D-xilóz felszívódási teszt

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A D-xilóz felszívódási teszt során a D-xilóz (egyfajta cukor) szintjét mérik a vérben illetve a vizeletben. A teszt a vékonybél elváltozásaival és a tápanyagok felszívódási zavaraival kapcsolatos betegségek kiszűrését segíti.

A D-xilóz általában könnyen felszívódik a belekben, azonban felszívódási zavar esetén a vizeletben és a vérben is csak kis mennyiségben fordul elő.

Mikor végzik?

  • Felszívódási zavar kiszűrésére, melynek tünetei a krónikus hasmenés, testsúlycsökkenés és gyengeség. Felszívódási zavar esetén a beteg szervezete képtelen a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok bélrendszerből való felszívására, így azok nem jutnak a véráramba.
  • Gyermekeknél a testsúlygyarapodás elmaradásának kiderítésére,különösen, ha a gyermek látszólag elegendő mennyiségű ételt fogyaszt.
Krónikus hasmenés

Krónikus hasmenésről akkor beszélünk, ha a gyakori, híg székürítés több, mint 2 hétig tart. Míg akut betegségnél a fertőzéses eredet a leggyakoribb, a tartós hasmenés okai szerteágazóak lehetnek, részletes kivizsgálást igényelnek.
Krónikus hasmenés - Mi okozhatja?

Mire számíthat?

A D-xilóz teszt előtt 24 órával ne fogyasszon olyan élelmiszereket, melyek pentóz tartalma (a D-xilózhoz hasonló cukor) magas. Ide tartoznak a gyümölcsök, lekvárok, sütemények, zselék.

Az aszpirin és indomethacin tartalmú gyógyszerek befolyásolhatják a D-xilóz teszt eredményét, ezért érdemes ezek szedését felfüggeszteni a teszt előtt.

8-12 órával a teszt elvégzése előtt csak víz fogyasztása megengedett, ugyanez érvényes a 9 évnél fiatalabb gyermekekre a teszt elvégzését megelőző 4 órára.

A D-xilóz teszt elvégzése hosszadalmas lehet, ezért jó, ha visz valamit (pl. egy könyvet), amivel elfoglaja magát a várakozási idő alatt.

Beszélje meg orvosával, hogy miért van szüksége a teszt elvégzésére, milyen esetleges kockázatokkal jár annak elvégzése, illetve hogyan fog az történni!

Hogyan történik?

A vér, illetve a vizelet D-xilóz tartalmát egy D-xilózt tartalmazó oldat elfogyasztása előtt és után is megmérik. Ehhez először reggeli vér-vagy vizeletmintát vesznek. Ezt követően kell elfogyasztani a D-xilóz oldatot, mely időnként émelygést, hányingert okozhat. Az oldat elfogyasztása után gyermekeknél egy, felnőtteknél 5 órával később vesznek újra vérmintát.

Amennyiben vizeletvétellel történik a D-xilóz teszt, az oldat elfogyasztását követő 5 órában minden vizeletet össze kell gyűjteni, de az is lehet, hogy az orvos 24 órás vizeletgyűjtést kér. Figyeljen arra, hogy WC papír, fanszőrzet, menstruációs vér vagy egyéb idegen anyag ne kerüljön a vizelet mintába. A teszt végéig nem szabad enni.

Laktózérzékenység

A tejcukorra érzékeny betegek esetében a leggyakoribb tünetek: a robbanásszerű, gyakori vizes hasmenés, haspuffadás, szélgörcs. A laktóz-intolerancia felismerését nehezíti, hogy a tünetek kialakulása nem mindig mutat közvetlen összefüggést a tejfogyasztással. Óvodás és iskoláskorú gyermekek esetében görcsös köldöktáji fájdalom, lesápadás, kellemetlen szájszag lehet a panasz. Laktóz-érzékenység: Hogyan lehet felismerni?

Kockázatok

Vérvétel esetén minimális az esélye annak, hogy bármiféle problémát okozzon a vénás vérvétel.

