Áramütés, villámcsapás - Mi a teendő?

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
frissítve: 2021.06.25.

A mindennapi élet során számos veszélyforrás leselkedik ránk, melyek egy óvatlan pillanatban súlyos sérüléseket okozhatnak. Ezen veszélyforrások közül kiemelendő az elektromos áram, melynek hatásai súlyos károsodásokat okozhatnak.

Jó tudni!

A mindennapok során alkalmazott áramerősség a legveszélyesebb tartományba tartozik! A konnektorokban, otthoni elektromos vezetékekben is az életet veszélyeztető erősségű áram található!

Az összefoglaló néven elektrotraumának nevezett sérüléscsoport két fő formája az áramütés és a villámcsapás. Áramhatás esetén az emberi test elektromos energia hatása alá kerül, mely könnyen halálos következményeket okozhat. A károsodás mértéke függ az áram erősségétől, az áram típusától (egyen- vagy váltóáram), az áramütés helyétől és a szervezeten belüli útjától, illetve az áramhatás időtartamától.

A károsodás mértékét befolyásolják az emberi szervezet egyes jellemzői is, például a verejtékezés mértéke, a balesetet szenvedett személy általános fizikai és pszichés állapota, egyes gyógyszerek és élvezeti szerek (mint a nikotin és a koffein, a kábítószerek) hatása. A bőr viszonylag jó szigetelőnek számít, főleg a száraz, erősebben elszarusodott részek, mint a tenyér. A verejtékezés ugyanakkor sokszorosára növeli az elektromos vezető képességet.

Ezt olvasta már? Zárt térben is ölhet a villám

A szervezet belső terei jó vezetők, mivel nagy mennyiségű folyadékot tartalmaznak. Áramütés során tehát az elektromos áram egy ponton belép az emberi testbe, majd ott egy meghatározott útvonalon végighalad, végül egy másik területen elhagyja a szervezetet. A károsodott szervek zöme ebben a haladási irányban található.

Hogyan károsítja szervezetünket az áram?

Az elektromos áram többféle formában hat szervezetünkre: közvetlen szöveti energiahatás, hőhatás (nagyfokú felmelegedés), elektrolitikus hatás (elenyésző, gyakorlati jelentősége a háztartási áramütések kapcsán nincsen) és a bioelektromos hatás, amely az izom- és idegszövetet károsítja. A bioelektromos hatás az elektromos áram élő szervezetre gyakorolt specifikus hatásának tekinthető, a többit aspecifikus hatásnak nevezzük.

A közvetlen szöveti energiahatás áramjegy formájában nyilvánul meg, mely elvileg az áramütés helyén, illetve az áram szervezetből való kilépésének területén is megfigyelhető. Gyakran azonban csak a belépés helyén látható gombostűfejnyi vagy borsónyi, tömör, halvány elváltozás formájában, mely lehet kráterszerű bemélyedés is. Nem minden esetben észlelhető, ezért jelenléte bizonyítja, ám hiánya soha nem zárja ki az áramhatást!

Az áram égési sérülést is okoz, melynek súlyossága az áram fizikai jellemzőivel arányos. Megjelenhet enyhe bőrpír formájában, ám megtalálhatóak hólyagok is, melyek a komolyabb károsodásra utalnak.

A specifikus hatás a vázizmok görcsös állapotát okozza, mely miatt a sérült képtelen lehet a feszültségforrás elengedésére. Gyakran alakul ki a vázizmok szakadása, a csontok törése. A szívizomra gyakorolt hatás következménye komoly szívritmuszavar lehet, melynek lehetősége kar-láb irányú áramáthaladás esetén fokozott.

Villámcsapás

Mit tegyünk az égési sérülésekkel?

  • Ne tegyünk semmilyen port, kenőcsöt, zsiradékot, folyadékot (kivéve vizet) a sebre!
  • Ne érintsük kézzel a sérült területet!
  • Ha hólyagot látunk, azt ne szúrjuk ki, mert ezzel utat nyitunk a kórokozóknak! A hólyag nem igényel kezelést!

A központi idegrendszer befolyásolása révén a légzőközpont bénulása miatt légzésmegállás következhet be. A környéki idegrendszer sérülése leginkább múló zsibbadás, bizsergésérzés képében jelenik meg.

