Antibiotikumok: csak mértékkel

Szerző: Debreceni Egyetem

Az európai antibiotikum nap az indokolatlan és túlzott mértékű antibiotikum-fogyasztás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Óvatosan az antibiotikumokkal!

A penicillin feltalálását követően, az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is, a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk. Óvatosan az antibiotikumokkal!>>

Az antibiotikumok baktériumok által okozott fertőzések kezelésére, illetve megelőzésére alkalmazhatók, ám vírusokkal szemben nem hatásosak. Az európai antibiotikum napot az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) kezdeményezése 2008 óta rendezik meg, hogy felhívják a lakosság és az egészségügyi szakemberek figyelmét az indokolatlan és túlzásba vitt antibiotikum-fogyasztás veszélyeire.

- Sajnos a napjainkban már szinte rutinszerűvé vált antibiotikum-alkalmazás bizonyos esetekben nemcsak hatástalan és felesleges, de veszélyes is lehet. Például a gyermekkorban gyakori felső légúti fertőzéseket elsősorban vírusok okozzák, így ezekben az esetekben az antibiotikum nem hatékony – magyarázza Erdős Melinda, a Debreceni Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Klinika igazgatója.

Az egyetemi docens szerint az antibiotikumok tudatos és felelősségteljes alkalmazásával lassítható, vagy akár meg is állítható az antibiotikummal szemben ellenálló, úgynevezett rezisztens baktériumok megjelenése és elterjedése.

Az antibiotikum-rezisztencia visszaszorítása azért fontos, mert megfelelő antibiotikumok hiányában a terápiás lehetőségek korlátozottak, így a rezisztens kórokozók által okozott fertőzések súlyosabbak lehetnek, a halálozási arány pedig magasabb.

A legnagyobb veszélyt azok az úgynevezett panrezisztens baktériumok jelentik, amelyek valamennyi jelenleg ismert antibiotikummal szemben ellenállók – részletezi a szakember.

A legismertebb antibiotikum a penicillin. Alexander Fleming 1928-ban fedezte fel a Penicillium notatum nevű penészgomba baktériumölő hatását, de már évezredekkel korábban leírtak fertőzések kezelésére használt keverékeket, az ókori kultúrákban pedig különböző növényi kivonatok mellett a penészt is használták erre a célra. Fleming úgy vélte: „A penicillint senki sem találhatta fel, mert végtelen idők előtt a természet és egy bizonyos penész már előállította.” – idézi Alexander Fleming gondolatát a doktornő.

(Debreceni Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Terhesség Terhesség

Hüvelyfolyás és hüvelyfertőzés terhesség idején? Vegyük komolyan! (x)

Szlávik: ismertetni kell az...

Ahhoz, hogy minél többen beadassák majd maguknak a koronavírus elleni védőoltást, ismertetni kell az emberekkel, miként hatnak az oltások, mi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.