  • A vérvétel helyén kisebb bevérzés fordulhat elő, mely megelőzhető, ha néhány percig nyomást gyakorol a területre.
  • Ritkán előfordul, hogy a vérvétel helyén a véna megduzzad, begyullad (flebitis), ami meleg borogatással kezelhető.
  • Vérzékeny egyéneknél problémát jelenthet az elhúzódó vérzés. Beszéljen orvosával, ha véralvadási zavara van, mielőtt a vérvétel megtörténne.
  • Vizeletvételes teszt esetén előfordulhat dehidratáció, ezért figyeljen a tesztet követően a megfelelő folyadékbevitelre! A D-xilóz oldat okozhat émelygést, hányingert, hasmenést és hányást is. Mindenképpen tudassa orvosával, ha ezek bármelyikét tapasztalja!

Eredmények

A D-xilóz vérben mért értéke az oldat elfogyasztását követő második órában a legmagasabb, és 5 órán belül szinte az összes D-xilóz kiürül a szervezetből a vizelettel. Amennyiben a belek nem tudják felszívni a D-xilózt, annak mennyisége a vérben és a vizeletben is nagyon alacsony.

Normál érték

Az alább felsorolt normál értékek csak irányadónak számítanak. Mivel számos egyéb faktor is befolyásolhatja a D-xilóz szintjét, az orvos ezek, illetve egészségügyi állapota figyelembevételével fog dönteni az esetleges további lépések szükségességéről.

D-xilóz a vérben

Csecsemők (5-grammos dózis):

Több mint 15 milligramm per deciliter (mg/dl) vagy több mint 1.0 millimol per liter (mmol/l)

Gyerekek (5-grammos dózis):

Több mint 20 mg/dl vagy több mint 1.3 mmol/l

Felnőttek (5-grammos dózis):

Több mint 20 mg/dl 2 órán belül vagy több mint 1.3 mmol/l

Felnőttek (25-grammos dózis):

Több mint 25 mg/dl 2 órán belül vagy több mint 1.6 mmol/l

D-xilóz a vizeletben (5 órás vizeletminta)

Gyerekek

16%–33% D-xilóz a vizeletben

Felnőttek

Több mint 16% D-xilóz vagy több mint 4 gramm (g) a vizeletben

65 év feletti felnőttek

Több mint 14% D-xilóz vagy több mint 3.5 g a vizeletben

Alacsony értékek

Az alacsony értékeket okozhatja:

  • Olyan betegség, mely a tápanyagok bélben történő felszívódását akadályozza (Crohn-betegség, Whipple-betegség, lisztérzékenység);
  • a bélnyálkahártya gyulladása;
  • rövid bél szindróma;
  • parazita fertőzés;
  • hányást okozó fertőzés (pl. ételmérgezés).

Mi befolyásolja a teszt eredményét?

  • Hányás a D-xilóz oldat elfogyasztása után;
  • dehidratáció még a teszt elkezdése előtt;
  • magas pentóz tartalmú ételek fogyasztása 24 órával a teszt előtt (lekvárok, gyümölcsök, sütemények, zselék);
  • baktérium túltengés a belekben;
  • vesebetegség vagy hólyagproblémák, melyek a hólyag teljes kiürítését akadályozzák;
  • egyes gyógyszerek (pl.: antibiotikumok, szívgyógyszerek);
  • fizikai aktivitás a teszt során;
  • olyan állapot, mely hatására az étel sokáig marad a gyomorban.

Megfontolandó tanácsok

  • Amennyiben túl sok a baktérium a belekben, a teszt előtt egy-két nappal szedjen antibiotikumot!
  • A teszt dehidratációt okozhat, ezért azt követően fogyasszon elegendő mennyiségű folyadékot!
  • 12 év alatt a vérteszt pontosabb eredményt ad, mint a vizelet teszt!
  • A bél nyálkahártya vastagságot vizsgáló teszt hasznos lehet, ha felszívódási zavarra gyanakszik.

(WEBBeteg - CS. K., fordító; Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.