Vérzik, fáj, viszket? Mindenképpen aranyér-kivizsgálás szükséges

szerző: Dr. Baranyai László, aranyér-specialista - Trombózisközpont
frissítve:

Az aranyérbetegség a leggyakoribb végbél környéki elváltozás. Az emberek többsége, főként az ötven év felettiek és a várandós nők, nem minden esetben fordul szakemberhez, mert kellemetlen számukra a probléma. Vannak esetek, amikor az orvosi vizsgálat és kezelés hasznos, néhány esetben elengedhetetlen. Kérdéseinkre dr. Baranyai László, a Trombózisközpont aranyér-specialistája válaszol.

A felszín alatt található érhálózatnak, az „érpárnáknak” fontos szerepük van a végbél normális működésében, a széklet tartásában, valamint a székletürítés mechanizmusában. Amennyiben az érpárnát rögzítő kötőszövet meggyengül vagy megnyúlik, aranyeres csomó alakul ki: vagy a végbélbe bedomborodó, vagy a végbélnyílásból előeső képlet formájában jelentkezhet, előfordulhat külső és belső aranyér, ez utóbbi gyakran sokáig fájdalommentes.

Az aranyér főbb tünetei

A legkellemetlenebb következmény a székelési nehezítettség, megkeserítve a beteg mindennapjait, rontva komfortérzetét.

Ülő munka? Csípős ételek?

Az aranyér kialakulásához vezető okok közül kiemelendőek a veleszületett, örökletes tényezők, a fokozott hasüregi nyomásviszonyok (terhesség, szülés, székrekedés, nehéz súlyok emelése stb. ). Nem tesznek jót az aranyér kialakulásának a civilizációs ártalmak sem, legyen szó elhízásról vagy mozgáshiányról, illetve a túlzott ülő munkáról. A rostszegény, túl csípős, fűszeres ételek is befolyásolják a betegséget – sorolja a proktológus.

Miért fontos a korai felismerés?

Akár van tünete vagy már látható, kitapintható az aranyér, a korai felismerés és szakorvoshoz fordulás lehetővé teszi a kíméletes ambuláns gyógyítást. Aki későn megy orvoshoz, azon lehetséges, hogy csak a műtét segíthet. Az elhanyagolt aranyeresség további problémákat is okozhat: nyálkahártya gyulladást, kifekélyesedést, előesést (prolapsus) – figyelmeztet dr. Baranyai László.

Nem szabad elfelejteni, hogy hasonló tünetekkel jelentkezhetnek a végbél jó és rosszindulatú daganatai is. A korán felfedezett végbélrák eredményesen gyógyítható, ám megelőzhető a mielőbbi szakorvoshoz fordulással a panaszok enyhítése érdekében, a mindennapok megkönnyítéséért!

Bővebben Összefoglaló az aranyérről: típusok, tünetek

(Trombózisközpont - Dr. Baranyai László, aranyér-specialista)

Cikkajánló

Az aranyér típusai és tünetei

Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Aranyér
Az aranyér kellemetlen beszédtéma, ám nagyon gyakori betegség. Milyen tünetek esetén kell aranyérre gondolni? Milyen típusai vannak, és mit lehet tenni az aranyér ellen?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, sebész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.