Sebkezelés téma

Foghúzás utáni teendők

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-09-24 11:33
Egy egyszerű foghúzás után a panaszoknak két nap múlva enyhülniük kell. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ez valóban így legyen, és hogy felgyorsítsuk a gyógyulási folyamatot?

Elsősegélycsomag - Mit vigyünk magunkkal nyaraláskor?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2022-07-27 21:33
Az egészségügyi elsősegélycsomag része legyen a láz- és fájdalomcsillapító, a hőmérő, a görcsoldó, a hasmenés vagy székrekedés kezelésére szolgáló készítmény. Jó, ha van nálunk B6-vitamin is. Ezekhez jönnek még a sebellátásra használatos kötszerek, a steril mull-lapok, a sebfertőtlenítő oldat és a gumikesztyű.

A felfekvés (decubitus) kezelése

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-05-31 13:03
Felfekvés
A nyomási fekély, azaz a felfekvés komoly népegészségügyi probléma, mely kihívást jelent a lakosság, az egészségügyi-szociális ellátórendszerek és a finanszírozók számára egyaránt. A decubitus - vagy felfekvés - valójában egy krónikus seb, mely hosszan tartó vagy gyakran ismétlődő külső behatásra alakul ki.

Miért elengedhetetlen a cukorbetegek rendszeres önvizsgálata?

Diabétesz-láb Szövetség - Rising Károlyné alelnök - 2022-04-29 07:33
A rendszeres önellenőrzés és önvizsgálat az egészséges emberek számára is ajánlott, hiszen segítségükkel hamarabb fény derülhet bizonyos egészségügyi problémákra, így a hatékony kezelésre is nagyobb az esély. Nincs ez másként a cukorbetegeknél sem. Milyen lépései vannak az önellenőrzésnek?

Mire figyeljen cukorbetegség okozta fekély esetén?

Cukorbetegközpont - Dr. Pop Gábor, sebész - 2022-04-28 14:33
A diabéteszes fekély a cukorbetegség egyik rettegett szövődménye, mely elhanyagolt esetben az adott végtag amputálását is indokolttá teheti. A nem gyógyuló seb kezdetben alig látszik, később egyre nagyobb területet érint. Hogy mi mindenre kell ilyenkor ügyelni, azt dr. Pop Gábortól, a Cukorbetegközpont sebészétől kérdeztük.

Milyen kötszert helyezzünk a kisebesedett, elfertőződött bőrre?

Diabétesz-láb Szövetség - Rising Károlyné alelnök - 2022-03-19 04:33
A betegek vagy hozzátartozóik gyakran felteszik a kérdést, hogy egy hosszan tartó betegség következtében kisebesedett és elfertőződött bőr ellátására milyen korszerű kötszert tudunk ajánlani. Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnökének válasza.

Szövődmények, melyeket minden cukorbetegnek ismernie kell

Diabétesz-láb Szövetség - Rising Károlyné alelnök - 2021-09-26 17:03
A diabétesszel diagnosztizált betegek nagyon fontos napi feladata a vércukorszintjük megfelelő szinten tartása, ennek hiányában ugyanis számos szövődmény fenyegetheti őket. Kiemelendő terület a cukorbetegek lába, amely folyamatos odafigyelést és ápolást igényel.

Hogyan kezelhetők a szőrtüszőgyulladás utáni foltok?

WEBBeteg - Dr. Virágh Zsófia, bőrgyógyász - 2021-09-06 22:03
Szőrtüszőgyulladás
A folliculitis vagy más néven szőrtüszőgyulladás akkor alakul ki, amikor a gyulladás a szőrszál bőr alatti részeit, illetve a szőrszál közvetlen bőrfelszínét érinti. A gyulladás lehet felületes vagy mély, az utóbbi érinti a teljes szőrszálat, a hozzá kapcsolódó faggyúmirigyet és a környező bőrt. Minél mélyebbre hat egy gyulladás, annál nagyobb a valószínűsége, hogy maradandó nyomot hagy.

Sebkezelés műtét után

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-07-10 20:36
A műtét utáni megfelelő sebkezelés nem nehéz feladat, és elengedhetetlenül fontos a komplikációk és fertőzések elkerülése érdekében. A megfelelő sebellátás segíti a hegesedés megelőzését is a gyógyulás során. Fordítson napi 10-20 percet a sebe ellátására, valamivel többet, ha több sebe is van, vagy speciális sebkezelésre van szüksége.

