Sebkezelési praktikák

Szerző: MTI

Ebcsont beforr - mondják gyakran, főként gyerekeknek. A dolog azonban nem ilyen egyszerű. Ha vannak is a testfelszínt borító hámrétegnek kisebb sérülései, melyek valóban nyom nélkül gyógyulnak, a komolyabb esések következményei tartós gondot okoznak, s olykor maradandóak.

A törések kezelése szakorvosi beavatkozást igényel, a sebgyógyítás azonban sok esetben házilag is megoldható. Az okozott eszköztől, valamint a sérülés nagyságától, természetétől függően metszett, vágott, szakított, zúzott sérüléseket emlegetünk leginkább.

Ezeknél a legfontosabb a higiénia betartása, a fertőtlenítés, sebtisztítás, a sokféle hintőpor, kenőcs valamelyikének és persze a kötésnek az alkalmazása. Fontos, hogy a sebet nem szabad letépni, kaparni, meg kell várni, míg magától leesik és így többnyire hegesedés, maradandó nyom nélkül gyógyul.

Mi a tetanusz?

A mindennapi életünk során könnyen szerezhetünk olyan sérüléseket, melyek később elfertőződhetnek. Az ilyen fertőzések neve a tetanusz, vagy másnevén merevgörcs, amely a vázizmok tartós, görcsös megfeszülésével jár.
Bővebben a tetanuszról >>

Ha fennáll a tetanuszfertőzés veszélye, a szakmai szabályok szigorúan előírják a védőoltást is. A mindennapi egészségügyi gyakorlatban azonban ezeknél az otthon, sport, vagy munka közben szerzett sérüléseknél jóval komolyabb, és nehezebben gyógyuló sebekkel találkoznak a szakemberek, többnyire más alapbetegség szövődményeként.

Megyesiné dr. Major Gizellával, az Újpesti Városi Kórház mozgásszervi rehabilitációs szakorvosával az egyik leggyakoribb és legtöbb figyelmet igénylő sebesedésről, a többnyire krónikus lábszárfekélyről beszélünk, aminek kezelése kórházi részlegükben mindennapi gyakorlat.

Mit kell tudnunk a lábszárfekélyről?

Vénás keringési zavaron alapul és egyre többen szenvednek tőle. Lábszár és bokaduzzanattal kezdődik, ami károsítja a bőrt, az elszíneződik, elvékonyodik és súlyos esetben seb alakul ki. A felmérések szerint a lakosság 20 százalékát érintik a hasonló vénás betegségek.

Kialakulásában a genetikai hajlam, a mozgás hiánya, a túlsúly, a rostszegény étkezés mind-mind hozzájárul.

Ezen kívül oka lehet a vérrögösödés, érelmeszesedés, cukorbetegség, veseelégtelenség, magas vérnyomás, baktérium vagy gombás fertőzés, bőrrák.

- A lábszárfekély tünetei jól felismerhetők. Idővel kitágulnak a visszerek, amelyekben pang az elhasznált vér. A boka és lábszár megduzzad, a bőr elvékonyodik, fényessé válik, kékes, lilás foltok jelennek meg rajta.

A végtag szövet közti állományában felhalmozódnak a bomlástermékek, a bőr vérellátása romlik, és egy kisebb sérülés is elég, hogy a lábszárfekély kialakuljon. Az elvékonyodott bőr berepedezik, kisebesedik. A vizenyő miatt a sebek nedvedznek, és kezelés nélkül elfertőződnek.

Nehezen gyógyuló, gyorsan kiújuló sebekről van szó, melyek nagyban rontják az életminőséget - magyarázza a főorvos asszony, aki szerint sok kórházi osztályon harcolnak ezzel, csakúgy, mint más nem, vagy nehezen gyógyuló - cukorbetegségből, felfekvésből adódó - sebekkel. A hozzájuk tartozó rehabilitációs osztályon is állandóan kezelnek ilyen betegeket.

