Ha szerepel az étlapon kalóriatáblázat, kevesebb az elhízott gyerek

MTI
megjelent:

A koszorúér-betegség kockázati tényezői közül sikerült lényegesen csökkenteni a dohányzás gyakoriságát, de ezt a kedvező hatást ellensúlyozza az elhízás, amely lassan és visszafordíthatatlanul minden korosztályban növekszik.

A súlytöbblet is kockázati tényező: az elhízottaknak emelkedik a vérnyomása, közöttük sokkal több lesz cukorbeteg, és a túlsúly cipelése megterheli az ízületeket is. Óriási gond, hogy a kövér gyerekek száma is rohamosan nő.

Több amerikai szövetségi államban és nagyvárosban már nem csak a divatos vendéglőkben, hanem gyorséttermekben is kötelező feltüntetni az egyes fogások kalóriaértékét, sőt néhol a zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalmát is. Pooja S.

Tandon és munkatársai most olyan tanulmányról számoltak be a Pedatrics folyóiratban, amely azt vizsgálta, hogy mennyire veszik figyelembe az amerikai szülők a 3-6 éves gyermekeiknek rendelt ételek kalóriatartalmát a gyorséttermekben.

A szülők a McDonald''s étlapját tanulmányozhatták, de úgy, hogy a csoport fele olyan étlapot kapott, amelyen az ételek képei mellett nem csak az árat, hanem a kalóriatartalmat is föltüntették.

A kutatók azt is figyelembe vették, hogy az apa vagy az anya döntött a gyermeknek szánt étel kiválasztásában; vizsgálati szempont volt a szülők iskolázottsága, sőt az is, hogy mennyi volt a testsúlyuk.

Segítség a fogyókúrához

Egyértelműen kiderült, hogy azok a szülők, akik az étlapon nem csak az ennivaló képét és árát, hanem a kalóriaértékét is láthatták, 102 kalóriával kisebb tápértékű, vagyis kevésbé hizlaló ételeket választottak gyermeküknek, mint a szokványos étlap alapján döntő felnőttek.

A szakemberek szerint a legjobb döntést akkor tudnák meghozni a szülők, ha egy korábbi, felnőtteken végzett tanulmány eredményei alapján az étel kalóriatartalma mellett azt is feltüntetnék, hogy mennyi az egészséges élethez és a növekedéshez szükséges napi optimális kalóriafogyasztás.

(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.