Már 30 000 éve is léteztek rezisztens baktériumok

MTI
megjelent:

Az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok gyakoribban a természetben, mint eddig gondolták: kanadai kutatók négymillió éve elszigetelten élő baktériumok közt is találtak ilyeneket.

Az antibiotikumnak ellenálló baktériumok világszerte komoly fejtörést okoznak az orvosoknak. Sok szakember úgy véli, hogy a jelenséghez e gyógyszerek tömeges alkalmazása vezetett. Egy másik elmélet szerint mindig is voltak rezisztens baktériumok, csupán rohamosan elterjedtek az elmúlt évtizedekben.

A mezőgazdaságban és az orvoslásban széleskörűen alkalmazott antibiotikumok kijutnak a természetbe, ezért igen nehéz olyan mikrobaközösséget találni, amely még nem találkozott velük. Gerry Wright, a hamiltoni McMaster Egyetem kutatója ezért az amerikai Új-Mexikó állam déli részén található Lechuguilla-barlangból vett mintákat.

Az óriási barlangrendszer mélysége eléri az 500 métert, hossza a 200 kilométert. 1986-os felfedezése óta csupán egyes kutatócsoportok léphettek be a területére. Ezen kívül vastag vízzáró iszapkőréteg alatt helyezkedik el. A barlang egyes részei ezért már legalább négymillió éve nem érintkeztek a felszínnel - írták a kutatók a PLoS One című folyóiratban a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint (www.spiegel.de).

A védekezőképesség a baktériumok ősi tulajdonsága

Korábbi kutatásokban Wright és kollégái alaszkai baktériumminták segítségével már kimutatták, hogy már 30 000 éve is létezett antibiotikumokkal szembeni rezisztencia.

Mostani tanulmányuk során 93 barlangi mintát tettek ki 26 jelenleg használatos antibiotikumnak, és csaknem mindegyik törzs rezisztensnek bizonyult legalább egy, de gyakran három-négy hatóanyaggal szemben. Akadt három törzs, amellyel szemben 14 gyógyszer is hatástalannak bizonyult.

A kutatók ebből arra következtettek, hogy az antibiotikumok ártalmatlanítása a baktériumok ősi, közös jellemvonása. Egyes barlangi baktériumtörzsek érdekes módon egy újabb, egyelőre igen hatékony antibiotikum eddig fel nem ismert gyenge pontját használták ki, hogy hatástalanítsák. Valószínűsíthető, hogy a tulajdonság előbb-utóbb kórokozóknál is megjelenik majd - írták a kutatók.

Rezisztens baktériumok

Az antibiotikum rezisztens baktériumok elterjedése korábban sosem látott méreteket öltött, és kimerülőben vannak a jelenleg rendelkezésre álló antibiotikumok nyújtotta lehetőségek – figyelmeztetnek európai egészségügyi szakértők. Az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok jelentette problémáról

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.