• Fél éve velünk a koronavírus, és a nyár sem lett az ellensége

    Szerző: infostart.hu

    Csütörtökön lesz fél éve, hogy a WHO pandémiának minősítette a később COVID-19 néven elhíresült betegség okozta járványt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ismét figyelmeztette az északi félteke országait, hogy ne kényelmesedjenek el, mert a járvány nem az influenza receptjét követi - írja az infostart.hu.

    Nem szezonális a vírus, továbbra is kerülni kell a tömeget

    Margaret Harris, a WHO szakértője egy genfi virtuális sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy „az első hullámban vagyunk. Ez egy nagy hullám lesz. Kicsit ingadozik majd. Le kell szorítanunk, hogy csak bokáig érjen”.

    Harris az Egyesült Államokban megnövekedett fertőzésekre utalva éberségre intett, és óvott a tömegrendezvények megtartásától és látogatásától. „Az emberek még mindig évszakokban gondolkoznak. Fel kell fognunk, hogy ez egy új vírus és másként viselkedik. Baj van a nyárral. Ez a vírus minden időjárást szeret” – fejtegette.

    Hirdetés

    Komplikálja-e a helyzetet a szezonális influenza?

    A WHO-illetékes megemlítette: aggodalommal figyelik, hogy a COVID-19-járvánnyal párhuzamosan futnak majd a déli féltekén – az ottani tél idején – a szokásos szezonális influenza megbetegedések. Az Egészségügyi Világszervezet szoros figyelemmel követi a helyzet alakulását.

    Laboratóriumi minták egyelőre nem utalnak sok influenzás esetre, ami arra enged következtetni, hogy a szokásosnál később kezdődik a hullám.

    „Amikor növekszik a légúti megbetegedések száma, miközben már amúgy is nagyon nagyszámú légúti megbetegedéssel küzdünk, akkor az még nagyobb nyomás alá helyezi az egészségügyi ellátószolgálatot” – mondta Harris, aki arra sürgette az embereket, hogy oltassák be magukat az influenza ellen.

    Fél éve élünk együtt a koronavírussal

    A WHO főnöke, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz egy nappal korábban arról beszélt, hogy a pandémia egyre gyorsabban terjed, és az elmúlt hat hét során megduplázódott a globális esetek száma.

    Egyre nagyobb az aggodalom, hogy további európai országok jelentenek be majd korlátozásokat. Németországban, Franciaországban és Belgiumban kijárási tilalmakat és távolságtartási intézkedéseket vezettek be.

    Csütörtökön lesz féléve, hogy a WHO pandémiának minősítette a később COVID-19 néven elhíresült betegség okozta járványt. Azóta több, mint 16 és félmillió megbetegedést regisztráltak világszerte és 663 ezren haltak meg. Közel tízmillió ember gyógyult fel a betegségből a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

    (infostart.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

    Módosítva: 2020.07.29 14:35, Megjelenés: 2020.07.29 14:35
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    Koronavírus - Az EU tovább szűkítette a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját

    Az Európai Unió a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban felülvizsgálta és ismét szűkítette azon országok körét, amelyek állampolgárai korlátozásmentesen léphetnek be az Európai Unióba. Csütörtökön Kanada, Georgia és Tunézia került le a listáról.

    2066 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 47 krónikus beteg

    2066 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 54 278 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1352 főre emelkedett, 15 655-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 37 272 fő.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.