• A nyári hőség mégsem állította meg a koronavírus terjedését - Miért?

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

    Tavasszal általános volt a várakozás, hogy majd a meleg lassítja a vírus terjedését, a júliusi hőhullám idején azonban mégis ellenkező irányba fordult a folyamat. A tudósok arra keresik a választ, hogy miért.

    A pandémia kezdeti szakaszában többen bíztak abban, hogy a nyár majd megfékezi a vírust, és a SARS-CoV-2 az erős napfény, pára hatására gyorsa(bba)n elhal. Később már többen utaltak az aktuális helyzetre, hogy az akkor éppen kánikulától szenvedő országokban is kitörések indultak meg. Július végére az Egyesült Államok elérte a 4 millió 234 ezer igazolt fertőzöttet, akik közül 147 ezren meghaltak, a legnagyobb gócok pedig épp a legmelegebb államokban alakultak ki.

    Rachel Baker (Princeton Environmental Institute) és két tudóstársa a Science Magazinban arról írt, hogy a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 vírusra talán hat a klíma, az időjárás, ám valószínűtlen, hogy a nyárnak jelentős hatása volna a megbetegedés terjedésére, vagy éppen visszaszorulására. Megállapításuk alapvetően nem mondott ellent a korábbi várakozásoknak, mert ők is úgy gondolják, hogy a vírust azért legyengítheti a napsugárzás és a meleg. De a kutatás fő megállapítása szerint amikor új a vírus, és ezért nem talál(hat)ja szemben magát immunitással, jóval erőteljesebben támad. „Az a vírus, amivel szemben a lakosságban nincs immunitás, akár futótűzként is terjedhet, és nem sokat számít, hogy milyen az idő.

    Hirdetés

    Baker és kollégái azt tanulmányozzák, hogy a klimatikus változók milyen hatással vannak a lakosság körében cirkuláló olyan vírusokra, mint pl. amilyen a téli hónapokban megerősödő influenza. Vakcina hiányában (Baker reményei szerint a hiány nem sokáig áll már fenn), a SARS-CoV-2 ugyanígy fog viselkedni. „2-3 évvel előregondolva futtatott modellen azt kell látni, hogy vakcina nélkül a vírus szezonális módon térne vissza. Az lenne a helyzet, mint az influenzával. De most, alapvetően a lakossági immunitás hiánya szabja meg mozgásának jellemzőit”, mondja Rachel Baker.

    A tél hozhat új csúcsokat

    Nem egyedül ez a princetoni csoport tanulmányozta azt, hogy a vírus miként viselkedik más-más évszakban. Virológus kutatók (University of Maryland’s Institute of Human Virology) a JAMA tudományos folyóiratban arról írtak, hogy a SARS-CoV-2 vírusra hátrányosan hat a meleg és a napsugárzás, ezért valószínűleg könnyebben terjed hideg, száraz időben.

    A tanulmány egyik szerzője, dr. Mohammad Sajadi, infektológus kutató (University of Maryland School of Medicine) konklúziója ugyanakkor az: „Nincs immunitás a vírussal szemben. Ha új a vírus, új a pandémia, nem úgy zajlik terjedése, mint ahogyan feltételeznénk.” A H1N1 pandémia (2009) kezdetben nyáron csúcsosodott ki (ami szokatlan fejlemény influenza esetén), ám ezt követően dupla nagyra nőtt ősszel és télen. „Ezt egyelőre nem láttuk ennél a vírusnál. Az a jelenség, hogy a tél folyamán esetleg kiugrást, csúcsot láthatunk, az még előttünk áll”, mondja Sajadi.

    A meleg elől zárt terekbe menekülnek az emberek

    A JAMA dolgozat másik tudós szerzőtársa, az éghajlati és földrajzi rendszerek működésére irányuló kutatással foglalkozó Augustin Vintzileos (University of Maryland’s Earth System Science Interdisciplinary Center) hozzáteszi, hogy még a napsugárzástól és a melegtől legyengült vírusok sem tűnnek el a nyári hónapokban, amit ő példájában a „mobilitás” tényezőjével magyaráz. „A magas hőmérséklet és páratartalom a déli államokban arra készteti az embereket, hogy házukba húzódjanak, ahol a levegőt légkondicionáló keringeti.” Vintzileos utal a vizsgálatokra, melyek szerint a vírus nagyobb valószínűséggel terjed zárt térben. A 40 fok elől az emberek zárt helyiségbe menekülnek, ablakot se nyitnak, klímát használnak – így minden adott a vírus átadására, a gócok kialakulására. A klímaberendezések külön kockázati forrást jelentenek, de az épületek szellőzőrendszerei is szórhatják a vírust.

    Nem bízhatjuk magunkat az időjárásra

    Jelen pandémiában a legfontosabb tanulság, hogy az emberek azok, akik a legnagyobb hatással, befolyással tudnak lenni a vírusok terjedésére. Sajadi példával magyarázza: „Az időjárási feltételek nagyon hasonlóak voltak Új-Zéland egyes részein, Dél-kelet Ausztrália bizonyos térségeiben, Dél-Afrikában és Argentína egyes területein. Viszont ha a fertőzés eseteit vesszük szemügyre, azok nagyon eltértek egymástól. Durva járványgócok alakultak ki Argentínában és Dél-Afrikában, eközben szinte érintetlen maradt Új-Zéland, és meglehetősen kevés eset fordult elő Ausztráliában. Márpedig ez azt húzza alá, hogy nem magyarázhatunk meg mindent az időjárással. A meghozott beavatkozó lépések is nagyon sokat számítanak.”

