Testtömeg téma

Le akarok fogyni, reménytelen? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022-09-30 18:03
33 éves nő vagyok és 95 kiló. Már rengeteg csodadiétát, fogyasztószert kipróbáltam, de amikor sikerült is 74 kilóra lefogynom, pár hónap alatt visszahíztam. A háziorvosom azt mondja, fogadjam el magam így, ahogy vagyok. Mit tegyek? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A testtömegindex számítása

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-07-25 17:03
Testtömeg
A testtömegindex (angolul Body Mass Index, rövidítve BMI) egy olyan arányszám, amellyel megállapítható egy felnőtt ember esetében, hogy milyen a testalkata: egészséges testsúllyal rendelkezik, sovány, túlsúlyos vagy éppen elhízott.

Testzsírszázalék: Mítoszok helyett tények!

Oxygen Medical - 2022-02-04 05:03
Aki azt gondolja, hogy a testsúlya az egyetlen fontos mérőszám, amely megmutatja, milyen formában van, az téved. Hiszen pusztán a kilogrammok számából nem derül ki, milyen arányban zsíros vagy izmos a testünk. Egy nyolcvan kilós férfi lehet elhízott és csupa izom - ennek a pontos kiderítésére szolgál a testzsírszázalék mérése.

A testtömeg élettani szabályozása

Ujfalussy Dorottya Júlia - 2022-01-19 22:03
A testtömeg szabályozása nagyon bonyolult, egymásra és saját koncentrációjukra is ható hormonok hatásának összessége. Számos mechanizmus pontos működése még felderítésre vár.

Elhízás - Mikor forduljunk orvoshoz?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus - 2021-06-01 05:03
Elhízás
Ha rááll a mérlegre, megtudhatja, mennyi a teljes testtömege, de nem kap felvilágosítást arról, hogy ebből mennyi a zsírszövet. A mérleg nem mondja meg azt sem, hogy a zsírszövet Önre jellemző elhelyezkedése mekkora kockázatot jelent.

Kinek ajánlott a roboráló étrend?

WEBBeteg - Henn Dóra, dietetikus - 2018-05-26 11:25
Energia- és fehérjedús étrendre elsősorban azoknak van szükségük, akik valamilyen okból nem érik el a kívánt vagy ideális testtömeget vagy olyan beavatkozás vár rájuk, ami testtömegvesztést eredményezne.
"18 éves fiú vagyok és 180 cm vagyok és 70kg, vagyok vékony alkat. Szeretnék kidolgozott felsőtesttel rendelkezni és egy ideje dolgozom is rajta. A kérdésem az, hogy szednem kellene-e valamilyen tömegnövelőt, esetleg táplálékkiegészítőt. Szteroidot nem szeretnék." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Fogyókúra: a mozgás is fontos a biztos eredményhez

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2011-04-04 12:21
Ma még talán sokan furcsállják a gondolatot, de az egészségünk szinte minden területén jelentős javulást tapasztalhatnánk, ha a mozgás receptre írnák fel nekünk. Az Oxygen Medical életmód orvosa, dr. Babai László, az életmód-orvosláshoz kapcsolódóan a rendszeres mozgás szerteágazó hatásairól beszélt.

A soványságról - Fejben dől el?

WEBBeteg - K. J., fordító - 2011-04-04 07:33
Az eredmények alátámasztották, hogy a kórosan soványnak számítók, a legtöbb esetben rosszul észlelik saját paramétereiket: míg az egészséges testsúlyúak inkább arra bizonyultak hajlamosnak, hogy alakjukat vékonyabbnak ítéljék meg, a lesoványodottak rendszerint testes körvonalakat jelöltek meg.

Testtömeg és a párválasztás

Ujfalussy Dorottya Júlia - 2011-04-03 22:12
Az emberi társadalomban a preferált fenotípus különböző gazdasági-kulturális hatásokra változik. Vegyük az egyszerűség kedvérét a női szépségideál alakulását. Az őskori ábrázolásokból arra következtethetünk, hogy a hajdani emberek a telt formákat, hatalmas kebleket, széles csípőt részesítették előnyben. Gondoljunk csak a villendorfi Vénusz-szobrocskára.
A testtömeg és az életkilátás összefüggéseit a korábban európai vagy onnan származó népességek adataiból számolták ki és föltételezték, hogy az ázsiaiak statisztikái jelentősen különbözhetnek.

Terhesség és elhízás

Medipress - 2010-11-25 10:16
Azok a túlsúlyos kismamák, akik terhességük során fogynak, sokkal kevesebb terhességi szövődménnyel kell számoljanak, de- az extrém módon elhízottakat leszámítva- a fogyás következtében megnő a magzati növekedési elmaradás valószínűsége, derül ki egy a BJOG c. szaklapban közzétett új vizsgálatból.

Anyagcseregondok és az asztma

Medipress - 2010-10-04 14:17
A kevés étkezés és a mozgás hiánya felboríthatja az anyagcsere egyensúlyát, növelve az asztma kialakulásának esélyét, mutatja egy új tanulmány.
Az amerikaiak már hosszú ideje küzdenek a kilókkal, a kutatók mostanáig inkább arra összpontosítottak, hogyan kezelhető a túlsúly és az elhízás, nem pedig arra, hogyan előzhető meg a testtömeg-növekedés.

Ez a tömegnövelő káros-e az egészségemre?

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2012-01-23 20:49
Érdeklődni szeretnék 174cm 14éves és 55kg vagyok a hízás nagyon nehezen megy, nem tudok elég tápanyagot bevinni ahhoz hogy ne dolgozzam le. Eddig csak nagyon alapszinten építettem a testem de kéne egy kis súly ahhoz hogy a következő lépcsőre léphess