Klórgáz mérgezés takarítás során - Veszélyes vegyszer

WEBBeteg, ÁNTSZ
frissítve:

A klórmérgezéses balesetek többsége a háztartásokban következik be takarítás során, ezért is fontos, hogy a klórtartalmú és a savas tisztítószerekkel óvatosan bánjunk.

A klór sárgászöld színű, szúrós szagú, a levegőnél nehezebb, erősen maró és mérgező hatású gáz. Többféle vegyszer, mint például uszodai fertőtlenítőszerek, tisztítószerek, valamint fehérítőszerek gyártásának alapanyaga. Ipari vegyszerként a legsúlyosabb mérgezési veszélyforrás a klórgáz szállítás vagy tárolás közben történő esetleges szivárgása vagy kiömlése. A legsúlyosabb balesetek ipari felhasználáshoz köthetők, ebből szerencsére évente csak néhány fordul elő.

Erősen mérgező klórgáz a háztartásban is keletkezhet,

  • klórtartalmú tisztítószerek (mint pl. hypo, Domestos, továbbá a penészirtó vegyszerek) vagy uszodavegyszerek (klórtabletta) és a
  • savas tisztítószerek (mint pl. a vízkőoldó)

egyidejű használata esetén. Az ilyen tisztítószereket soha nem szabad keverni, mivel a keveredés eredményeként maró, szövetroncsoló hatású klórgáz képződik. A fürdőszobák számos lakásban rosszul szellőző helyiségek, ezért takarítás során már kis mennyiség esetén is magas klórgázkoncentráció dúsulhat fel a helyiség levegőjében.

A klórgázzal történő mérgezés tünetei

A klórgáz a nedves emberi szövetekkel (pl. szem vagy a felső légutak) érintkezve a szövet víztartalmával sósavat képez, ami ingerli a nyálkahártyát, nagy töménységben maró sérülést okoz az érintett területen.

A tünetek és az elváltozások súlyossága a belélegzett gáz koncentrációjától függ, azonban már kis töménységű gáz belélegzése is azonnali súlyos panaszokat okoz:

  • égő érzés az orrban és a torokban;
  • fullasztó, gyakran rohamokban jelentkező köhögés, nehézlégzés;
  • a szemben égő, szúró fájdalom, könnyezés jelentkezik;
  • a nedves bőrön szintén égő érzést okoz és egészen a hólyagképződésig ingerli a bőrt.

Súlyosabb mérgezés esetén a belélegzett gáz marásos sérülést okoz a légutakon és a tüdőn. A belélegzett klórgáz súlyosabb tünetei lehetnek a nyálkahártya duzzanat, görcsös köhögés, rekedtség, fulladásérzés, nyál- és orrfolyás, mellkasi fájdalom. A mérgezés egészen súlyos eseteiben véres köpet, majd tüdő ödéma, tüdőgyulladás alakulhat ki, akár késői tünetként is.

A nagy töménységű gáz gyors belélegzése 1-2 percen belül a tüdőödéma miatt fulladásos halált is okozhat. A halálos mérgezés szerencsére ritka, mert a klórgáz már kis töménységben is kínzó fulladásérzést vált ki, ami a szennyezett levegőjű terület gyors elhagyására késztet.

Elsősegély klórgázmérgezés esetén

Klórgázmérgezés esetén a legfontosabb a szennyezett helyszín elhagyása, a további belélegzés kerülése és a friss levegőre jutás. Amennyiben a ruházat vegyszerekkel szennyezett, el kell távolítani.

A szemnyálkahártyát tiszta vízzel kell öblíteni 10 percig, ezt követően szemorvoshoz kell fordulni. A bőrfelületet szintén bő vízzel kell lemosni. Ne használjon semmilyen más vegyi anyagot, mert az további szövetkárosodást okozhat!

Mivel a késői tünetek akár két nap késéssel is bekövetkezhetnek, gyakran tünetszegény lappangási időt követően, ezért a gáz belélegzése után minden esetben orvosi vizsgálatra van szükség. A tüdő súlyos károsodása esetén légzéstámogatás is szükségessé válhat, ami csak egészségügyi intézményben biztosítható.

Bármilyen mérgezés gyanúja esetén a nap 24 órájában hívható az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata a 06-80-20-11-99-es, ingyenesen hívható zöld számon (Mérgezés SOS), ahol a mérgezések esetén szükséges teendőkről adnak tájékoztatást.

Tennivalók mérgezések esetén

Mindig fel kell, hogy merüljön a mérgezés gyanúja, ha a beteg eszméletlen állapotban van. Mivel nem tudhatjuk, milyen káros anyaggal állunk szemben, minden esetben fontos a mentők értesítése. Elsősegély mérgezések esetén

(WEBBeteg összeállítás - Országos Kémiai Biztonsági Intézet, ÁNTSZ)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.