Sebkezelési praktikák

Szerző: MTI
Megjelent: 2013.07.19

Ebcsont beforr - mondják gyakran, főként gyerekeknek. A dolog azonban nem ilyen egyszerű. Ha vannak is a testfelszínt borító hámrétegnek kisebb sérülései, melyek valóban nyom nélkül gyógyulnak, a komolyabb esések következményei tartós gondot okoznak, s olykor maradandóak.

A törések kezelése szakorvosi beavatkozást igényel, a sebgyógyítás azonban sok esetben házilag is megoldható. Az okozott eszköztől, valamint a sérülés nagyságától, természetétől függően metszett, vágott, szakított, zúzott sérüléseket emlegetünk leginkább.

Ezeknél a legfontosabb a higiénia betartása, a fertőtlenítés, sebtisztítás, a sokféle hintőpor, kenőcs valamelyikének és persze a kötésnek az alkalmazása. Fontos, hogy a sebet nem szabad letépni, kaparni, meg kell várni, míg magától leesik és így többnyire hegesedés, maradandó nyom nélkül gyógyul.

Mi a tetanusz?

A mindennapi életünk során könnyen szerezhetünk olyan sérüléseket, melyek később elfertőződhetnek. Az ilyen fertőzések neve a tetanusz, vagy másnevén merevgörcs, amely a vázizmok tartós, görcsös megfeszülésével jár. Bővebben a tetanuszról

Ha fennáll a tetanuszfertőzés veszélye, a szakmai szabályok szigorúan előírják a védőoltást is. A mindennapi egészségügyi gyakorlatban azonban ezeknél az otthon, sport, vagy munka közben szerzett sérüléseknél jóval komolyabb, és nehezebben gyógyuló sebekkel találkoznak a szakemberek, többnyire más alapbetegség szövődményeként.

Megyesiné dr. Major Gizellával, az Újpesti Városi Kórház mozgásszervi rehabilitációs szakorvosával az egyik leggyakoribb és legtöbb figyelmet igénylő sebesedésről, a többnyire krónikus lábszárfekélyről beszélünk, aminek kezelése kórházi részlegükben mindennapi gyakorlat.

Mit kell tudnunk a lábszárfekélyről?

Vénás keringési zavaron alapul és egyre többen szenvednek tőle. Lábszár és bokaduzzanattal kezdődik, ami károsítja a bőrt, az elszíneződik, elvékonyodik és súlyos esetben seb alakul ki. A felmérések szerint a lakosság 20 százalékát érintik a hasonló vénás betegségek.

Kialakulásában a genetikai hajlam, a mozgás hiánya, a túlsúly, a rostszegény étkezés mind-mind hozzájárul.

Ezen kívül oka lehet a vérrögösödés, érelmeszesedés, cukorbetegség, veseelégtelenség, magas vérnyomás, baktérium vagy gombás fertőzés, bőrrák.

A lábszárfekély tünetei jól felismerhetők. Idővel kitágulnak a visszerek, amelyekben pang az elhasznált vér. A boka és lábszár megduzzad, a bőr elvékonyodik, fényessé válik, kékes, lilás foltok jelennek meg rajta.

A végtag szövet közti állományában felhalmozódnak a bomlástermékek, a bőr vérellátása romlik, és egy kisebb sérülés is elég, hogy a lábszárfekély kialakuljon. Az elvékonyodott bőr berepedezik, kisebesedik. A vizenyő miatt a sebek nedvedznek, és kezelés nélkül elfertőződnek.

Nehezen gyógyuló, gyorsan kiújuló sebekről van szó, melyek nagyban rontják az életminőséget - magyarázza a főorvos asszony, aki szerint sok kórházi osztályon harcolnak ezzel, csakúgy, mint más nem, vagy nehezen gyógyuló - cukorbetegségből, felfekvésből adódó - sebekkel. A hozzájuk tartozó rehabilitációs osztályon is állandóan kezelnek ilyen betegeket.

A kezelés valójában "csapatmunka"

Gyógyszeres kezelés

Gyógyszeres kezeléssel a visszérbetegség nem oldható meg, azonban a kezelés elengedhetetlen kiegészítője lehet. Azon esetekben, amikor az életmód rendezése, illetve a kompressziós kezelés már nem elegendő, különböző gyógyszerek segítenek a vizenyő csökkentésében, a visszérgyulladás mérséklésében, és az ezekkel járó panaszok enyhítésében.
Bővebben a visszérbetegségek gyógyszeres kezeléséről

- Valójában egészségügyi team együttműködésére van szükség. A gyógyítási folyamatban sebész, rehabilitációs szakember, bőrgyógyász, gyógytornász, nővér is részt vesz.

