• Helicobacter pylori kimutatására alkalmas tesztek

    Dr. Plósz János
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus

    Mikor érdemes Helicobacter pylori fertőzés kimutatására irányuló vizsgálatokat végezni? Milyen módszerek állnak rendelkezésre a Helicobacter pylori fertőzés kimutatására? Mire számíthat a beteg, szükséges-e előkészület, hogyan történnek ezek a vizsgálatok? Melyek a hazai gyakorlatban elsődlegesen alkalmazott módszerek? Milyen további tesztek léteznek még?

    Mennyire gyakori a Helicobacter pylori fertőzöttség?

    A Helicobacter pylori (Hp) a legelterjedtebb emberi gyomor-bélrendszeri kórokozó, az emberiség 50 százalékában jelen van. Hazánkban a felnőttek Helicobacter pylori átfertőzöttsége 50-60 százalék közötti.

    Mikor érdemes Helicobacter pylori fertőzés kimutatására irányuló vizsgálatokat végezni?

    A Helicobacter Pylori több tulajdonsága miatt is okot ad az érdeklődésre. Igen széles körű az elterjedése, ugyanakkor a fertőzöttek csak töredékében okoz panaszokat (az érintettek csak 10-15 százalékban alakul ki életük során fekély). A Helicobacter a gyomornyálkahártya felszínén lévő nyákban található, emiatt a szervezetből való eltávolítása jelentős nehézségekbe ütközik, ugyanis a hosszan tartó fertőzés miatt magas a kórokozó antibiotikumrezisztenciája, illetve az antibiotikumok eljutása a gyomornyálkahártya felszínére sem könnyű.

    Erre való tekintettel csak meghatározott panaszok-kórképek fennállása esetén érdemes Helicobacter pylori fertőzöttséget keresnünk, ezek a következők:

    • aktív gyomorfekély vagy nyombélfekély,
    • refluxbetegség esetén, ha tartós savgátló terápiát tervezünk
    • atrófiás gyomorhurut,
    • alacsony malignitású gyomor-bélrendszeri lymphoma (nyirokeredetű rosszindulatú folyamat),
    • gyomortumoros betegek elsőfokú hozzátartozói,
    • tartós gyulladáscsökkentő terápia megkezdése előtt,
    • funkcionális felhasi kórképekben (dyspepsia).

    Nagyon lényeges momentum, hogy ha nem tervezünk kezelést, akkor ne keressük a fertőzést! Ha a fenti kórképek nem állnak fenn, de ennek ellenére végzünk tesztet és pozitív eredményt kapunk, meg kell próbálnunk a baktériumot kiirtani a gyomorból (számolva a kúra anyagi terheivel és a mellékhatások lehetőségével is).

    Hirdetés

    A Helicobacter pylori fertőzés diagnosztizálási lehetőségei

    Beavatkozással járó vizsgálat:

    Gyomortükrözés (gastroscopia) során mintavétel, ennek szövettani vizsgálata, illetve a mintából gyorsteszt elvégzése (esetleg tenyésztés, PCR vizsgálat): A lehetőségek közül a szövettani minta értékelése a legmegbízhatóbb eljárás a fertőzés kimutatására (bizonytalanságra azonban az alacsony mintaszám vagy a nem megfelelő helyről vett minta adhat okot).

    Előkészületek, a vizsgálat menete:

    Ehhez a vizsgálathoz különösebb előkészület nem szükséges, éhgyomorra kell gasztroenterológiai szakrendelésen megjelenni (általában előre egyeztetett időpontban, beutalóval). Maga a vizsgálat pár percet vesz igénybe. Sajnos a gyomortükrözés nem kellemes beavatkozás, a vizsgálat során hányinger, öklendezés fordul elő, melyet sokan nehezen viselnek (helyi érzéstelenítés (lidocain spray) és a beteg megfelelő felvilágosítása sokat könnyíthet a vizsgálaton).

    A szövettani minta értékelése 1-3 hetet vesz igénybe.

    Beavatkozással nem járó vizsgálatok:

    Kilégzési teszt (13C- vagy 14C-izotóppal): A gyakorlatban ezt a vizsgálati módszert alkalmazzák a leggyakrabban

    Előkészületek, a vizsgálat menete, ellenjavallatok:

    A teszt elvégzése előtti 1 hónapban nem ajánlott antibiotikumok vagy bizmuttartalmú gyógyszerek szedése. A savcsökkentő gyógyszereket, bizmutot tartalmazó készítményeket el kell hagyni a tesztet megelőző 2 hétben (bevonószerek, savközömbösítők maradhatnak). A teszt éhgyomorra történik, a vizsgálat előtti 4-6 órában nem szabad étkezni, dohányozni, rágózni. Vizet lehet inni, de a cukor- és/vagy kalóriatartalmú italok, mint a gyümölcslé, limonádé kerülendők, sőt a fogmosás is (általánosságban véve érdemes az ébredéskori állapotban érkezni a vizsgálatra). A vizsgálat kezdetén tesztfolyadékot vagy kapszulát kell elfogyasztani, majd ezt követően a kilélegzett levegő izotóptartalmát vizsgáljuk. A 13C nem jár sugárterheléssel, míg a 14C-izotópos módszer igen (bár ennek mértéke egy rutin mellkasröntgen töredéke, mégis, ez a változat gyermekek, illetve kismamák számára nem javasolt).