    Sok ember gondolja azt, ha megfelelően elővigyázatos, élvezheti a pandémia alatt a jó idő áldását: „Annyit tudunk, hogy ez egy új vírus. Nincs ’háttér-immunitás’, így felelősek vagyunk, ha egymás között terjesztjük tovább a vírust, ha nem mosunk kezet, ha nem tartjuk a távolságot, ha nem hordunk maszkot. Ha betartanánk az előírást, nyáron az fordulna elő nagyobb eséllyel, hogy strandon, tengerparton kapjuk el a fertőzést, ha tömegben vagyunk. De alakulhatnának jól is a dolgok, mert most itt a meleg, az UV-sugárzás, és sokat lehetünk a szabadban – mindez mégiscsak valamiféle hatással van általában véve a vírusokra, beleértve ezt az új típusú koronavírust is.”  De ez a megállapítás az elmélet. A gyakorlat pedig az, hogy például az Egyesült Államok több déli térségében, ahol jó magasak az UV-indexek, nagy a meleg, napjainkban nagyobb ütemben szaporodnak a koronavírus fertőzés esetei.

    Ez a legvilágosabb bizonyíték arra, hogy egyáltalán nem elég csak az időjárásra hagyatkozni. Arra, hogy majd a nyár megoldja a problémát. „Veszélyes, ha az emberek azt gondolják, majd önmagában a Nap megmentő lesz. Ez nem fog így történni. Mindenkivel meg kell értetni az alaptényeket: igaz, a vírusokat legyengíti a napfény vagy az UV-sugárzás, de nem elég ebben bízni.” Közösségünk tagjaként nekünk is meg kell tennünk mindazt, amit csak mi tehetünk meg. Magunkért és másokért. 

    Ajánlatunk 

    Szerző: Fazekas Erzsébet újságíró, WEBBeteg.hu
    Felhasznált forrás: Why didn't summer kill the coronavirus? (Yahoo Life)

    Módosítva: 2020.07.28 14:35, Megjelenés: 2020.07.28 14:35
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    Koronavírus - 1423 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 48 krónikus beteg

    1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    A COVID-19 veszélyesebb a terhes nőkre és magzataikra, mint eddig gondolták?

    A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben összegyűltek adatok több mint 11 000 terhességről a világ több pontjáról, amelyek kissé megváltoztatták a korábbi vélekedést.

    Immár nem hanyagolható el az óvintézkedések betartása

    Hazánkban is, akárcsak a világ összes országában, a koronavírus-járvány alaposan megváltoztatta, feje tetejére állította az életmódunkat, ami tavasszal borította fel először az emberek életét, hétköznapi szokásait, az egymás mellett élés, a munkavégzés dinamikáját. S mára nyakunkon a második hullám, sajnos napról napra mind több a fertőzöttek száma Magyarországon is, ami sokkal erőteljesebb, több embert érint, immár a fiatalokat, gyermekeket, a középkorosztályt sem kíméli, s főként közösségekben terjed a legrohamosabban.

    A COVID-19 kivédése mellett mást is tudnia kell a jó vakcinának

    A legjobb védőoltásoktól nemcsak azt várják el az orvosok, közegészségügyi szakemberek, hogy megelőzzék egy-egy adott betegség kialakulását, hanem azt is, hogy képesek legyenek meggátolni, hogy a beoltott személyről a betegséget előidéző kórokozó másik személyre kerüljön át. Miért is nem erre fókuszál jobban a szakma? - kérdezi tehát a fertőző betegségek és a vakcinológia két szakorvosa a NYTimes véleményrovatában megjelent cikkében.

    Megváltoznak a COVID-19-es betegek izolációjára vonatkozó előírások az USA-ban

    Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention) tájékoztatása szerint az USA-ban megváltoztak az előírások.

    Hogyan lehet megkülönböztetni az allergia és a COVID-19 megbetegedés tüneteit?

    A tavasz és a jó idő kezdetével javában tart az allergiaszezon. A COVID-19 világjárvány idején a koronavírus okozta tünetek összetéveszthetők az allergia bizonyos tüneteivel, mivel hasonlóak azokhoz. Az elkülönítés rendkívül nehéz, a téves következtetés levonása egészségkárosodást, mások megfertőzését is jelentheti sajnos.

    Panaszok, amelyekkel a járvány idején se halogassuk az orvoshoz fordulást!

    A koronavírus világjárvány kitörésével nagyon nehéz helyzetbe került mindenki. A betegek és az egészségügyi ellátó rendszer is. Az előttünk álló nemzetek példáját szem előtt tartva az orvos-beteg kapcsolatokat már közel egy hónapja a minimálisra kellett csökkenteni. Ez rengetek nehézséget, félreértést, akár ellátatlan esetet jelenthet, ugyanakkor a kontaktusok számának csökkenésével mind a beteg, mind az egészségügyben dolgozók megfertőződésének veszélyét csökkenteni kell.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.