• Antibiotikumok: csak mértékkel

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Az európai antibiotikum nap az indokolatlan és túlzott mértékű antibiotikum-fogyasztás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    A penicillin feltalálását követően, az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is, a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk. Óvatosan az antibiotikumokkal!>>

    Az antibiotikumok baktériumok által okozott fertőzések kezelésére, illetve megelőzésére alkalmazhatók, ám vírusokkal szemben nem hatásosak.  Az európai antibiotikum napot az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) kezdeményezése 2008 óta rendezik meg, hogy felhívják a lakosság és az egészségügyi szakemberek figyelmét az indokolatlan és túlzásba vitt antibiotikum-fogyasztás veszélyeire.

    - Sajnos a napjainkban már szinte rutinszerűvé vált antibiotikum-alkalmazás bizonyos esetekben nemcsak hatástalan és felesleges, de veszélyes is lehet.  Például a gyermekkorban gyakori felső légúti fertőzéseket elsősorban vírusok okozzák, így ezekben az esetekben az antibiotikum nem hatékony – magyarázza Erdős Melinda, a Debreceni Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Klinika igazgatója.

    Az egyetemi docens szerint az antibiotikumok tudatos és felelősségteljes alkalmazásával lassítható, vagy akár meg is állítható az antibiotikummal szemben ellenálló, úgynevezett rezisztens baktériumok megjelenése és elterjedése.

    Hirdetés

    Az antibiotikum-rezisztencia visszaszorítása azért fontos, mert megfelelő antibiotikumok hiányában a terápiás lehetőségek korlátozottak, így a rezisztens kórokozók által okozott fertőzések súlyosabbak lehetnek, a halálozási arány pedig magasabb.

    A legnagyobb veszélyt azok az úgynevezett panrezisztens baktériumok jelentik, amelyek valamennyi jelenleg ismert antibiotikummal szemben ellenállók – részletezi a szakember.

    A legismertebb antibiotikum a penicillin. Alexander Fleming 1928-ban fedezte fel a Penicillium notatum nevű penészgomba baktériumölő hatását, de már évezredekkel korábban leírtak fertőzések kezelésére használt keverékeket, az ókori kultúrákban pedig különböző növényi kivonatok mellett a penészt is használták erre a célra. Fleming úgy vélte: „A penicillint senki sem találhatta fel, mert végtelen idők előtt a természet és egy bizonyos penész már előállította.” – idézi Alexander Fleming gondolatát a doktornő.

    (Debreceni Egyetem)

    Módosítva: 2014.11.21 02:51, Megjelenés: 2014.11.21 02:51
   • Cikkajánló

    Száraz, hámló bőr

    Száraz, hámló bőr

    Dr. Lesznyák Judit

    Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk a bőrszárazság megelőzéséért, kezeléséért?

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Szponzorált tartalom

    Az orvosi zsályás gél hatásos afták és szájüregi gyulladások kezelésében. (x)

    A szexuális úton terjedő betegségek megelőzhetőek lennének

    Emberemlékezet óta kínosan tekintett mindenki arra, ha a bőr- és nemibeteg-gondozóba kapott beutalót, ahová bizonyos esetekben háziorvosi közreműködés nélkül is lehet vizsgálatra jelentkezni. A magánrendelőkben szintén diszkrét, betegbarát környezet várja a segítségre szorulókat, itt már költségtérítés mellett. Sem a férfiak, sem a nők nem szeretnek intim panaszaikról, tüneteikről beszámolni, és a vizsgálatokon sem vesznek részt szívesen.

    Influenza - Még érdemes beadatni a védőoltást

    Még decemberben is érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást, így a járvány kezdetéig biztosan van elegendő idő a védettség kialakulásához.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.