A fagyálló (etilén-glikol)-mérgezés

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Magyarországon, főleg a keleti országrészben, az európai átlagnál jóval gyakoribb a leggyakrabban szélvédőmosó folyadékként használt etilén-glikollal történő mérgezés.

Az etilén-glikolt lakossági használatra elsősorban a személygépkocsik téli szélvédőmosó folyadékaként alkalmazzák. Az ipar adalékanyagként vagy glicerin helyettesítésére használja és számos kozmetikumban vagy háztartási lakkban megtalálható.

Az etilén-glikol szájon át hamar felszívódik; a légutakból és a bőrről történő intoxikáció nem jellemző. A szer a májban és a vesében metabolizálódik az etil-alkohol lebontásában is kulcsszerepet játszó alkohol-dehidrogenáz enzim közreműködésével. A közti termékek (aldehid-, glikolát-, laktát- és oxalát vegyületek) toxikusak és nagymértékben károsítják a tüdőt, a szívet és a vesét.

Mivel könnyen összetéveszthető az etil-alkohollal, mérgezés véletlenül is előfordulhat, ám az öngyilkossági szándékkal is számolni kell.

Az etilén-glikol mérgezés tünetei

Hogyan ismerje fel?

Az etilén-glikol színtelen, szagtalan, édeskés ízű folyadék, mely kémiai szerkezetét tekintve az alkoholok csoportjába tartozik. Élettani hatásai az etil-alkohol hatásaihoz hasonlóak, ám a szer sokkal toxikusabb. Felnőtteknél a potenciálisan halálos dózis 2 ml/testsúlykilogramm. A véletlen mérgezések elkerülése érdekében a fagyálló folyadékokat színezőanyaggal különböztetik meg az etil-alkoholtól.

A mérgezés tünetei a laikus számára nem különíthetők el az alkoholmérgezés tüneteitől - az egyedüli figyelemfelhívó jel az alkoholos kipárolgás és az alkoholszagú lehelet hiánya. A mérgezést a tünetek alapján három fázisra szokás osztani.

Az első szakasz a szer elfogyasztása utáni első 12 órát jelenti, amikor a központi idegrendszer károsodásának tünetei dominálnak. A beteg dezorientált, a beszéde elkent és gyakran érthetetlen. Feltűnő a mozgás összerendezetlensége: a mérgezett járás közben dülöngél, hogy egyensúlyát megtartsa. Hallucinációk lépnek fel és az elfogyasztott etilén-glikol mennyiségétől függően a beteg kómába eshet.

A második fázis a mérgezést követő 12-24 óra. A mérgezett pulzusa szapora, a percenkénti légvételek száma megemelkedik, a vérnyomás magas. A szív és a tüdő károsodásának jelei ezek, az orvosi vizsgálat ebben a fázisban szívelégtelenséget, heveny szívmegnagyobbodást, a tüdő állományának károsodását mutatja ki.

A harmadik szakasz a mérgezés utáni 2-3. napra esik. A vezető tünetek a vese károsodásából adódnak. Korai jelként az ágyéktáj érzékenysége tapasztalható, esetleg az alsó bordák és a gerincoszlop találkozási helyének fájdalma léphet fel. A veseelégtelenségre első megközelítésben a vizelet mennyiségének csökkenése utal, a teljes vizeletelakadás ritka. A gyakorlott orvos a vizelet mikroszkópos vizsgálata során kétfajta oxalát kristályt vehet észre, az etilén-glikol toxikus metabolitjainak megnyilvánulásaként.

Itasson alkoholt a mérgezettel!

A beteg mindenképpen kórházi elhelyezést igényel! A gyógyulás kulcsa az időben megkezdett kezelés és az effektív terápia.

A kezelés legfontosabb pontja, hogy a mentő hívásával egy időben, amennyiben biztosra vehető az etilén-glikol mérgezés, minél hamarabb itassanak a beteggel tömény alkoholos italt! Ez azért szükséges, mert etil-alkohol jelenlétében a lebomlásukért felelős közös enzim az alkohol mellett kevesebb etilén-glikolt képes metabolizálni, így kevesebb mérgező közti termék keletkezik, azaz csökken a toxicitás mértéke. Természetesen az alkohol is mérgező, de annak káros hatásai elmaradnak a fagyálló folyadék ártalmaitól.

A terápia az etilén-glikol mérgezés ártalmainak kezeléséből, esetleg alkohol beviteléből, a fellépő elektrolit- és sav-bázis eltérések korrekciójából, a szervkárosodások tüneteinek enyhítéséből áll - akár dialízisre is szükség lehet.

A mérgezés kimenetele az elfogyasztott etilén-glikol mennyiségétől, a mérgezett általános fizikális állapotától és a terápia megkezdésének időpontjától függ.

Dr. Kónya Judit


Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.