Az enterovírus-fertőzés

Szerző: WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus

Néhány éve gyakran olvashattunk, hallhattunk az enterovírusok okozta fertőzésekről, amikor a híradások a kínai gyermekek körében zajló járványról (eneterovírus-71) számoltak be.

Az enterovírusok - amelyek egyidősek lehetnek az emberiséggel - a bélrendszerben megtelepedő vírusok egyik csoportja. Számos gyakori és jelentős emberi megbetegedésért felelősek, változatos klinikai képet mutatva.

Az enterovírusok több alcsoportba sorolhatók:

 • Coxsackie-vírusok - nevüket a New York állambeli Coxsackie városáról kapták, ahol a vírust először mutatták ki 1948-ban.
 • Echovírusok - kezdetben nem volt ismert, hogy bármilyen állati vagy emberi betegséget okoznának ezek az emberi bélhámból izolálható kórokozók, ezt sugallja elnevezésük is (enteralis cytopathogen human orphan [árva] vírus).
 • Enterovírus 68-71 típusok - az 1970 óta az újonnan felfedezett enterovírus típusokat az évszámok alapján osztályozzák.
 • Poliovírusok - a járványos gyermekbénulás kórokozói.
 • Nem-polio enterovírusok - A járványos gyermekbénulást okozó poliovírusoktól történő elkülönítés céljából, a többi alcsoportot összefoglalóan nem-polio enterovírusnak nevezzük.

Az emberi megbetegedést okozó enterovírusok egyetlen hordozója maga az ember. A vírusok, bár megfertőzik a gyomor-bélrendszert, de tartósan nem telepednek meg benne. Emberek között cseppfertőzéssel és székletkenődéssel ("piszkos kéz") terjednek. A vírusok leggyakrabban nyáron és ősszel fertőznek.

A nagy népsűrűségű, rossz szociális színvonalon élő népességben, a fertőzés gyakrabban és fiatalabb életkorban következik be.

Az enterovírus fertőzések tünetei

Poliovírusok, járványos gyermekbénulás. Világszerte - így hazánkban is - a polio-vakcinák az életkorhoz kötött, kötelező védőoltások közé tartoznak, térségünkben poliovírus okozta járvánnyal számolni nem kell.

Echovírus. Az echovírus-fertőzések túlnyomó többsége tünetmentesen zajlik le. Tünetes esetekben hasonlítanak a Coxsackie-vírus-fertőzések tüneteihez.

Coxsackie-vírusok. A Coxsackie-vírusok okozta kórképek és tünetek az alábbiak lehetnek:

Bőrtünetek Coxsackie-vírus okozta
fertőzés esetén
Bőrtünetek Coxsackie-vírus okozta fertőzés esetén
 • Hólyagos garatgyulladás (herpangina). Általános felső légúti hurutos tünetek mellett hólyagcsák jelennek meg a garatíven és a lágy szájpadon.
 • "Nyári nátha."
 • Fájdalmas mellhártyagyulladás. Jellemző a rohamokban jelentkező, a mellkasra és a has felső részére lokalizálódó fájdalom. A beteg lázas, sápadt és erősen izzad - súlyos beteg benyomását kelti.
 • Vírusos agyhártyagyulladás és agyvelőgyulladás. Jellemző tünetek a láz, a hányás, fejfájás, tarkó merevség, kifejezett izomfájdalom.
 • Szívizomgyulladás. Újszülött- és csecsemőkorban kialakuló, Coxsackie-vírus okozta szívizomgyulladás halálozási aránya nagy. Amennyiben a beteg túléli a fertőzést, akkor a gyermek maradványtünetek nélkül gyógyulhat.
 • Bőrtünetek. Rózsahimlőhöz hasonló kiütések jelentkezhetnek a bőrön, és a szájnyálkahártyán. A kéz-láb-száj szindrómában a szájnyálkahártyán, a tenyéren és a lábfejen hólyagos bőrkiütések alakulnak ki.
 • Gyomor- és bélhurut.
 • Vérzéses szemkötőhártya-gyulladás.
 • Here-, mellékhere-gyulladás, heveny vesegyulladás.

Enterovírus 68-71 típusok. Az enterovírus 68-71 típusok vérzéses szemkötőhártya-gyulladást, agyhártya-, és agyvelőgyulladást, kéz-láb-száj betegséget okoznak. A korábban lezajlott, jelentősebb enterovírus 68-71 járványok számos sajátossággal rendelkeztek.

 • 1968. California: zömmel tünetmentes lezajlás, ill. alsó-, és felső légúti hurutos tünetek.
 • 1969. Közép-Amerika: zömmel tünetmentes lezajlás, ill. alsó-, és felső légúti hurutos tünetek.
 • 1970. Ausztrália: légúti hurutos tünetek, agyhártya-, és agyvelőgyulladás, vérzéses szemkötőhártya-gyulladás.
 • 1971. USA, Japán, Ausztrália, Svédország, Bulgária, Magyarország: agyhártya-, és agyvelőgyulladás, kéz-láb-száj betegség.

A poliovírusokon kívül, az egyéb enterovírusok ellen nem rendelkezünk aktív immunizálást biztosító védőoltással. A közegészségügyi intézkedések segítenek korlátozni a fertőzés terjedését.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Nagy László, infektológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Emelkedik a szennyvizek koronavírus...

A kommunális szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagban emelkedést mutat.

Koronavírus - 3042 új fertőzött és...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 411 804 fő, közülük 6 198 798 fő a második, 3 884 105 fő a harmadik, 305 216...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.