Ha szerepel az étlapon kalóriatáblázat, kevesebb az elhízott gyerek

Szerző: MTI

A koszorúér-betegség kockázati tényezői közül sikerült lényegesen csökkenteni a dohányzás gyakoriságát, de ezt a kedvező hatást ellensúlyozza az elhízás, amely lassan és visszafordíthatatlanul minden korosztályban növekszik.

A súlytöbblet is kockázati tényező: az elhízottaknak emelkedik a vérnyomása, közöttük sokkal több lesz cukorbeteg, és a túlsúly cipelése megterheli az ízületeket is. Óriási gond, hogy a kövér gyerekek száma is rohamosan nő.

WEBBeteg Testtömegindex kalkulátor
Az elhízás mértékének számszerűsített meghatározására a testtömeg index (BMI) szolgál, mely a kilogrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa.
Tesztelje magát!>>

Több amerikai szövetségi államban és nagyvárosban már nem csak a divatos vendéglőkben, hanem gyorséttermekben is kötelező feltüntetni az egyes fogások kalóriaértékét, sőt néhol a zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalmát is. Pooja S.

Tandon és munkatársai most olyan tanulmányról számoltak be a Pedatrics folyóiratban, amely azt vizsgálta, hogy mennyire veszik figyelembe az amerikai szülők a 3-6 éves gyermekeiknek rendelt ételek kalóriatartalmát a gyorséttermekben.

A szülők a McDonald''s étlapját tanulmányozhatták, de úgy, hogy a csoport fele olyan étlapot kapott, amelyen az ételek képei mellett nem csak az árat, hanem a kalóriatartalmat is föltüntették.

A kutatók azt is figyelembe vették, hogy az apa vagy az anya döntött a gyermeknek szánt étel kiválasztásában; vizsgálati szempont volt a szülők iskolázottsága, sőt az is, hogy mennyi volt a testsúlyuk.

Egyértelműen kiderült, hogy azok a szülők, akik az étlapon nem csak az ennivaló képét és árát, hanem a kalóriaértékét is láthatták, 102 kalóriával kisebb tápértékű, vagyis kevésbé hizlaló ételeket választottak gyermeküknek, mint a szokványos étlap alapján döntő felnőttek.

A szakemberek szerint a legjobb döntést akkor tudnák meghozni a szülők, ha egy korábbi, felnőtteken végzett tanulmány eredményei alapján az étel kalóriatartalma mellett azt is feltüntetnék, hogy mennyi az egészséges élethez és a növekedéshez szükséges napi optimális kalóriafogyasztás.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Életmódváltással a túlsúly ellen

Az egészséges testtömeg eléréséhez általában javítani kell a táplálkozáson, fokozni kell a mozgást és gyakran életvezetési változtatásra is...

Hasi zsírréteg - Ezekkel a...

A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása...

Az elhízás alattomos folyamat, de...

Olyan fogyasztói társadalomban élünk, ahol az evés, a túlfogyasztás, a mértéktelen és egészségtelen étkezés a jólét, a bőség és a kevésbé...

Az elhízáshoz vezető okok

Bár a testtömeg kialakulásában genetikai hatások is szerepelnek, a többletsúly oka az, hogy a bevitt kalória nagyobb, mint a felhasznált kalória. Ha...

Miért kell kezelni az elhízást? A...

Minél inkább megnő az ember testtömege, annál több - sok esetben igen súlyos következménnyel járó - betegséggel találhatja magát szemben. Milyen...

Súlyos probléma - Az elhízás és a...

Számos olyan érvet lehetne felsorakoztatni, ami amellett szól, hogy a túlsúly káros az egészségre. A nagyszámú cikknek, vizsgálatnak köszönhetően...

Tegyünk a globális elhízás ellen!

„Obesity calls for actions”, vagyis Akciókat követel az elhízás! mottóval rendezte meg októberben a 8. Közép-európai Elhízástudományi...

Elhízás és koronavírus:...

Az elhízás előfordulása a világ országaiban szoros összefüggést mutat a COVID-19 megbetegedéssel és halálozással a World Obesity adatai szerint.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.