• Lehet a járvány új szakaszában kézfogással üdvözölni egymást?

    Szerző: portfolio.hu

    A kórházainkban 290 főt ápolnak koronavírus-betegként, 20-an vannak még lélegeztetőgépen - jelezte Müller Cecília az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Arról is beszélt, hogy Budapesten a szennyvízminták a fertőzöttség lecsengését mutatják. Kérdésre válaszolva pedig azt is elmondta, hogy már lehet üdvözölni egymást kézfogással.

    Második hullám?

    Abban a nemzetközi szakértők is egyetértenek, hogy lesz második hullám, hogy milyen formában, mennyire erősen, ebben vannak eltérések - jelezte Müller Cecília.

    Fent kell tartanunk a járványügyi éberségünket, ezért is dolgozik tovább az operatív törzs, hogy idejekorán észleljünk minden változást - mondta.

    A járványügyi bevetési egység létrejött, hogy ha valamilyen területen bármilyen betegség szaporulatot észlelnénk, akkor a szükséges intézkedéseket meg tudjuk tenni - emlékeztetett. De a megelőző intézkedések is folyamatosan érvényben vannak. Ezért kérem figyeljenek a hatóságok javaslataira, a szabályok betartására - húzta alá.

    Köszöntés, kézfogás

    Azt gondolom, hogy a kézfogással történő üdvözlést lehetővé teszi a jelenlegi járványügyi helyzet - válaszolta egy másik kérdésre az országos tisztifőorvos.

    Hirdetés

    Véradás

    A nyári időszakban nehezebb megszervezni a véradást, ezért kérem Önöket, hogy amennyiben tudomásuk van arról, hogy a környezetükben véradás szerveződik, akkor tegyék meg, hogy vért adnak. Nyáron több is a vérigény - válaszolta kérdésre Müller Cecília.

    Szennyvíz minták

    Budapesten mindhárom szennyvíz-telepről vettek mintát. Ezek alapján a vírus kimutatható, viszont jelentősen csökkent a szám, egy nagyságrenddel kisebb a jelenlét - részletezte.

    Nem várható a következő 1-2 héten belül a fertőzöttek számának megnövekedése - jelezte előre Müller Cecília ezek alapján. Vidéken a nagyvárosokban is elkezdődött ez a vizsgálat.

    A friss adatok

    Az elmúlt 24 órában ketten haltak meg, két idős krónikus beteget veszítettünk el - ismertette Müller Cecília. Az igazolt fertőzöttek száma 14 fő - tette hozzá az országos tisztifőorvos.

    Két fiatal is van a fertőzöttek között: 11 és 15 éves személy, 1-1 családi járványhoz tartoznak - mondta. De az állapotuk jó.

    Az aktív fertőzöttek száma 1050 fő, a megoszlás a következő:

    • 421 fő Budapesten
    • 167 fő Zala megyében
    • Pest megye: 141 fő
    • Komárom-Esztergom megye: 135 fő
    • Fejér megye: 134 fő
    • Nógrád megye: 22 főő
    • Szabolcs-Szatmár-Bereg: 10 fő
    • Hajdú-Bihar: 6 fő
    • Csongrád-Csanád: 5 fő
    • Békés, Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megye esetében 2 fő.
    • 5 megye, ahol nincs aktív eset.

    Ami velünk marad

    Kiss Róbert rendőr alezredes: sikeres volt a járvány elleni védekezés. Az új szakaszban is fennmaradnak a következő intézkedések: az operatív törzs, a kórházi parancsnoki rendszer fenntartása, országos tisztifőorvos hatáskörének megerősítése, az idősek védelmében hozott intézkedések fenntartása.

    2586-ra nőtt már a házi karantént figyelő applikációt letöltők száma, 778 az aktív felhasználók köre - ismertette.

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-járványról

     

    Módosítva: 2020.06.12 12:13, Megjelenés: 2020.06.12 12:13
   • Cikkajánló

    SARS-CoV-2 koronavírus

    SARS-CoV-2 koronavírus

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az új típusú koronavírus képes terjedni a levegőben is, ezt bizonyítékok támasztják alá.

    Elsősegély

    Elsősegély

    T. A., újságíró

    Veszélyek a vízparton és a vízben. Elsősegély és segítségkérés!

    A megbetegedések jelentős része külföldi vonatkozású

    A magyarországi koronavírus-fertőzöttek jelentős része külföldről érkezőkkel került kapcsolatba - hangsúlyozta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője július 10-én a közmédiának nyilatkozva.

    Koronavírus - Ismét egyre több a fertőzött a világban

    A koronavírus okozta esetszám csökkenése nyomán több ország lazító intézkedéseket hozott, ami a fertőzöttek számának megugrásával járt - mondta Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa pénteken az M1 aktuális csatornán.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

    Mit tegyünk, ha a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyású nálunk?

    Szakértők szerint az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedés otthoni kezelése hasonló ahhoz, ahogy influenza esetén kezelnénk magunkat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.