10 gyakori hiba a sebkezelésben

Diabétesz-láb Szövetség - Rising Károlyné alelnök - 2021-04-30 20:36
Sebkezelés
A mindennapos gyakorlatban komoly és aprónak tűnő hibák miatt is akadályozottá válhat a sebgyógyulás. Azonban ha ismerjük ezeket, könnyen változtathatunk, így a siker sem marad el.

Lábszárfekély - Egyszerű betegségek szövődménye lehet

WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász - 2021-02-02 05:03
A lábszárfekély kialakulásának hátterében mintegy 70 százalékban visszeres keringési zavar áll. Rendszerint a rossz vérellátottságú bokakörnyéki területeken kezdődik, majd mérete folyamatosan növekszik.

Ha sérülés, Leukoplast!

WEBBeteg - Támogatott tartalom - 2019-04-18 13:11
A bőr felszínét gyakran érik sérülések. Legyen szó akár a legkisebb sérülésről, a seb védelmére minden esetben szükség van. A kisebb sebeket, horzsolásokat otthon is megfelelően el tudjuk látni, ha minőségi terméket használunk. A hazánkban régóta ismert és elismert Lekukoplast termékcsalád a sebek, sérülések szakértője. (x)

Lábszárfekély kötözése

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2018-08-29 14:45

Jelentős hangsúlyt kell fektetni az orvosi utasítás szerinti sebkezelésre. A kezelés történhet antibiotikus kezeléssel a különböző fertőzések elkerülése végett. Manapság könnyen be lehet szerezni különböző, ún. intelligens kötszereket, amelyek felfogják az esetlegesen termelődő váladékot és szagokat is.

A megfelelő kötszertípus kiválasztása tapasztalt szakemberek feladata. A kötszer felett is alkalmazni kell a rugalmas pólyát, sőt a fekély gyógyulása után is.

A daganatos fekélyek kezelése

Diabétesz-láb Szövetség - Rising Károlyné alelnök - 2018-02-12 09:41
A nagy számban előforduló tumoros betegségek gyakori szövődménye lehet a kisebesedés, a bőr idült fekélye. Ilyen esetekben körültekintő sebellátásra van szükség. Miben tér el a sebkezelés módszertana daganatos fekélyek esetén?

Sebkezelés - Információk a kötszerekről

Diabétesz-láb Szövetség - Rising Károlyné alelnök - 2017-12-02 11:25
Minden személy felelős önmaga állapotáért, ezért fontos az önvizsgálat, az intő jelek megfigyelése, a terápiás utasítások pontos betartása. Napi 8-10 perc odafigyeléssel évei száma növekedhet, és végtagjai megmenthetők!

A sebkezelés feltételei - Mit tehet a beteg?

Diabétesz-láb Szövetség - Rising Károlyné alelnök - 2017-09-20 16:04
Néhány krónikus alapbetegség következtében kifekélyesedik a bőr, vagyis seb keletkezik, amely rendszerint nehezen gyógyul, ezért pontos kezelést és szoros megfigyelést igényel mind a beteg, mind pedig a beteget ellátó szakemberek részéről. Krónikus sebet okozhatnak például az érrendszeri betegségek, a diabétesz, egyes daganatos kórképek, de súlyos balesetből fakadóan is kialakulhatnak.

Sebgyógyulás - A nedves sebkörnyezet jelentősége

Diabétesz-láb Szövetség - Rising Károlyné alelnök - 2016-10-26 11:25
Akár akut, akár krónikus sebről van szó, fontos tényező a sebgyógyulás tekintetében a seb megfelelő kötözése. Míg kisebb szövethiánnyal járó, elsődlegesen gyógyuló sebek esetén jó megoldás a száraz sebkezelés is, addig a nagy kiterjedésű hámhiányok esetén a nedves sebkörnyezet az ideális.

Sebkezelés - Kötéscsere lépésről lépésre

Diabétesz-láb Szövetség - Rising Károlyné alelnök - 2016-09-14 17:51
Nehezen gyógyuló sebek esetén elengedhetetlen a rendszeres sebápolás, melynek legfőbb része a kötéscsere. A seb mielőbbi gyógyulása érdekében fontos, hogy pontosan betartsa a kötözés helyes menetét, melyet a kezelőorvos vagy szakápoló mutatott be.