A kezelés valójában "csapatmunka"

Gyógyszeres kezelés

Gyógyszeres kezeléssel a visszérbetegség nem oldható meg, azonban a kezelés elengedhetetlen kiegészítője lehet. Azon esetekben, amikor az életmód rendezése, illetve a kompressziós kezelés már nem elegendő, különböző gyógyszerek segítenek a vizenyő csökkentésében, a visszérgyulladás mérséklésében, és az ezekkel járó panaszok enyhítésében.
Bővebben a visszérbetegségek gyógyszeres kezeléséről >>

- Valójában egészségügyi team együttműködésére van szükség. A gyógyítási folyamatban sebész, rehabilitációs szakember, bőrgyógyász, gyógytornász, nővér is részt vesz.

A beteg közreműködésére is szükség van, elsősorban életmódváltást kell vállalnia, több mozgást, egészségesebb étkezést, a túlsúlytól történő megszabadulást - hangzik Megyesiné dr. Major Gizella tanácsa.

A komplex terápia nagy odafigyelést igényel. Bár sebellátásról van szó, ennek nem csupán lokális formája tartozik ide. Szóba jön a kompressziós kezelés - pólya, gyógyharisnya, rugalmas szorító kötés -, melyek használatára a beteget is meg kell tanítani. Szükség van vénás tornára és gyógyszeres kezelésre is.

Ez utóbbi főként keringésjavítókat és gyulladás esetén antibiotikumot jelent. De a gyógyszeres kezelés önmagában nem elég, nem helyettesíti a korszerű sebkezelést, és adott esetben a műtétet sem. Műtétkor a visszerek eltávolítása, vagy a fekély kimetszése jöhet szóba.

A rugalmas pólya (fásli) felhelyezése

A rugalmas pólya felhelyezése nagy gyakorlatot igényel, betanítását az orvos vagy gyógytornász végzi. Felhelyezése felkelés előtt, fekvő vagy ülő helyzetben kell, hogy történjen. A feltekerést a lábujjak tövénél kell elkezdeni és a térdig folytatni, belevéve a sarkakat is, olyan módon, hogy a pólyamenetek egymást tetőcserépszerűen félig átfedjék.

Fontos a helyes alkalmazás, mert a nem megfelelő, túl szoros pólyázás ártalmas lehet, a túl laza pedig hatástalan.

Tartózkodjunk a "csodakenőcsök" használatától

A mai sebkezeléshez már igen modern eszközök állnak rendelkezésre, a szájhagyomány útján terjedő "csodakenőcsökkel" semmiképpen nem érdemes otthon próbálkozni.

Speciális sebfedő anyagok kaphatók, steril kötszerek, melyekhez természetesen steril kéz is szükséges.

Az "intelligens" kötszerek előrecsomagoltak, olyan bevonatokkal rendelkeznek, melyek megkötik a seb váladékát, ha kell hidratálják a sebet, ugyanakkor nagy a nedvszívó képességük. A hypoallergén rögzítő tapaszok bárhova felragaszthatók, tökéletesen rögzítenek. A megfelelő kötszert mindig a szakember választja ki.

A sebkezeléshez hozzátartozik a sebkörnyéki bőr védelme is. Léteznek egyéb eljárások a kezelés eredményességének elősegítésére, de ezek nem helyettesíthetik, legföljebb kiegészíthetik a szakorvosi ellátást.

Ilyenek például a lágylézerek, a fényterápia, a Bioptron lámpa, a dúsított oxigén, a hyperbárikus kamra, melyben oxigéndús levegőt lélegzik be a beteg.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Sürgős-e a sürgős? Miért olyan...

Gyakran hallott kérdés az egészségügyben: "Mennyit kell még várni?" Ez bizony sok mindentől függ, és a legtöbb esetben a betegellátási szisztéma...

A lábszárfekély tünetei

Lábszárfekélyről akkor beszélünk, amikor az alsó végtagot borító bőrfelszín folytonossága megszakad s a keletkezett hámhiány legalább hat...

Lábszárfekély - Egyszerű...

A lábszárfekély kialakulásának hátterében mintegy 70 százalékban visszeres keringési zavar áll. Rendszerint a rossz vérellátottságú...

A lábszárfekély tünetei és...

A bőr felületén kialakuló, különféle nagyságú és terjedelmű, nehezen vagy egyáltalán nem gyógyuló sebeket fekélyeknek nevezzük. Ezek az alsó...

Nem csak cukorbetegség esetén...

Az emberek többsége a lábszárfekélyt leggyakrabban a diabétesszel hozza összefüggésbe. A cukorbetegség az egyik fontos kockázati tényezője az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.