A beteg közreműködésére is szükség van, elsősorban életmódváltást kell vállalnia, több mozgást, egészségesebb étkezést, a túlsúlytól történő megszabadulást - hangzik Megyesiné dr. Major Gizella tanácsa.

A komplex terápia nagy odafigyelést igényel. Bár sebellátásról van szó, ennek nem csupán lokális formája tartozik ide. Szóba jön a kompressziós kezelés - pólya, gyógyharisnya, rugalmas szorító kötés -, melyek használatára a beteget is meg kell tanítani. Szükség van vénás tornára és gyógyszeres kezelésre is.

Ez utóbbi főként keringésjavítókat és gyulladás esetén antibiotikumot jelent. De a gyógyszeres kezelés önmagában nem elég, nem helyettesíti a korszerű sebkezelést, és adott esetben a műtétet sem. Műtétkor a visszerek eltávolítása, vagy a fekély kimetszése jöhet szóba.

A rugalmas pólya (fásli) felhelyezése

A rugalmas pólya felhelyezése nagy gyakorlatot igényel, betanítását az orvos vagy gyógytornász végzi. Felhelyezése felkelés előtt, fekvő vagy ülő helyzetben kell, hogy történjen. A feltekerést a lábujjak tövénél kell elkezdeni és a térdig folytatni, belevéve a sarkakat is, olyan módon, hogy a pólyamenetek egymást tetőcserépszerűen félig átfedjék.

Fontos a helyes alkalmazás, mert a nem megfelelő, túl szoros pólyázás ártalmas lehet, a túl laza pedig hatástalan.

Tartózkodjunk a "csodakenőcsök" használatától

A mai sebkezeléshez már igen modern eszközök állnak rendelkezésre, a szájhagyomány útján terjedő "csodakenőcsökkel" semmiképpen nem érdemes otthon próbálkozni.

Speciális sebfedő anyagok kaphatók, steril kötszerek, melyekhez természetesen steril kéz is szükséges. Az "intelligens" kötszerek előrecsomagoltak, olyan bevonatokkal rendelkeznek, melyek megkötik a seb váladékát, ha kell hidratálják a sebet, ugyanakkor nagy a nedvszívó képességük. A hypoallergén rögzítő tapaszok bárhova felragaszthatók, tökéletesen rögzítenek. A megfelelő kötszert mindig a szakember választja ki.

A sebkezeléshez hozzátartozik a sebkörnyéki bőr védelme is. Léteznek egyéb eljárások a kezelés eredményességének elősegítésére, de ezek nem helyettesíthetik, legföljebb kiegészíthetik a szakorvosi ellátást. Ilyenek például a fényterápia (lágylézerek, Bioptron lámpa), a dúsított oxigén, a hiperbárikus kamra, melyben oxigéndús levegőt lélegzik be a beteg.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anorexia Anorexia

Hogyan vegyük észre időben a tüneteit?

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

A lábdagadás kialakulásának okai

Gyakori panasz a lábdagadás, amelyet szinte minden ember megtapasztal élete során. A hátterében álló okok változatosak lehetnek, az életmódbeli...

Visszértágulat nyáron: milyen...

A dagadt, fáradt vagy elnehezült lábak az első jelei annak, hogy a vénás rendszer nem működik megfelelően. Ha már kialakult a visszértágulat, a...

Életet ment ez a tudás –...

Te vagy ott: összesik egy ember melletted az utcán, semmire sem reagál, a kezedben van az élete – ez bármikor megtörténhet. Jó, ha segíteni akarsz...

A vízből kimentett fuldokló...

A vízbe fulladás gyorsan és csendesen megtörténhet, és évente ijesztően sok halálesetet okoz. Alábbi cikkünkben azokat a tudnivalókat és...

Ha kezeletlen marad a visszértágulat

A visszértágulat enyhébb formáiban sem csak esztétikai probléma. A betegség ugyanis nemcsak súlyosbodhat, hanem gyakran felületes...

Visszér és női hormonok

A visszeresség megjelenését a női nemi hormonok jelentősen befolyásolják, ezért nők esetében sokkal gyakoribb a visszeresség. A női nemi...

Lábszárfekély - Egyszerű...

A lábszárfekély kialakulásának hátterében mintegy 70 százalékban visszeres keringési zavar áll. Rendszerint a rossz vérellátottságú...

Mikor forduljunk orvoshoz...

A visszérbetegség általában lassan, évek alatt alakul ki és sokáig panaszmentes marad, csupán kozmetikai problémát okoz. Panaszok akkor jelentkeznek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.