• Mi is az enterovírus?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus

    Az elmúlt hetekben gyakran olvashattunk, hallhattunk az enterovírusok okozta fertőzésekről, a legutóbbi híradások a kínai gyermekek körében zajló járványról (eneterovírus-71) számoltak be.

    Az enterovírusok - amelyek egyidősek lehetnek az emberiséggel - a bélrendszerben megtelepedő vírusok egyik csoportja. Számos gyakori és jelentős emberi megbetegedésért felelősek, változatos klinikai képet mutatva.

    Hirdetés

    Az enterovírusok több alcsoportokba sorolhatók:

    • Coxsackie-vírusok - nevüket a New York állambeli Coxsackie városáról kapták, ahol a vírust először mutatták ki 1948-ban.
    • Echovírusok - kezdetben nem volt ismert, hogy bármilyen állati vagy emberi betegséget okoznának ezek az emberi bélhámból izolálható kórokozók, ezt sugallja elnevezésük is (enteralis cytopathogen human orphan [árva] vírus).
    • Enterovírus 68-71 típusok - az 1970 óta az újonnan felfedezett enterovírus típusokat az évszámok alapján osztályozzák.
    • Poliovírusok - a járványos gyermekbénulás kórokozói.
    • Nem-polio enterovírusok - A járványos gyermekbénulást okozó poliovírusoktól történő elkülönítés céljából, a többi alcsoportot összefoglalóan nem-polio enterovírusnak nevezzük.

    Az emberi megbetegedést okozó enterovírusok egyetlen hordozója maga az ember. A vírusok, bár megfertőzik a gyomor-bélrendszert, de tartósan nem telepednek meg benne. Emberek között cseppfertőzéssel és székletkenődéssel ("piszkos kéz") terjednek. A vírusok leggyakrabban nyáron és ősszel fertőznek.

    A nagy népsűrűségű, rossz szociális színvonalon élő népességben, a fertőzés gyakrabban és fiatalabb életkorban következik be.

    Az enterovírus fertőzések tünetei

    Poliovírusok, járványos gyermekbénulás. Világszerte - így hazánkban is - a polio-vakcinák az életkorhoz kötött, kötelező védőoltások közé tartoznak, térségünkben poliovírus okozta járvánnyal számolni nem kell.

    Echovírus. Az echovírus-fertőzések túlnyomó többsége tünetmentesen zajlik le. Tünetes esetekben hasonlítanak a coxsackie-vírus-fertőzések tüneteihez.

    Coxsackie-vírusok. A coxsackie-vírusok okozta kórképek és tünetek az alábbiak lehetnek:

    Bőrtünetcoxsackie-vírus fertőzés esetén. Fotó: Szerző
    Bőrtünetek coxsackie-vírus okozta 
    fertőzés esetén
    • Hólyagos garatgyulladás (herpangina). Általános felső légúti hurutos tünetek mellett hólyagcsák jelennek meg a garatíven és a lágy szájpadon.
    • "Nyári nátha."
    • Fájdalmas mellhártyagyulladás. Jellemző a rohamokban jelentkező, a mellkasra és a has felső részére lokalizálódó fájdalom. A beteg lázas, sápadt és erősen izzad - súlyos beteg benyomását kelti.
    • Vírusos agyhártyagyulladás és agyvelőgyulladás. Jellemző tünetek a láz, a hányás, fejfájás, tarkó merevség, kifejezett izomfájdalom.
    • Szívizomgyulladás. Újszülött- és csecsemőkorban kialakuló, coxsackie-vírus okozta szívizomgyulladás halálozási aránya nagy. Amennyiben a beteg túléli a fertőzést, akkor a gyermek maradványtünetek nélkül gyógyulhat.
    • Bőrtünetek. Rózsahimlőhöz hasonló kiütések jelentkezhetnek a bőrön, és a szájnyálkahártyán. A kéz-láb-száj szindrómában a szájnyálkahártyán, a tenyéren és a lábfejen hólyagos bőrkiütések alakulnak ki.
    • Gyomor- és bélhurut.
    • Vérzéses szemkötőhártya-gyulladás.
    • Here-, mellékhere-gyulladás, heveny vesegyulladás.
     Enterovírus 68-71 járványok
    1968. California: zömmel tünetmentes lezajlás, ill. alsó-, és felső légúti hurutos tünetek.
    1969. Közép-Amerika: zömmel tünetmentes lezajlás, ill. alsó-, és felső légúti hurutos tünetek.
    1970. Ausztrália: légúti hurutos tünetek, agyhártya-, és agyvelőgyulladás, vérzéses szemkötőhártya-gyulladás.
    1971. USA, Japán, Ausztrália, Svédország, Bulgária, Magyarország: agyhártya-, és agyvelőgyulladás, kéz-láb-száj betegség.

    Enterovírus 68-71 típusok. Az enterovírus 68-71 típusok vérzéses szemkötőhártya-gyulladást, agyhártya-, és agyvelőgyulladást, kéz-láb-száj betegséget okoznak.

    A korábban lezajlott, jelentősebb enterovírus 68-71 járványok számos sajátossággal rendelkeztek.

    A poliovírusokon kívül, az egyéb enterovírusok ellen nem rendelkezünk aktív immunizálást biztosító védőoltással. A közegészségügyi intézkedések segítenek korlátozni a fertőzés terjedését.

    (WEBBeteg - Dr. Nagy László gyermekgyógyász, infektológus)

    Módosítva: 2011.10.15 05:21, Megjelenés: 2011.10.15 05:21
   • Cikkajánló

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    B. M., szakfordító

    A szúnyogcsípés veszélyei és megelőzése. Hogyan kerülheti el a szúnyogcsípést?

    11 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    11 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4138 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    4 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Mindössze 4 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    A járványos gyermekbénulás (poliomyelitis, Heine-Medin kór) tünetei és megelőzése

    Heveny, vírusos, járványos megbetegedés, amely átmeneti, vagy végleges izombénulásokat okoz. Európán jelentős poliomyelitis-járványok utoljára az 1950-es években söpörtek végig, a Sabin-cseppek általános bevezetése előtt. A védőoltásnak köszönhetően azokban az országokban ahol az oltást rendszerességgel alkalmazzák, már gyakorlatilag nem fordul elő.

    Járványok - és ami mögöttük van

    Régebben isteni csapásnak tartották, ma már tudjuk, hogy szemmel nem látható kórokozók a felelősek kialakulásukért. És persze az, hogy egyrészt vagy nincs ellenük védekezési lehetőség, vagy van ugyan, de nem kifizethető. Mostanában az is előfordul, hogy van is vakcina, kifizethető is, csak éppen mi nem kérjük. Nézzünk szét kicsit Amerikában és Afrikában is, mi a helyzet!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.