Fájdalomcsillapító is okozhat fejfájást

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
aktualizálta: Huszár Zsoltné dr. szakgyógyszerész frissítve:

Furcsának tűnhet, de a fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást, ráadásul minél többet szedünk belőlük, annál erősebben, ez az úgynevezett fájdalomcsillapító túlhasználathoz társuló fejfájás.

A jelenség migrénben, vagy tenziós típusú fejfájásban szenvedőknél fordul elő, akik betegségük miatt túl gyakran vesznek be fájdalomcsillapítót.

Súlyos esetben a fejfájás akár naponta előfordulhat, és nagyon fájdalmassá, elviselhetetlenné válhat, éppen ezért a beteg számára megkönnyebbülést jelent bevenni egy (vagy több) szem fájdalomcsillapítót. Ez azonban csak tovább rontja a helyzetet, és fokozza a krónikus napi fejfájások kialakulását. Kísérő tünetként gyakran hányinger, szorongás, nyugtalanság, ingerlékenység, koncentrálási nehézségek, memóriaproblémák, depresszió és alvászavar fordul elő.

A fájdalomcsillapító okozta fejfájásra jellemző, hogy a betegnek hetente legalább 3 alkalommal van szüksége fejfájáscsillapító gyógyszerére, és majdnem mindennap érez fájdalmat. Ezt azonban már csak a betegtájékoztatóban ajánlott dózisnál nagyobb adag fájdalomcsillapító szünteti meg.

A fájdalomcsillapítók folyamatos szedése - a függőségen kívül is - sok mellékhatást okozhat, mint például a gyomor- vagy nyombélfekély, illetve vese- vagy májkárosodás - a hatóanyag fajtájától függően.

Kiket érint?

A fájdalomcsillapítók túlzott használatához társuló fejfájás kialakulásához vezető, leggyakrabban alkalmazott szerek az egyszerű analgetikumok (nem-szteroid gyulladáscsökkentők), illetve ezek kombinációja koffeinnel, amelyet a gyakorisági sorrendben a triptánok követnek.

A különböző fájdalomcsillapítók eltérő jellegű fejfájást okozhatnak. A tünetei függenek attól, hogy a beteg milyen gyógyszert használt: korábban migrénes betegek ergot- vagy analgetikum túlhasználat esetén a migrén mellett gyakori tenziós jellegű fejfájásokat észleltek, míg a triptánt alkalmazók esetében a migrénes rohamok gyakorisága nőtt.

Abban az esetben beszélhetünk fájdalomcsillapító-túlhasználat okozta fejfájásról, ha a havi fejfájásos napok száma meghaladja a 15-öt, a triptán használat meghaladja a 10 napot, egyéb analgetikumok esetében a 15 napot, és ez három hónapon keresztül fennáll.

Érdekes módon azoknál, akik izom-, vagy ízületi fájdalmakra szedik szinte napi rendszerességgel a fájdalomcsillapítókat, nem alakul ki a gyógyszer okozta fejfájás.

A fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás a lakosság 1-2%-át érinti. Leggyakrabban a 40–50 éves nőket érinti: kockázatát növeli a dohányzás, az elhízás, a depresszió, továbbá a szorongásos zavarok.

Első lépés: a túlzott használat felismerése

Általában maguk a betegek is érzékelik, hogy túl sokszor szednek be recept nélküli fájdalomcsillapítót, mivel a fájdalmuk nem csökken. Ilyenkor érdemes a problémánkkal orvosunkat felkeresni.

Ha az orvos a kikérdezés alapján fájdalomcsillapító okozta fejfájásra gyanakszik, először is azt tanácsolja betegének, hogy a következő alkalommal ne vegye be gyógyszerét. Ha a beteg együttműködő, nagy segítséget nyújthat a kezelőorvos, esetleg egy neurológus tanácsa, akik a tünetek, a szedett fejfájáscsillapító, és annak alkalmazott dózisa ismeretben, megfelelő gyógyszeres kezelést ajánlanak a leszoktatásra.

Ezután a beteg - fokozatosan csökkentve az adagot - elhagyhatja a fájdalomcsillapítót, illetve eléri, hogy csak akkor vegye be, amikor tényleg migrénes rohama van.

Leszokás a fejfájást okozó fájdalomcsillapítókról

A fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás kezelésének elengedhetetlen része a kiváltó szer megvonása, a megvonási tünetek (köztük a rebound fejfájás) kezelése, a hatásos megelőző terápia bevezetése, a párhuzamos betegségek kezelése, valamint a betegek pszichés támogatása.

A leszokás nem egyszerű, ugyanis a gyógyszer hirtelen elhagyása is erős fejfájást, valamint idegességet, nyugtalanságot, hányingert, hányást, álmatlanságot, hasi fájdalmat és hasmenést, vagy székrekedést okozhat, amelyek szintén a szer megvonásának tünetei. Előfordulhat, hogy a beteg képtelen önállóan elhagyni a gyógyszerét, vagy elhagyáskor elviselhetetlen fejfájást tapasztal. Ekkor kórházi felvétel javasolt.

Súlyosabb esetben nem is szabad egy az egyben elhagyni a gyógyszert, hanem áthidaló/helyettesítő kezelést szoktak alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy az elvonási tünetek csökkentésére enyhébb hatású gyógyszereket adnak.

A függőség mértékétől függően egy-két hónap is eltelhet, mire a páciens úgy érzi, hogy csökken a fejfájás intenzitása és gyakorisága. Ez azonban már a javulás jele.

Néhány páciens éveken át napi rendszerességgel olyan gyógyszerekből álló megelőző kezelést kap, melyek függőség kialakulása nélkül gátolják meg a fejfájás kialakulását. Ilyen gyógyszercsoportok lehetnek egyes depresszióellenes szerek, görcsgátló gyógyszerek, vagy béta-blokkoló típusú vérnyomáscsökkentők.

Megelőzhető a túlhasználat miatti fejfájás kialakulása?

Minden migrénben vagy egyéb fejfájásos rohamokkal járó betegségben szenvedőnek tudatában kell lennie annak, hogy inkább a fejfájás megelőzésére törekedjen ahelyett, hogy gyógyszereket szedjen, különben észrevétlenül fájdalomcsillapító okozta fejfájása lehet.

Ez magában foglalja a migrént kiváltó tényezők kerülését. Fontos, hogy eleget aludjon, ne hagyjon ki egy étkezést sem, kerülje a migrénes rohamot provokáló tényezőket (étrend), mozogjon rendszeresen, csökkentse a környezetében a stresszt, relaxáljon és hagyjon fel a dohányzással.

Dr. Kovács Anikó gyógyszerész

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Aktualizálta (2022): Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.