARS-CoV-2 koronavírus

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az új típusú koronavírus képes terjedni a levegőben is, ezt bizonyítékok támasztják alá.

    Elsősegély

    Elsősegély

    T. A., újságíró

    Veszélyek a vízparton és a vízben. Elsősegély és segítségkérés!

    A megbetegedések jelentős része külföldi vonatkozású

    A magyarországi koronavírus-fertőzöttek jelentős része külföldről érkezőkkel került kapcsolatba - hangsúlyozta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője július 10-én a közmédiának nyilatkozva.

    Koronavírus - Ismét egyre több a fertőzött a világban

    A koronavírus okozta esetszám csökkenése nyomán több ország lazító intézkedéseket hozott, ami a fertőzöttek számának megugrásával járt - mondta Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa pénteken az M1 aktuális csatornán.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

    Mit tegyünk, ha a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyású nálunk?

    Szakértők szerint az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedés otthoni kezelése hasonló ahhoz, ahogy influenza esetén kezelnénk magunkat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.