Az elhízás hátterében betegség vagy gyógyszermellékhatás is állhat

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

Az elhízás (obesitas, obezitás) egy olyan betegség, ami sokszor előítélettel is jár. Ám nem mindig a helytelen életmód következtében alakul ki, - bár sokkal ritkábban, de - hátterében betegségek is állhatnak.

Az obesitas legegyszerűbb magyarázata szerint az energiabevitel és a energiafelhasználás közti egyensúly felborulásáról beszélhetünk. Ennek hátterében számos tényező játszik szerepet: környezeti hatások, táplálkozási szokások, fizikai aktivitás és az egyén genetikai mintázata.

Milyen betegségek állhatnak az elhízás hátterében?

Nem árt tudnunk, hogy 25 olyan genetikai betegséget ismerünk, melyeknek egyik, és sokszor nem is fő tünete az elhízás. Egy ezek közül a Prader-Willi-szindróma, ami kóros falánksággal jár együtt.

Nemcsak örökletes, hanem gyakrabban előforduló betegségek vagy állapotok is okozhatnak elhízást, mint például a pajzsmirigy-alulműködés a lelassult anyagcsere miatt. Vagy a Cushing-szindróma, mely vagy a mellékvesekéreg betegsége, vagy az azt a központi idegrendszerben irányító hipofízisnek a daganata miatt fokozott kortizoltermeléssel jár. Ennek egyik tünete az elhízás, jellegzetessége a telihold arc. A nőknél a változókor odafigyelés nélkül könnyen elhízást okozhat az ösztrogénszint csökkenése miatt. De ugyanilyen problémával néznek szembe a nők fokozottabban, ha rákos nőgyógyászati daganat miatt eltávolítják a petefészküket, ugyanis a hirtelen ösztrogénmegvonás elhízással járhat. Ugyancsak elhízással jár az inzulinrezisztencia, illetve a 2-es típusú diabetes.

Az elhízás bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet

Egyes gyógyszerek is okozhatnak elhízást, ilyenek a mellékvesekéreg-hormonok, melyeket súlyos gyulladásos betegségekben, mint rheumatoid arthritisz, autoimmun betegségek alkalmaznak, illetve egyes ráktípusok kezelésére használnak.

Az érzelmi és mentális zavarok kezelésére használt antidepresszánsok és antipszichotikumok, illetve az antiepileptikumok mellékhatása is lehet az elhízás.

Egyes belsőlegesen használt allergiagyógyszerek is okozhatnak mellékhatásként étvágynövekedést, ennek következtében pedig elhízást.

Abban az esetben, ha gyógyszerszedés mellett ehízást észlel, semmiképp se hagyja abba önkényesen a gyógyszere(i) szedését, hanem beszéljen kezelőorvosával, aki találhat más készítményt, kezelési módot, ami nem okoz ilyen mellékhatást, vagy ha nem hagyható el az a gyógyszer, ami mellékhatásként elhízást okozott, akkor különösen fontos, hogy a táplálkozásunk egészséges legyen, felesleges szénhidrátokat (pl. édességek, cukrozott üdítők) ne vigyünk be a szervezetünkbe.

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Frissítve: 2023.11.29. 04:03, Megjelent: 2023.11.29. 04:03
Címkék: Elhízás téma

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.