    Széklet Hp-antigén vizsgálata (HpSA):

    Előkészületek, a vizsgálat menete:

    Rutin székletmintából a baktérium antigénjeinek kimutatása történik, nagyon jó érzékenységgel és specificitással. A vizsgálat különösebb előkészületet nem igényel, korlátozások nincsenek.

    Hp-antitest-kimutatás vérből:

    Előkészületek, a vizsgálat menete:

    A baktérium ellen termelt antitestek detektálására szolgáló módszer, vénás vérből (hagyományosan levett vérmintából, ha az elérhető labor végez ilyen jellegű, szerológiai vizsgálatokat) vagy ujjbegyből nyert vérmintából történik a meghatározás. A vizsgálat előkészületet nem igényel, gyógyszerek nem befolyásolják az eredményt. Azonban csak első vizsgálatként alkalmazható (terápia eredményességét nem lehet ellenőrizni vele, mert sikeres kezelést követően még hónapokig pozitív maradhat a teszt). Alacsonyabb érzékenysége-specificitása miatt nem ajánlott módszer.

    Gyorstesztek: Milyen típusaik vannak? Mennyire megbízhatóak? Érdemes-e ilyeneket vásárolnunk, és tesztelnünk magunkat? 

    A gyorsteszteknek több változata is létezik. A legelterjedtebbek a fent is említett, ujjbegyből nyert egy csepp vérből antitest kimutatást használnak, az ennek megfelelő korlátokkal, a vércseppes vizsgálat érzékenysége nem elég magas. A székletantigén kimutatására alkalmas gyorstesztek érzékenysége magasabb, a terápia eredményességének lemérésére is alkalmasak, alkalmazásuk elfogadható.

    Azonban a beteg által megvásárolva, a gyorstesztek otthoni elvégzése értelmetlen. Ugyanis, ahogy említettem, csak akkor keressük a baktériumot, ha azt a felsorolt panaszok vagy betegségek indokolttá teszik, illetve pozitivitás esetén megkezdődik a terápia. Mindkettő orvosi közreműködést igényel.

    Helicobacter pylori fertőzésben "primer" prevenció nincs, azaz a baktériumfertőzés nem előzhető meg, csak az összefüggésbe hozott kórképek kerülhetőek el a H. pylori fertőzés kezelésével. Megelőzésként a cikkben leírt állapotokban, például gyomorrákos páciensek elsőfokú rokonaiban keressük a fertőzöttséget, és pozitivitás esetén kezeljük a pácienst. 

    Akadálya a teszt elvégzésének nincs, de pozitív eredmény esetén az orvosnak kezelést (eradikációt) kell ajánlani a betegnek, amely esetén számolni kell az antibiotikumkezelés esetleges mellékhatásaival, és sajnos ennek sikeressége sem 100%, inkább csak 80-85%. Vizsgálatot kérni lehet háziorvos által is, magán úton is, de csak az említett panaszok-kórképek fennállása esetén érdemes.

    Összegzésként azt javaslom, hogy - bár már léteznek megbízható, egyszerűen használható gyorstesztek is a Helicobacter-fertőzés igazolására - a vizsgálat kérését bízzák kezelőorvosukra. Így elkerülhető a nem megfelelő indikációval, feleslegesen elvégzett teszt, illetve biztosított a vizsgálat megfelelő értékelése és a szükséges terápiás lépések megtétele.

    Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Plósz János belgyógyász, gasztroenterológus

    Módosítva: 2019.10.07 22:04, Megjelenés: 2011.04.27 23:23
   • Cikkajánló

    Miokardiális izomhíd

    Miokardiális izomhíd

    Dr. Molnár Dóra

    Akár szívinfarktus okozója is lehet. Hogyan diagnoszti- zálható? Hogyan kezelhető?

    A hőháztartás zavarai

    A hőháztartás zavarai

    Dr. Kozma Ákos

    Melyek a hőháztartás zavaraira leginkább hajlamosító tényezők?

    Hgb - Mi okozhatja a normál tartománytól való eltérését?

    A Hgb (haemoglobin) a vörösvértestek alkotóeleme, egy olyan vastartalmú fehérjemolekula, mely az oxigén megkötéséért és annak szállításáért felelős a keringő vérben. A vörösvértestek az oxigént a tüdőben veszik fel és a szövetekhez szállítják, helyette a sejtektől a szén-dioxidot a tüdőbe transzportálják.

    Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

    A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.

    A Helicobacter pylori

    A Helicobacter pylori a legelterjedtebb emberi gyomor-bélrendszeri kórokozó, az emberiség 50 százalékában jelen van. Hazánkban a felnőttek Helicobacter pylori átfertőzöttsége 50-60 százalék közötti.

    Refluxbetegséget okozhat a baktériumfertőzés? - Az orvos válaszol

    "Reflux betegséget állapítottak meg nálam. Egy ismerősöm azt tanácsolta, hogy végeztessek el egy olyan vizsgálatot, amely kimutatja, hogy Helicobacter Pylori okozza-e a betegséget. Az lenne a kérdésem, hogy okozhatja-e ezt ez a baktérium?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
    Dr. Plósz János

    Dr. Plósz János

    belgyógyász, gasztroenterológus

   • Hirdetés
   • Szavazás
    Korábbi szavazások