Elsősegély, sérülések

Elsősegély, sérülések

Izomsérülések, húzódások, zúzódások kezelése

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
2021-01-04 14:35

Izomsérülések (húzódások, zúzódások) esetén az izmokat ért mechanikai hatás miatt azok szerkezete károsodik. A sérülés mértékétől függően az izom mozgatása nehézkessé válhat, de akár az is előfordulhat, hogy a sérült nem képes mozgatni az adott végtagot. Milyen készítményekkel segíthetjük az izmaink regenerálódását?

Mikor gyanakodjunk belső vérzésre?

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
2021-03-01 04:03

Belső vérzés esetén bár nincs szemmel látható vérzés, mégis nagyon súlyos következményei lehetnek, ugyanis a vér kilép az érrendszerből, és sokk fejlődhet ki. A testüregekben felgyülemlett vér által okozott nyomás szintén életveszélyes lehet.

Pókcsípés - A legfontosabb tudnivalók

WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
2021-02-28 17:36

A pókok különböző méretű, nyolclábú ízeltlábúak. Számos fajuk megtalálható a Földön, de közülük csak néhány mérges pók ismert Magyarországon.

Elsősegélytippek háztartási balesetek esetére

WEBBeteg összeállítás - Lektorálta: Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértő
2021-02-20 11:36

Tudta, hogy a legtöbb baleset az otthonunkban ér minket? Számtalan veszély leselkedhet ránk a saját lakásunkban, amiket a legtöbbször egy kis odafigyeléssel megelőzhetünk. Azonban szinte elkerülhetetlen, hogy néha-néha ne égessük meg magunkat a tűzhelynél, vagy ne vágjuk el az ujjunkat barkácsolás közben. Mit tehetünk, ha megtörtént a baj?

A bordatörés

WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2021-02-20 04:06

A mellkasi sérülések közül a bordatörés a leggyakoribb. Legtöbbször a középső bordák (4-8.) törnek, repednek. Általában a hónalj vonalában elől vagy hátul, leggyakrabban csak egy helyen, de nagyobb trauma hatására akár több borda több helyen is törhet.

Carpalis alagút szindróma

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
2021-02-18 11:03

Alagút szindrómáknak nevezzük azon kórképeket, melyek során valamely ideg nyomás alá kerül az őt körülvevő egyes izmok, inak és csontos csatornák által. Ez akkor fordul elő, ha sérülés, törés, tumor, gyulladás, csontkinövés, vérömleny, illetve csont- vagy ízületi fejlődési rendellenesség miatt szűkület alakul ki az idegek mentén.

A csonttörések ellátása

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2021-02-17 16:05

Késő ősszel és télen a szánkózó, korcsolyázó gyerekek és a csúszós járdán eleső idősek tipikus sérülése a csonttörés. Mit tegyünk az orvosi segítség megérkezéséig? Mire számíthatunk az orvosnál?

Segítsünk! - Az időskori elesés megelőzése

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2021-02-12 14:35

Az időskor számos rizikóállapotot hordoz magában. Mivel a biológiai öregedés nem előzhető meg, legfeljebb lassítható vagy leplezhető, az öregedéssel járó új veszélyforrások megjelenését mind az időseknek, mind családtagjaiknak el kell fogadniuk, és minden tőlük telhetőt meg kell tenni a balesetek megelőzése érdekében.

Üres sella szindróma

WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó
2021-02-11 22:03

A sella turcica (ejtsd: szella turcika) magyarul - formája miatt - töröknyeregnek nevezett csontos képlet a koponyán belül. Ez a képlet az agykoponyát alkotó csontok egyikén található, és fontos agyi struktúrát, a hipofízist (agyalapi mirigy) veszi körül. Az üres sella szindrómában ennek a csontos képletnek különféle kóros elváltozásait figyelték meg.

Vészhelyzet - Általános tennivalók

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
2021-02-09 17:03

Sosem tudhatjuk, hogy mikor kerülünk olyan helyzetbe, ahol a mentők kiérkezéséig nekünk magunknak kell helytállnunk. A higgadt cselekvés életet menthet vagy megelőzheti a súlyosabb károsodásokat.

Fájdalomcsillapítás csonttörések esetén

WEBBeteg - Dr. Bogdán Aurél, traumatológus, ortopédus
2021-02-05 03:03

Akinek már volt csonttörése, az tudja, akinek még nem volt, az gondolja, hogy mennyire fájdalmas, ha valamelyik csontunk eltörik. Ezért is érthető, hogy a törés kezelésénél nemcsak a pontos csontegyesítés fontos, hanem a fájdalomcsillapítás is.