Hogyan előzzük meg a gyomor-bélrendszeri fertőzéseket utazás során?

WEBBeteg
megjelent:

A fertőzések sokszor megkeserítik a kikapcsolódást, elrontva ezzel az utazás élményét, tönkre téve a sokszor drága és nehezen megszervezett utat. Különösen veszélyesek a fertőzések a gyermekek, a terhes nők és az idős emberek vagy a krónikus betegségben szenvedők esetében.

Mikor lehet számítani fokozott fertőzésveszélyre?

Ha például a Közel-Keletre vagy Távol-Keletre, Afrikába vagy Dél-Amerikába utazik, vagy a Földközi-tenger partvidékén egyes területekre látogat, fokozott fertőzésveszélynek van kitéve Ön és családja. Fertőzésforrást jelent a csapvíz, a mosatlan gyümölcs és zöldség, a nem megfelelően átsütött vagy megfőzött étel.

Milyen óvintézkedéseket tegyen, hogy elkerülje a gyomor-bélrendszeri fertőzéseket?

Utazók hasmenése
Az utazók hasmenésén az utazás alatti, vagy közvetlenül a hazatérés után kezdődő, fő tünetként hasmenéssel járó betegségeket értjük. Ez az utazókban kialakuló leggyakoribb megbetegedés. A hasmenéshez társulhatnak bizonytalan hasi panaszok, puffadás, erőteljes bélmozgás (bélszelek távozásával), hányinger, hányás, gyakori székürítési inger, láz, gyengeség, fáradékonyság. Néhány kórokozó esetében a hasmenés véres székletürítéssel jár.
Utazók hasmenése>>

Lehetőleg csak palackozott vizet fogyasszon, fogmosáshoz is ezt használja. Ne vegyen az utcán élelmiszert, ha ez elkerülhetetlen, akkor magas hőfokon készült ételt válasszon, például olajban sütött vagy főtt ételeket. Olaszországban ne kérjen jégkockát, mert ezt is csapvízből készítik.

Ha gyermeket is visz magával, és tápszerre, tejitalra van szüksége, azt is készítse palackozott vízből, és megbízható helyen vásárolt tápszerből vagy tejporból. A gyermek kezét rendszeresen törölje meg nedves fertőtlenítő törlővel, a felnőttek is rendszeresen mossanak kezet.

Drogériában vásárolható kézfertőtlenítő szer, ezt is feltétlenül vigye magával.

Hogyan készüljön az utazásra?

Tájékozódjon arról, hogy az adott országba való utazáskor milyen védőoltások beadása szükséges vagy javasolt. A biztonság kedvéért vigyen magával kis útipatikát, melyben feltétlenül legyen probiotikum, széntabletta, láz-és fájdalomcsillapító, antibiotikum, sebfertőtlenítő és kötszer. A probiotikum szedését már az utazás előtt érdemes elkezdeni, mert a bélflóra egészsége az alapfeltétele az immunrendszer egészséges működésének is. Kössön olyan biztosítást, melyben benne van az esetlegesen szükséges orvosi ellátás is.

Mit tegyen, ha mégis megfertőződött?

Ha bármilyen fertőzés jelét észleli, mielőbb forduljon a helyi egészségügyi ellátóhoz, sok esetben a külföldi országban banálisnak tekinthető fertőzések a turista szervezetét igencsak megviselik, ne bagatellizálja el a betegség tüneteit.

Ha hasmenése van, vagy hányt, figyeljen oda a folyadék pótlására, diétázzon, szedjen probiotikumot. Ha lázas, csillapítsa lázát lázcsillapítóval.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Hasmenés gyermekeknél - Okok és kezelés

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Hasmenés
A hasmenést többféle betegség idézheti elő, ennek megfelelően eltérő a szükséges kezelés és a megfelelő diéta. Az esetek többsége fertőzéses eredetű, a kórokozót a fertőzött ember tisztátalan keze terjeszti tovább a gyermekekre. Mi okozhatja még? Mi a teendő?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.