• Valóban ártalmas a kövérség?

    Szerző: WEBBeteg

    A közhiedelem szerint a karcsúság egyet jelent az egészséggel, ráadásul tanulmányok sokasága támasztja alá az elhízás egészségügyi ártalmait. Napjainkban azonban egyre több kutatás folyik a súlytöbblet és a krónikus betegségekből való gyógyulás kapcsolatáról (elhízás paradoxon).

    Stephan von Haehling 2012 szeptemberében megjelent tanulmányában arról ír, hogy az elhízás (obezitás) paradoxon szerint 25–35 kg/m2- es BMI érték a krónikus betegek számára előnyös, mivel a zsírtöbblet szükség esetén energiaraktárként szolgálhat. Ezt figyelembe véve Healing szerint szükségessé vált az elhízás paradoxon helyesbítése, amit egészséges egyénekre természetesen nem szabad kivetíteni.

    Hirdetés

    Úgy tűnik, hogy az elhízás a metabolikus folyamatok változásaival képes előnyöket biztosítani a krónikus betegek számára.

    Más kutatók is fogalakoztak a témával, és megfigyelték, hogy néhány elhízott alany metabolikusan egészséges marad, és feltételezték, hogy ezen egyének állóképessége jobb, mint a metabolikus zavarokkal küzdő társaiké, ezért esetükben a halálozási arány is alacsonyabb.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Akkor tekintették a résztvevőket metabolikusan egészségesnek, ha a metabolikus szindróma kritériumai közül maximum 1 teljesült.

    Az elhízást 30 kg/m2 BMI értékben vagy férfiaknál ≥ 25%, nőknél ≥ 30% testzsír százalékban határozták meg víz alatti méréssel (hidrosztatikus testzsír méréssel).

    Mikor jelenthet előnyt a túlsúly?

    A rendelkezésre álló tanulmányok és Haehling tanulmányának eredményei alapján elmondható, hogy 40 kg/m2 BMI esetén a krónikus betegeknél a súlyvesztés minden esetben kedvezőtlen, holott nem egy tanulmány sugallja azt, hogy a súlyvesztés a krónikus betegek életét meghosszabbítja. A zsírszövetnek valójában számos előnye van, például belső elválasztású szervként működik, és védelmet nyújt a medencei törésekkel szemben.

    Összegzés

    A kutatók szerint tehát a túlsúly egy bizonyos fokig a krónikus betegek számára előnyös lehet, és a túlsúly nem feltétlenül társul metabolikus zavarokkal.

    A metabolikus szindróma kritériumai


    Számos szakmai szervezetnek vannak elfogadott kritériumai a metabolikus szindróma diagnózisának felállítására, általában az alábbiakban felsoroltak közül háromnak kell jelen lenni:

    • emelkedett haskörfogat;
    • emelkedett triglicerid szint;
    • csökkent HDL ("védő koleszterin") szint; •emelkedett vérnyomás (az is számít, ha vérnyomáscsökkentő kezelésben részesül, vagyis kezelés nélkül magas vérnyomása lenne);
    • emelkedett éhgyomri vércukorszint (az is számít, ha vércukorszint-csökkentő kezelésben részesül, vagyis ha kezelés nélkül magas vércukorszintje lenne).
    Metabolikus szindróma: kezelés és megelőzés>>

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült: 2012.12.12 09:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az elhízott 2-es típusú diabéteszes betegek kezelése

    Az elhízás és a 2-es típusú diabétesz napjainkban az iparilag fejlett országok legjelentősebb népegészségügyi problémája, gyakoriságuk az elmúlt években járványszerűen emelkedett. A két betegség társulása igen gyakori. Az elhízottak jelentős részénél már észlelhető valamilyen metabolikus anyagcsere-eltérés, prediabétesz, diabétesz. A krónikus szövődmények, társbetegségek kialakulásának kockázata a két betegség társulása esetén összeadódik, tovább emelkedik.

    Megelőzhető az aranyér? - Az orvos válaszol

    Mivel lehet megelőzni az aranyér kialakulását? A családomban rajtam kívül mindenki küzd ezzel a problémával. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Nem alkoholos zsírmáj

    Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos folyamatot indít el, melyek fibrózishoz, kötőszövet-felhalmozódáshoz vezetnek.

    Túlsúly: Nem csak a BMI számít

    Túlsúly, kóros soványság, normál testsúly, elhízás. A testtömeg index alapján határozható meg, hogy ki melyik csoportba tartozik. A testtömeg index (BMI) a testsúly és a magasság ismeretében kiszámolható.

    A gyermekkori elhízás visszaszorítható

    Az elhízás-járvány nemcsak a felnőtteket érinti, hanem nagy számban a gyerekeket és kamaszokat is. A World Obesity Federation adatai szerint napjainkban világszerte több mint 223 millió iskolás elhízott vagy túlsúlyos, és ez a szám 2025-re várhatóan 268 millióra emelkedik, hacsak nem cselekszünk azonnal.

    A stressz elhízáshoz vezet

    Ha Ön hízásra hajlamos, tanácsos minél előbb szakemberhez fordulnia és a stressz kezeléséhez segítséget kérnie, így nem alakul ki a stressz indukálta, elhízáshoz vezető ördögi kör.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    Olajozott fültisztítás
    A túlzott fülzsír termelődése fülzsírdugó kialakulásához vezethet. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
    Dr. Árki Ildikó

    Dr. Árki Ildikó

    Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások