Az izzadás szerepe - Mit jelent, ha túl sok vagy túl kevés?

szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve: 2022.06.29.

Az izzadság a bőr izzadságmirigyeiből kiválasztódott folyadék. Mértéke lényeges különbséget mutathat emberek között (ugyanúgy, mint bizonyos életkorban, illetve öröklött tényezők hatására, valamint eltérő lehet mértéke a két nem között is), illetve túlzott formája - hyperhidrosis - lehet jele belszervi betegségeknek is.

Mi az izzadás élettani háttere?

Az izzadás a hőszabályozás részét képezi a vízben gazdag izzadtság kiválasztásán keresztül, segítve a szervezet hűtését. Az izzadtság vizen kívül kb 0.5-1%-ban többek között nátrium, kálium és magnézium sót is tartalmaz, pH-szintje enyhén savas vagy semleges. A bőrön keresztüli folyadék párolgása, vagyis a perspiráció segít a szervezet lehűtésében. A bőrben lévő úgynvezett termoreceptorok által közvetített jel segítségével az agy hipotalamusz régiója szabályozza az izzadás mértékét. Izzadás során csökken a bőr és a bőr felől vért elvezető vénákban a hőmérséklet. A keringő alacsonyabb hőmérsékletű vénás vér pedig végső soron a szervezet egészének hőmérsékletcsökkenéséhez vezet. A folyamat mértéke melegben, meleg vízben, izommunka esetén normálisan is fokozódik. Az izzadás elsősorban helyi – fokális – megjelenésű szokott lenni, vagyis elsősorban a hónalj, talp, tenyér területén jelentős.

Milyen szintű izzadást tekintünk normálisnak?

Az izzadás mértéke számos tényezőtől függ. Óránként akár 2-4 liter, míg 24 óra alatt akár 10-12 liter is lehet a maximálisan kiválasztott izzadság, de ez tényleg extrém felső értéket jelöl.

Mi lehet a fokozott izzadás hátterében?

A fokozott mértékű izzadás – elsődleges hyperhidrosis – hátterében gyakran a szervezet egészének eltérése áll. A fokozott folyadékkiválasztás esetén növekszik a bőrön található baktériumok száma, és fokozódik működésük is, mely egyébként a testszag kialakulásához vezet.

Az izzadás mértéke erősen eltérő lehet egyénenként. Elsősorban a hónalj-, talp- vagy tenyérterületi izzadás a gyakori, és okozhat kellemetlenséget és akár súlyos pszichés problémát is. Ha nem áll súlyos betegség a hátterében, akkor is jelentősen tudja befolyásolni a fokozott izzadástól szenvedő egyén életminőségét.

A fokozott izzadás (vagy elsődleges hyperhidrosis) oka lehet:

 • lázas állapot
 • változókor nőknél
 • magas külső hőmérséklet, magas páratatalom, vagy forró vízben tartózkodás
 • fokozott izommunka
 • heves érzelmek
 • stressz
 • alkohol
 • koffein

Fontos megemlíteni, hogy a kóros izzadással szemben a fokozott izzadás megszűnik a kiváltó ok elmúltával.

Bár az izzadás ilyen esetben is jelentős kellemetlenséget okoz, nincs kórok a hátterében és nem is válaszolható meg sok esetben, hogy mi az oka.

Mi állhat a kifejezetten kóros mértékű izzadás (másodlagos hyperhidrosis) hátterében?

Kóros izzadás előfordulásának gyakorisága 1-2% a teljes lakosságban. Ilyen esetben az izzadás – szemben a fokozott izzadékonysággal – nem szűnik meg, nem feltétlenül hagy alább annak ellenére, hogy a körülmények nem igénylik az izzadást (pl. akár úszás közben).

Nem a talp, tenyér, hónalj területén fokozódik, hanem testszerte vagy csak egyetlen területen.

Gyakran éjszaka jelentkezik.

