Egzotikus betegségek, utazás

Egzotikus betegségek, utazás

Utazási betegség: Mi okozza?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit
2020-07-25 11:36

Az utazási betegség vagy kinetózis egy olyan tünetcsoportot jelöl, amely az egyensúly-érzékelés zavarai miatt alakul ki.

Mire figyeljünk nyaraláskor a koronavírus-járvány idején?

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2020-07-20 17:03

A szakemberek azt javasolják, hogy a koronavírus-világjárvány miatt - ami eltérő módon szelídül, vagy mutat emelkedő fertőzöttséget Európa országaiban és a világ más területein - ajánlatos az idei nyaralást belföldre tervezni.

Hogyan maradjon fitt repülőgépes utazáskor is?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2020-07-18 22:05

Amennyiben betart néhány alapvető óvintézkedést repülés előtt, alatt és után, sokkal élvezetesebbé teheti az utazást, és elkerülhet számos, a repüléssel összefüggésbe hozható problémát.

Fogamzásgátlás és nyár

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2020-07-09 14:36

A fogamzásgátló szedése nyáron is előírás szerint kell, hogy történjen, de nyáron a nők hajlamosak megfeledkezni a szedés időpontjáról, sőt néha időzónákkal távolabbra utazunk, ilyenkor sokan bizonytalanok abban, hogy hogyan szedjék a tablettát. Cikkünkben sorra vesszük, hogy milyen kérdések merülhetnek fel a nyár és a fogamzásgátlás összefüggésében.

Fekete halál - Mit érdemes tudni a pestisről?

Medipress, Lektorálta: Bak Marianna, biológus
2020-07-07 17:05

A pestist a Yersinia pestis nevű baktérium okozza, amit egyes rágcsálókon élősködő bolhák csípésük során terjesztenek, az ember főként így fertőződhet meg, de a fertőzés emberről emberre közvetlenül is terjedhet. A következmények horrorisztikusak, a világtörténelem legszörnyűbb járványaiként tartják számon a pestismegbetegedés-hullámokat.

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2020-07-01 14:35

A tömegközlekedésen való hosszabb utazás gyakran kimerítő, ám néhány egyszerű táplálkozási és folyadékfogyasztási tanácsot betartva sokkal élvezetesebbé teheti az utazást és frissen érkezhet meg úti céljához.

Utazók hasmenése

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
2020-06-28 09:36

Az utazáshoz kapcsolódó hasmenéses megbetegedéseknek nagy részét el lehet kerülni néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával, még akkor is, ha olyan helyre utazunk, ahol kérdéses a köztisztaság.

A lepra

WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
2020-06-11 20:35

Már ősidők óta létezik, a keresztes háborúk idején a pestissel karöltve hatalmas méretekben betegített meg embereket, később a fellángolások ritkábbakká váltak. A betegek megbélyegzettekké, kirekesztettekké váltak. Maga a lepra kifejezés is erősen stigmatizáló, emiatt manapság egyre több helyen Hansen-betegségként említik.

Mi a teendő rovarcsípés esetén?

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
2020-06-06 15:03

Mikor elegendő az otthoni elsősegélynyújtás, és mikor kell haladéktalanul orvosi segítséget hívni?