Diabéteszes sebek ellátása

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2016-04-15 14:56

Cukorbetegség során a test nem tudja felhasználni a glükózt, vagy a cukrot úgy, ahogy kellene, ami számos komplikációt okozhat - többek között nehezítheti a sebek gyógyulását is.

Az alábbi tanácsok betartásával megelőzhető a diabéteszes sebek kialakulása:
  • Naponta ellenőrizze a sebeket!
  • A legapróbb bőrelváltozásokat is vizsgáltassa meg!
  • Hidratálja bőrét rendszeresen!
  • Lehetőség szerint otthon is viseljen zárt cipőt!
  • Ellenőrizze, hogy lábbelije nem sérti-e fel a lábát!
  • Jó nedvszívó képességű zoknikat hordjon!
  • Naponta mossa meg lábfejét, és csak óvatosan törölje szárazra!
  • Körmeit rendszeresen vágja le!
  • Tartsa ellenőrzés alatt vércukorszintjét!

Bővebben a diabéteszes sebek kezeléséről

Van megoldás a nehezen gyógyuló sebekre

Támogatott tartalom - 2016-04-15 14:28
Egy hétköznapi sérülés teljes gyógyulásához legfeljebb 6-8 hétre van szükség, ezzel szemben a krónikusan fennálló sebek esetén ez az időtartam a sokszorosára növekedhet. Ha Ön is érintett, bizonyára számos problémába ütközik állapota miatt, amely megnehezíti a mindennapjait, jelentős lelki terhet jelent, továbbá körültekintő kezelést követel meg. Nem kell egyedül megküzdenie a problémával! (x)

Kiránduláshoz, utazáshoz: 8 alapdolog az elsősegély készlethez

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2015-08-13 13:11
Itt a nyár, az osztálykirándulások, nyaralások, túrázások ideje. Cikkünkben összeszedtük, mi az a 8 dolog, ami nem hiányozhat egy alap elsősegély készletből, ám mégis elfér egy kis neszesszerben, hogy bármikor, bárhova magával vihesse.

Cukorbetegség: sebek és sérülések kezelése

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2014-01-17 05:21
Nem számít milyen apró vagy jelentéktelen egy seb, ha cukorbeteg, nem szabad figyelmen kívül hagynia. Ha megüti a lábujját, hólyag jelenik meg a szűk cipő miatt, vagy megvágja az állát borotválkozás közben, nem sokat törődik vele. Azonban ha ön cukorbeteg, megfelelő kezelésre van szüksége. Jó ha tudja, hogyan kezelje az apró sérüléseket, hogy elkerülje a fertőzéseket és felgyorsítsa a gyógyulást.

Por- és kristálycukor a sebre? Nem mindegy, mikor és hogyan!

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2013-07-23 09:41
Cukor
Tudta? A por- és kristálycukor kiválóan felhasználható sebkezelés céljára, különösen a szennyezett, fertőzött sebek kezelésére – olvasható a világhálón. Nem újkeletű ez a felhasználási mód, hazánkban is elterjedt, különösen a természetessége miatt, azonban sok a félrevezető információ, nem mindegy ugyanis milyen sebre tesszük – nyilatkozta a WEBBetegnek dr. Késmárky András gyermeksebész, mentőorvos.

Sebkezelési praktikák

MTI - 2013-07-19 13:07
Ebcsont beforr - mondják gyakran, főként gyerekeknek. A dolog azonban nem ilyen egyszerű. Ha vannak is a testfelszínt borító hámrétegnek kisebb sérülései, melyek valóban nyom nélkül gyógyulnak, a komolyabb esések következményei tartós gondot okoznak, s olykor maradandóak.

A bőrgyógyítás fontossága

Neogranormon - 2012-07-09 08:18
A bőr szinonimája, túlzások nélkül, akár a védelem szó is lehetne. A bőr a legnagyobb méretű szervünk, amelynek feladata nem kevesebb, mint megóvni szervezetünket a káros környezeti hatásokkal, a kórokozókkal és a fertőzésekkel szemben. (x)