• Az izzadás szerepe - Mit jelent, ha túl sok vagy túl kevés?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Az izzadság a bőr izzadságmirigyeiből kiválasztódott folyadék. Mértéke lényeges különbséget mutathat emberek között (ugyanúgy, mint bizonyos életkorban, illetve öröklött tényezők hatására, valamint eltérő lehet mértéke a két nem között is), illetve túlzott formája - hyperhidrosis - lehet jele belszervi betegségeknek is.

    Mi az izzadás élettani háttere?

    Az izzadás a hőszabályozás részét képezi a vízben gazdag izzadtság kiválasztásán keresztül, segítve a szervezet hűtését. Az izzadtság vizen kívül kb 0.5-1%-ban többek között nátrium, kálium és magnézium sót is tartalmaz, pH-szintje enyhén savas vagy semleges. A bőrön keresztüli folyadék párolgása, vagyis a perspiráció segít a szervezet lehűtésében. A bőrben lévő úgynvezett termoreceptorok által közvetített jel segítségével az agy hipotalamusz régiója szabályozza az izzadás mértékét. Izzadás során csökken a bőr és a bőr felől vért elvezető vénákban a hőmérséklet. A keringő alacsonyabb hőmérsékletű vénás vér pedig végső soron a szervezet egészének hőmérsékletcsökkenéséhez vezet. A folyamat mértéke melegben, meleg vízben, izommunka esetén normálisan is fokozódik. Az izzadás elsősorban helyi – fokális – megjelenésű szokott lenni, vagyis elsősorban a hónalj, talp, tenyér területén jelentős.

    Hirdetés

    Milyen szintű izzadást tekintünk normálisnak?

    Az izzadás mértéke számos tényezőtől függ. Óránként akár 2-4 liter, míg 24 óra alatt akár 10-12 liter is lehet a maximálisan kiválasztott izzadság, de ez tényleg extrém felső értéket jelöl.

    Mi lehet a fokozott izzadás hátterében?

    A fokozott mértékű izzadás – elsődleges hyperhidrosis – hátterében gyakran a szervezet egészének eltérése áll. A fokozott folyadékkiválasztás esetén növekszik a bőrön található baktériumok száma, és fokozódik működésük is, mely egyébként a testszag kialakulásához vezet.

    Az izzadás mértéke erősen eltérő lehet egyénenként. Elsősorban a hónalj-, talp- vagy tenyérterületi izzadás a gyakori, és okozhat kellemetlenséget és akár súlyos pszichés problémát is. Ha nem áll súlyos betegség a hátterében, akkor is jelentősen tudja befolyásolni a fokozott izzadástól szenvedő egyén életminőségét.

    A fokozott izzadás (vagy elsődleges hyperhidrosis) oka lehet:

    • lázas állapot
    • változókor nőknél
    • magas külső hőmérséklet, magas páratatalom, vagy forró vízben tartózkodás
    • fokozott izommunka
    • heves érzelmek
    • stressz
    • alkohol
    • koffein

    Fontos megemlíteni, hogy a kóros izzadással szemben a fokozott izzadás megszűnik a kiváltó ok elmúltával.

    Bár az izzadás ilyen esetben is jelentős kellemetlenséget okoz, nincs kórok a hátterében és nem is válaszolható meg sok esetben, hogy mi az oka.

    Mi állhat a kifejezetten kóros mértékű izzadás (másodlagos hyperhidrosis) hátterében?

    Kóros izzadás előfordulásának gyakorisága 1-2% a teljes lakosságban. Ilyen esetben az izzadás – szemben a fokozott izzadékonysággal – nem szűnik meg, nem feltétlenül hagy alább annak ellenére, hogy a körülmények nem igénylik az izzadást (pl. akár úszás közben).

    Nem a talp, tenyér, hónalj területén fokozódik, hanem testszerte vagy csak egyetlen területen.

    Gyakran éjszaka jelentkezik.

    Oka lehet:

    • pajzsmirigy-túlműködés
    • cukorbetegség, magas vércukorszint
    • alacsony vércukorszint (hypoglycaemia)
    • fertőzéssel járó kórképek
    • erős szimpatikus túlsúly súlyos betegség esetén, pl. szívizominfarktus
    • mellékvese adrenerg daganata: phaeochromocytoma
    • gyógyszerek, pl. antidepresszánsok, antipszichotikumok
    • daganatos betegség kísérőjelensége
    • pszichiátriai betegségek
    • mérgezés
    • drog, pl. amfetamin, kokain

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Mire utal az éjszakai izzadás?

    Hogyan enyhíthetőek az izzadás tünetei?

