• Lehet a járvány új szakaszában kézfogással üdvözölni egymást?

    Szerző: portfolio.hu

    A kórházainkban 290 főt ápolnak koronavírus-betegként, 20-an vannak még lélegeztetőgépen - jelezte Müller Cecília az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Arról is beszélt, hogy Budapesten a szennyvízminták a fertőzöttség lecsengését mutatják. Kérdésre válaszolva pedig azt is elmondta, hogy már lehet üdvözölni egymást kézfogással.

    Második hullám?

    Abban a nemzetközi szakértők is egyetértenek, hogy lesz második hullám, hogy milyen formában, mennyire erősen, ebben vannak eltérések - jelezte Müller Cecília.

    Fent kell tartanunk a járványügyi éberségünket, ezért is dolgozik tovább az operatív törzs, hogy idejekorán észleljünk minden változást - mondta.

    A járványügyi bevetési egység létrejött, hogy ha valamilyen területen bármilyen betegség szaporulatot észlelnénk, akkor a szükséges intézkedéseket meg tudjuk tenni - emlékeztetett. De a megelőző intézkedések is folyamatosan érvényben vannak. Ezért kérem figyeljenek a hatóságok javaslataira, a szabályok betartására - húzta alá.

    Köszöntés, kézfogás

    Azt gondolom, hogy a kézfogással történő üdvözlést lehetővé teszi a jelenlegi járványügyi helyzet - válaszolta egy másik kérdésre az országos tisztifőorvos.

    Hirdetés

    Véradás

    A nyári időszakban nehezebb megszervezni a véradást, ezért kérem Önöket, hogy amennyiben tudomásuk van arról, hogy a környezetükben véradás szerveződik, akkor tegyék meg, hogy vért adnak. Nyáron több is a vérigény - válaszolta kérdésre Müller Cecília.

    Szennyvíz minták

    Budapesten mindhárom szennyvíz-telepről vettek mintát. Ezek alapján a vírus kimutatható, viszont jelentősen csökkent a szám, egy nagyságrenddel kisebb a jelenlét - részletezte.

    Nem várható a következő 1-2 héten belül a fertőzöttek számának megnövekedése - jelezte előre Müller Cecília ezek alapján. Vidéken a nagyvárosokban is elkezdődött ez a vizsgálat.

    A friss adatok

    Az elmúlt 24 órában ketten haltak meg, két idős krónikus beteget veszítettünk el - ismertette Müller Cecília. Az igazolt fertőzöttek száma 14 fő - tette hozzá az országos tisztifőorvos.

    Két fiatal is van a fertőzöttek között: 11 és 15 éves személy, 1-1 családi járványhoz tartoznak - mondta. De az állapotuk jó.

    Az aktív fertőzöttek száma 1050 fő, a megoszlás a következő:

    • 421 fő Budapesten
    • 167 fő Zala megyében
    • Pest megye: 141 fő
    • Komárom-Esztergom megye: 135 fő
    • Fejér megye: 134 fő
    • Nógrád megye: 22 főő
    • Szabolcs-Szatmár-Bereg: 10 fő
    • Hajdú-Bihar: 6 fő
    • Csongrád-Csanád: 5 fő
    • Békés, Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megye esetében 2 fő.
    • 5 megye, ahol nincs aktív eset.

    Ami velünk marad

    Kiss Róbert rendőr alezredes: sikeres volt a járvány elleni védekezés. Az új szakaszban is fennmaradnak a következő intézkedések: az operatív törzs, a kórházi parancsnoki rendszer fenntartása, országos tisztifőorvos hatáskörének megerősítése, az idősek védelmében hozott intézkedések fenntartása.

    2586-ra nőtt már a házi karantént figyelő applikációt letöltők száma, 778 az aktív felhasználók köre - ismertette.

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-járványról

     

    Módosítva: 2020.06.12 12:13, Megjelenés: 2020.06.12 12:13
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Halottak napján kiemelten fontos a megelőző szabályok betartása.

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, tünetek esetén pedig mindenképp maradjon otthon!

    Országos tisztifőorvos: gyorsul a járvány terjedése

    Világszerte, de főleg Európában gyorsul a járvány terjedése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

    Szlávik: a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz

    Jelenleg a távolságtartás és a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz a koronavírus-fertőzéssel szemben - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa egy online szakmai konferencián csütörtökön.

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.