Oka lehet:

 • pajzsmirigy-túlműködés
 • cukorbetegség, magas vércukorszint
 • alacsony vércukorszint (hypoglycaemia)
 • fertőzéssel járó kórképek
 • erős szimpatikus túlsúly súlyos betegség esetén, pl. szívizominfarktus
 • mellékvese adrenerg daganata: phaeochromocytoma
 • gyógyszerek, pl. antidepresszánsok, antipszichotikumok
 • daganatos betegség kísérőjelensége
 • pszichiátriai betegségek
 • mérgezés
 • drog, pl. amfetamin, kokain

Ez a cikk is érdekelheti Önt! Mire utal az éjszakai izzadás?

Hogyan enyhíthetőek az izzadás tünetei?

Ezek sikeressége egyénenként változó lehet:

 • hintőpor
 • izzadásgátlók
 • antikolinerg típusú gyógyszer
 • alacsony intezitású elektromos terápia
 • botox kezelés
 • végső esetben sebészeti beavatkozás az izzadságmirigy eltávolításával vagy a szimpatikus beidegzés sebészi átvágásával.

Másodlagos hyperhidrosisnál természetesen a kiváltó okot kell kezelni.

Ez a cikk is érdekelheti Önt! A túlzott izzadás okai és következményei - Mit tehetünk?

Néhány szó a hypohidrosisról, amikor minimális az izzadás mértéke

A másik véglet sem szerencsés, a szervezet nem tud lehűlni, fokozódik a légzés, állandó melegségérzés, száraz, viszkető bőr, izomgyengeség jellemzi.

Lehet elsődleges (ok nélküli), viszont állhat a hátterében bőrbetegség (pl. psoriasis), autoimmun betegség (pl. scleroderma), idegrendszeri betegségek, de akár bizonyos gyógyszerek szedése is.

Oki kezelés mellett segíthet a gyakori hűvös zuhany, laza öltözet, a magas hőmérséklet lehetőség szerinti kerülése is.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Vérszegénység Vérszegénység

Milyen típusai léteznek? Mi okozhatja ezeket?

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Az éjszakai izzadás hátterében betegség is állhat

Az éjszakai izzadás a fokozott izzadás (hyperhidrosis) egyik formája. Egy amerikai felmérés eredménye alapján a több mint 2000 megkérdezett 41...

Segítség, nagyon izzadok - Mik a kezelési lehetőségek?

A túlzott izzadás az emberek 3 százalékát érinti, nőket és férfiakat egyaránt. Sok esetben elkeserítő lehet a leküzdhetetlennek tűnő tünetekkel...

A hőkollapszus - Mit tegyünk az ájult emberrel?

Magyarországon a forró nyári napok megszaporodása miatt egyre több a hőártalommal kapcsolatos esetek száma, amelyek közül a leggyakoribb - gyermekek...

A verejtéktermelés zavarai

A verejtékmirigyek igen-igen nagy számban vannak jelen az emberi bőrben (négyzetcentiméterenként közel 1000). Legnagyobb számban a hónaljban, a...

Fokozott izzadás - Betegség tünete is lehet

Az izzadás a testhőmérséklet szabályozásának természetes eszköze, elsősorban a túlmelegedéstől óvja meg a testet. A fokozott verejtékezés...

Hogyan vészeljük át a forró éjszakákat?

A nyári kánikula idején sokan nehezebben tudnak elaludni, éjszaka többet forgolódnak, a tartós hőségben sokszor már éjszaka sem hűl le a levegő...

Igyunk sok folyadékot! Tippek a forró napokra

Ha a hőmérséklet 30 fok közelébe kúszik, hamar jön az izzadás, mely lehetővé teszi a testhőmérséklet szabályozását, és bizonyos anyagok...

Vajon engem is érint a hiperhidrózis?

Az izzadás egy teljesen természetes folyamat, a verejték mennyisége az egyes embereknél változó. Ám hiperhidrózis esetén másról van szó.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.