Speciális áramütési forma a villámcsapás, amikor pillanatnyi időre extrém nagyságú feszültség éri a szervezetet, mely akár egész végtagokat szakíthat le. Az áramjegy nagy kiterjedésű, faágszerű rajzolatot mutathat. A villámcsapás káros hatással van a hallásra és a látószervekre is! Azonnali, akár süketséget okozó dobhártyasérülés is keletkezhet. A szemen hónapok alatt szürkehályog alakulhat ki.

Nagyfeszültségű távvezetékek elszakadásának közelében úgynevezett lépésfeszültség keletkezik, amely azt jelenti, hogy több méteres körzetben a vezeték érintése nélkül is az áramütés veszélye fenyeget.

Ezt olvasta már? Kocogás közben iPodot hallgatott - Belecsapott a villám

Áramütést ért személy ellátása

Az áramütést szenvedett személy első ellátása a helyszínen tartózkodók feladata, ezért a lakosság szerepe ebben az esetben kiemelkedő! A legfontosabb szempont azonban a helyszínen tartózkodók védelme!

1000 V feletti nagyfeszültség esetén általános szabály, hogy a sérültet nem szabad megközelíteni, haladéktalanul műszaki mentést kell kérni a mentők, tűzoltók értesítésével! Első lépésként bizonyosodjunk meg arról, hogy a sérült feszültséghatás alatt van-e még. Amennyiben igen, mindig próbáljuk meg az áramforrást kiiktatni!

Ha ez nem megoldható, alacsony feszültség esetén esetleg megpróbálhatjuk a sérültet valamilyen arra alkalmas, nem vezető eszközzel (száraz faanyagú eszközök, mint seprűnyél, vastag száraz textíliák) eltávolítani a feszültségforrástól. Ügyeljünk arra, hogy a talaj nehogy nedves, vagy fém anyagú legyen!

Ha a balesetes nincs feszültség alatt, de eszméletlen, vizsgáljuk meg a légzését, keringését, s az újraélesztés ABC-je szerint járjunk el. Amennyiben a sérült eszméleténél van, maradjunk vele, és azonnal hívjunk mentőt. Az égési sérüléseket az elsősegélynyújtás szabályai alapján lássuk el.

Alapszabály, hogy minden áramütést elszenvedett személyt orvosi ellátásban kell részesíteni, mert az áramütés jelei és káros hatásai később is megnyilvánulhatnak: tehát ha a sérült életben van, az nem azt jelenti, hogy orvosi ellátás nélkül életben is marad - tehát minden esetben hívjunk mentőt!

Dr. Kónya Judit, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

Hozzászólások (3)

Cikkajánló

Sportszív Sportszív

Mit jelent, ha valakinek sportszíve van? Veszélyt jelenthet?

Az alkohol és az aranyér Az alkohol és az aranyér

A túlzott alkoholfogyasztás okozhat aranyeret?

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető...

Mi a teendő áramütés esetén?

Áramütés esetén az elektromos égés a bőrön minimális tünetek formájában, illetve gyakorlatilag bőrtünetek nélkül is megjelenhet, de emellett...

Ájulás és elsősegély: Mi a teendő?

Az ájulás rövid ideig tartó eszméletvesztés, amelynek hátterében az esetek többségében az agy átmeneti vérellátási zavara áll. Milyen...

Kisgyermekkori vészhelyzetek és megelőzésük

A kisgyermekek kíváncsiságuknál és életkoruknál fogva igen gyorsan és váratlanul bajba kerülhetnek. Bennük van a felfedezni vágyás késztetése...

Mérgező növények otthonunkban, kertjeinkben

Minden évben több száz olyan mérgezés fordul elő Magyarországon, amit növények idéznek elő. Kertjeinkben, a természetben és a szobanövényeink...

Mentés vízi balesetek során: mit tegyünk, és mit ne?

Nyáron sajnos gyakran hallunk vízi balesetekről, melyek sokszor tragikus véget érnek. A vízbe fulladással kapcsolatos esetek ugyanakkor a strandok...

Ezek a gombamérgezés tünetei

Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek...

Kisgyerekek: a második leggyakoribb halálok

Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben a nyári időszak alatt - állítja egy tanulmány.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.