    Ezek sikeressége egyénenként változó lehet:

    • hintőpor
    • izzadásgátlók
    • antikolinerg típusú gyógyszer
    • alacsony intezitású elektromos terápia
    • botox kezelés
    • végső esetben sebészeti beavatkozás az izzadságmirigy eltávolításával vagy a szimpatikus beidegzés sebészi átvágásával.

    Másodlagos hyperhidrosisnál természetesen a kiváltó okot kell kezelni.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! A túlzott izzadás okai és következményei - Mit tehetünk?

    Néhány szó a hypohidrosisról, amikor minimális az izzadás mértéke

    A másik véglet sem szerencsés, a szervezet nem tud lehűlni, fokozódik a légzés, állandó melegségérzés, száraz, viszkető bőr, izomgyengeség jellemzi.

    Lehet elsődleges (ok nélküli), viszont állhat a hátterében bőrbetegség (pl. psoriasis), autoimmun betegség (pl. scleroderma), idegrendszeri betegségek, de akár bizonyos gyógyszerek szedése is.

    Oki kezelés mellett segíthet a gyakori hűvös zuhany, laza öltözet, a magas hőmérséklet lehetőség szerinti kerülése is.

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2019.06.17 14:35, Megjelenés: 2019.06.17 14:35
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Széntabletta szedése

    Széntabletta szedése

    Dr. Árki Ildikó

    Jól tolerálható szer, továbbá kevés mellékhatás jellemzi. Mikor használjuk?

    A hüvelyszárazság okai

    A hüvelyszárazság okai

    Dr. Tekse István

    Számos kezelés áll rendelkezésre a hüvelyszárazság enyhítésére.

    Időjárás-változás, fronthatások, nyári meleg

    A testnek és a léleknek is a tavaszi, majd a nyári napsütés, a napfény, a kellemes hőmérsékleten, szerencsés esetben, a tiszta, szabad levegőn való tartózkodás, a fürdőzés, a kirándulás a legideálisabb feltöltődések egyike. Csakhogy a légköri hatások ingadozásával, a hirtelen változó hőmérséklettel, az időjárási fronthatások állandósulásával, a globális felmelegedés következményeivel nagy tehernek van kitéve minden korosztály szervezete már magzati kortól.

    Szapora légzés - Hiperventilláció, tachypnoe

    Légzésünk anélkül működik, hogy gondolni kellene a lélegzetvételre, nem tudatosan irányítjuk. Egy felnőtt ember 12-15-ször vesz levegőt egy perc alatt, ha ennél többször, akkor azt orvosi szakkifejezéssel élve tachypnoénak nevezzük. A tachypnoét el kell különítenünk a hiperventillációtól, ami szintén egyfajta szapora légvétel.

    Nagyon izzadós vagyok, mit tehetek ellene? - Az orvos válaszol

    52 éves vagyok, általában jó a közérzetem, csak amikor hirtelen rámtör az izzadás - ami napjában 5-6 alkalommal is előfordul - nagyon kellemetlenül érzem magam.

    Az éjszakai izzadás hátterében betegség is állhat

    Az éjszakai izzadás a fokozott izzadás (hyperhidrosis) egyik formája. Egy amerikai felmérés eredménye alapján a több mint 2000 megkérdezett 41 százaléka szenved fokozott éjszakai izzadástól.

    Mire utal az éjszakai izzadás?

    Az éjszakai izzadás hátterében gyakran ártalmatlan okok állnak. Néha azonban komoly betegség egyik jele is lehet. Utóbbi esetben más tünetek is jelentkeznek.

    Segítség, nagyon izzadok - Mik a kezelési lehetőségek?

    A túlzott izzadás az emberek 3 százalékát érinti, nőket és férfiakat egyaránt. Sok esetben elkeserítő lehet a leküzdhetetlennek tűnő tünetekkel szembesülni, azonban jó, ha tudja, hogy olyan egészségügyi problémával áll szemben, amelyre létezik hatékony orvosi megoldás!

    Izzadó tenyér: van megoldás

    Nagyon kellemetlen kezet fognia annak, akinek jéghideg és izzadt a tenyere. Pedig nagyon sokan küzdenek ezzel a problémával, ami fokozódik, ha közönség előtt kell beszélnünk, előadást tartanunk, vagy ha előttünk áll egy nehéz vizsga. Mi okozza a nagymértékű izzadását és mit lehet tenni ellene?

    Fokozott izzadás - Betegség tünete is lehet

    Az izzadás a testhőmérséklet szabályozásának természetes eszköze, elsősorban a túlmelegedéstől óvja meg a testet. A fokozott verejtékezés (hyperhidrosis) azonban lehet egyes betegségek tünete is, vagy társulhat bizonyos állapotokhoz is, például gyakran előfordul kövérség esetén.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA