Az ostorférgesség tünetei, kimutatása, kezelése

szerző: Dr. Horváth Balázs, általános orvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Szabó Zsuzsanna frissítve:

A betegség kórokozója az ostorféreg (Trichuris trichiura), egy szürkésfehér, kifejlett állapotban 3-4 cm hosszúságú féreg, amelynek elülső fele egészen elvékonyodik, és ezért ostorhoz hasonló alakú - innen is kapta a magyar nevét.

OstorféregBár az ostorféreg elsősorban a trópusok kórokozója, de hazánkban is előfordul. Főleg a trópusi, nedves, magas páratartalmú területeken észlelhető, és a rossz higiénés viszonyok erősen elősegítik a terjedését. A napjainkban szélesebb körben elérhető egzotikus utazások miatt az ostorférgesség (trichuriasis) könnyen elkapható, és Magyarországon is felbukkanó betegség.

Hogyan lehet megfertőződni?

A fertőzés megtermékenyített féregpetéket tartalmazó talajszemcsékkel, vagy az ostorféreg petéket tartalmazó földdel szennyezett étellel, itallal történhet. A lenyelt peték gyorsan kikelnek a vékonybélben, ahol a bélnedvek leemésztik a lárváról a peték héját. A petéken belül kialakuló embriók kifejlődéséhez 21 nap kell.

A kikelt ostorféreg lárvák megkapaszkodnak a bélbolyhokban, és tovább fejlődnek, majd érés után tovább vándorolnak a vakbélbe, illetve a vastagbél egyéb részeibe, és a végbélbe is. A nőstény ostorféreg petéket ürít, melyek a széklettel távoznak.

A petékben meleg, nedves talajban 5-6 hét elteltével fejlődnek ki a lárvakezdemények, ekkor lesznek a peték fertőzőképesek. Az élősködő által okozott fertőződés megelőzésében a legfontosabb a megfelelő személyi higiéné (kézmosás, stb.) betartása.

Az orstorférgesség tünetei

Az ostorférgesség általában nem okoz tüneteket, esetleg ritkán járhat hasfájással, hasmenéssel. Tünetek inkább csak akkor jelentkeznek, ha súlyos fertőzés alakul ki. Ilyen esetben vérzések, gennyes, nyálkás székletürítés, a végbélelőesés (prolapsus) észlelhető.

Krónikus, súlyos fertőzésekben a laborvizsgálat a vérszérum alacsony fehérjekoncentrációját (hypoproteinaemia), és súlyos vérszegénységet (anaemia) mutathat, illetve úgynevezett dobverőujj kialakulása észlelhető. Gyakran más parazitafertőzés is megfigyelhető az ostorférgességgel együtt.

Az ostorféreg-fertőzés kimutatása, kezelése

A diagnózis a jellegzetes megjelenésű férgek és féregpeték székletből való kimutatásával történik. Kezelése viszonylag egyszerű féregirtó gyógyszerek (mebendazol, levamisol) alkalmazásával lehetséges.

A téma cikkei - Élősködők

13/1 Orsóférgesség
13/2 Cérnagiliszta-betegség
13/3 Élősködők: ostorférgesség
13/4 Toxocariasis
13/5 Echinococcosis (hólyagférgesség)
13/6 Galandféreg, galandférgesség
13/7 Rühesség
13/8 Tetvesség
13/9 Chlamydia trachomatis
13/10 Trichomoniasis
13/11 Giardiasis
13/12 Toxoplasmosis
13/13 Pneumocystis carnii

Dr. Horváth BalázsForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Aktualizálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
Felhasznált irodalom: Dr. Ternák Gábor, Dr. Nemes Zsuzsanna: Klinikai infektológia és trópusi betegségek (2000)

Cikkajánló

Allergia
Allergia

A szénanátha fő tünetei, ismertető jelei.

A D-vitamin-hiány
A D-vitamin-hiány

Hogyan érdemes pótlásáról gondoskodni?

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, Dr. Sarkadi Adrien
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.