Mentőszolgálat Alapítvány: az ájult embert árnyékba kell vinni

MTI
megjelent:

Az ájult embert árnyékba kell húzni és lehetőség szerint hűteni, az eszméletlen beteget stabil oldalfekvésbe kell fektetni.

Az eszméleténél lévőt nem alkoholos folyadékkal itatni és orvost hívni - javasolja az Országos Mentőszolgálat Alapítvány egy 1000 fő megkérdezésével készített elsősegélyteszt eredményeit értékelve. A teszt szerint a megkérdezettek többsége nincs tisztában azzal, mit kell tenni egy emberrel, aki elájul a nyári hőségben.

A legtöbben tudják, hogy napi 2 liter folyadék - nem alkohol és lehetőleg nem cukrozott üdítőital - szükséges egy felnőtt szervezetnek. A nyári kánikulában a szükséglet azonban napi 3-4 literre is felmehet, mivel az izzadás során számos fontos ásványi anyagtól is megszabadul a szervezet, amit vissza kell építeni. A folyadékhiány először csak fejfájást okoz, ám a kiszáradás életveszélyt is eredményezhet. Szintén kiemelten fontos a folyadékpótlás annak, aki elkapta a szalmonellafertőzést - hívja fel a figyelmet a nyár veszélyeire a szervezet.

Kerülni kell a nagy hőingadozást

Nagy eséllyel megfázáshoz, rosszabb esetben tüdőgyulladáshoz vezethet a forró utca és egy hideg iroda, tehát az állandó hideg és meleg levegő közötti ingázás. Ezért az ingázásokat mérsékelni kell, illetve irodákban, autókban sem szabad túlságosan lehűteni a levegőt. Kiemelten fontos az is, hogy ne ugorjunk felhevült testtel a hideg vízbe: a hirtelen hideghatás ugyanis reflexes légzésmegállást okozhat. Előtte kezünkkel mossuk át testünket, és lassan ereszkedjünk a vízbe.

A válaszadók többsége tudja, hogy a kullancsok betegséget okozhatnak, ám a helyes kivétellel csak kevesen vannak tisztában. Az alapítvány javaslata az, hogy a kullancsot minél előbb távolítsuk el, kivételekor ne használjunk kenőcsöt, alkoholt vagy más kullancsot károsító anyagot. Ragadjuk meg csipesszel a kullancsot a feji részénél, majd húzzuk hátra, csavarni azonban nem szabad. Az eltávolítást követően fertőtlenítsük a sebet.

Nyári hőség

A nagy hőség extrém megterhelést jelent az emberi szervezet számára, amelynek ilyenkor folyamatosan arra kell törekednie, hogy testhőmérsékletünket állandó szinten tartsa. A hőség különösen az idős emberekre és a gyerekekre, de bármely egészséges emberre nézve is igen veszélyes lehet. Hőség és egészségünk>>

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész és Berkiné Dr. Bősze Györgyi, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.