Nyár - Milyen veszélyben vannak a gyerekek?

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

Ahogy melegszik az idő, a gyermekgyógyászati sürgősségi osztályt is egyre többen keresik fel. A leggyakoribb okok: vágások, törött csontok és fejsérülések.

„A nyár folyamán sokkal gyakoribbak a balesetekből és sporttevékenységekből származó sérülések” – mondja Tony Scalzo, a Saint Louis Orvostudományi Egyetem gyermekgyógyászati sürgősségi központ professzora. „ A gyerekek már csak gyerekek, s mindig megsérülnek. Számos baleset azonban megfelelő szülői felügyelet mellett megelőzhető lenne.”

30 éves sürgősségi orvosi tapasztalattal a háta mögött nem sok olyan dolog van, amit Scalzo még ne látott volna. A négy leggyakrabban előforduló nyári veszély gyerekekre nézve a következő:

Nyári sportok (quad, trambulin, bicikli, görkorcsolya, gördeszka)

A felsorolt eszközök a gyerekeknek nagyon jó szórakozási lehetőséget jelentenek, azonban számos komoly sérülést is okoznak. A quadozás azért veszélyes, mert motorral működik, és nagyon könnyű elveszíteni az uralmat a jármű fölött, így a vezetője hatalmasat eshet.

Évente többszázezer biciklis, görkoris és gördeszkás sérül meg. A balesetek többsége megelőzhető lenne, ha a gyerekek biztonságos sebességgel használnák az eszközöket.

A bukósisak, csuklóvédők, térdvédők, könyökvédők és sípcsontvédők szintén védelmet nyújtanak. Nyáron rengeteg gyerek érkezik a sürgősségi osztályra törött csontokkal és súlyos, mély vágásokkal, mert leestek a trambulinról. Tegyen a trambulin köré védőhálót, ami védelmet nyújt a komolyabb balesetek ellen!

Vízbe fulladás

A vízbe fulladás a leggyakoribb oka a gyerekeknél előforduló halálos baleseteknek. Megtörténhet fürdőkádban, medencében, hajókázás közben, sekély és mélyvizekben. Soha ne hagyja gyermekét felügyelet nélkül vízközelben, és mindig viseljen a gyerek mentőmellényt a medencében vagy hajókázás közben!

Ez a cikk is érdekelheti Önt Kis odafigyeléssel kivédhetők a fulladásos gyerekbalesetek

Ezt olvasta már? Kisgyerekek: a második leggyakoribb halálok

Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése

Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri- vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk.
A legfontosabb a nyugalom ilyenkor, mert így kevesebb az esély a tévedésre és nagyobb eséllyel tudunk hatékonyan segíteni a rászoruló gyermeknek. Gondoljunk arra, hogy bármit tenni jobb, mintha semmit sem tennénk. Elsőként gyorsan mérjük fel a baleset helyszínét és biztosítsuk a gyermek és a saját magunk biztonságát. Ha áramütés történt, akkor áramtalanítsunk, ha utcai baleset, akkor biztosítsuk a helyszínt, tegyük ki gyorsan az elakadást jelző táblát stb.
Ha van valaki a helyszínen, kérjük a segítségét, ő hívja a mentőket, mi pedig kezdjük el az újraélesztést. Ha egyedül vagyunk, akkor kezdjük meg az újraélesztést, és egy perc után hívjunk segítséget. Gyermekek újraélesztése

Autóbalesetek

Nagyon fontos, hogy mindig használjanak biztonsági övet! Bár egyre több család megy nyáron autóval nyaralni, mégis növekszik azon balesetek száma, amikor a gyerek nincs bekötve. Rövid és hosszú utazások során egyaránt használjanak biztonsági övet és gyerekülést, s tartsanak gyakori pihenőt, hogy a gyerek le tudja vezetni az energiáját!

Hőség és kiszáradás

Minden évben előfordul olyan eset, amikor a gyerek meghal, vagy nagyon beteg lesz, mert az autóban hagyták. A hőség és a kiszáradás nagyon veszélyes lehet a gyerekekre nézve. Scalzo azt tanácsolja, hogy a gyereket soha ne hagyják egyedül a kocsiban, még rövid időre sem, mert hamar felforrhat ott!

A gyerek sok folyadékot igyon, különösen akkor, amikor kint játszik a hőségben! Csecsemőknek ne adjanak vizet, mert az felhígítja a vérben lévő sót, s légzési problémákhoz vezethet!

Vigyázzon a gyerekére, nagyrészt ugyanis a szülőkön múlik, hogy mennyire lesz vidám és könnyektől mentes a nyaruk!

Olvasson tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
B. M., szakfordító

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Veszélyes medencék Veszélyes medencék

Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben nyáron.

Non-Hodgkin limfóma Non-Hodgkin limfóma

Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan kezelhető?

Életet ment ez a tudás –...

Te vagy ott: összesik egy ember melletted az utcán, semmire sem reagál, a kezedben van az élete – ez bármikor megtörténhet. Jó, ha segíteni akarsz...

A vízből kimentett fuldokló...

A vízbe fulladás gyorsan és csendesen megtörténhet, és évente ijesztően sok halálesetet okoz. Alábbi cikkünkben azokat a tudnivalókat és...

Kiszáradás - Mik a tünetek? Mi...

Ha a szervezet folyadéktartalma sokkal nagyobb mértékben csökken, mint amilyen mértékben az elveszített folyadék pótlásra kerül, akkor...

A kiszáradás - Vigyázat, csökkenhet...

Kiszáradásnak (dehidráció) nevezzük azt az állapotot, mikor a szervezet víztartalma csökken. Háromféle formában fordulhat elő, amelyek az alapján...

Kit fenyeget leginkább a kiszáradás?...

Az egészséges életmód részét képzi a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás. A felnőtt szervezet napi folyadékigénye 2-2,5...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.