Lehet a járvány új szakaszában kézfogással üdvözölni egymást?

portfolio.hu
megjelent:

A kórházainkban 290 főt ápolnak koronavírus-betegként, 20-an vannak még lélegeztetőgépen - jelezte Müller Cecília az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Arról is beszélt, hogy Budapesten a szennyvízminták a fertőzöttség lecsengését mutatják. Kérdésre válaszolva pedig azt is elmondta, hogy már lehet üdvözölni egymást kézfogással.

Második hullám?

Abban a nemzetközi szakértők is egyetértenek, hogy lesz második hullám, hogy milyen formában, mennyire erősen, ebben vannak eltérések - jelezte Müller Cecília.

Fent kell tartanunk a járványügyi éberségünket, ezért is dolgozik tovább az operatív törzs, hogy idejekorán észleljünk minden változást - mondta.

A járványügyi bevetési egység létrejött, hogy ha valamilyen területen bármilyen betegség szaporulatot észlelnénk, akkor a szükséges intézkedéseket meg tudjuk tenni - emlékeztetett. De a megelőző intézkedések is folyamatosan érvényben vannak. Ezért kérem figyeljenek a hatóságok javaslataira, a szabályok betartására - húzta alá.

Köszöntés, kézfogás

Azt gondolom, hogy a kézfogással történő üdvözlést lehetővé teszi a jelenlegi járványügyi helyzet - válaszolta egy másik kérdésre az országos tisztifőorvos.

Véradás

A nyári időszakban nehezebb megszervezni a véradást, ezért kérem Önöket, hogy amennyiben tudomásuk van arról, hogy a környezetükben véradás szerveződik, akkor tegyék meg, hogy vért adnak. Nyáron több is a vérigény - válaszolta kérdésre Müller Cecília.

Szennyvíz minták

Budapesten mindhárom szennyvíz-telepről vettek mintát. Ezek alapján a vírus kimutatható, viszont jelentősen csökkent a szám, egy nagyságrenddel kisebb a jelenlét - részletezte.

Nem várható a következő 1-2 héten belül a fertőzöttek számának megnövekedése - jelezte előre Müller Cecília ezek alapján. Vidéken a nagyvárosokban is elkezdődött ez a vizsgálat.

A friss adatok

Az elmúlt 24 órában ketten haltak meg, két idős krónikus beteget veszítettünk el - ismertette Müller Cecília. Az igazolt fertőzöttek száma 14 fő - tette hozzá az országos tisztifőorvos.

Két fiatal is van a fertőzöttek között: 11 és 15 éves személy, 1-1 családi járványhoz tartoznak - mondta. De az állapotuk jó.

Az aktív fertőzöttek száma 1050 fő, a megoszlás a következő:

  • 421 fő Budapesten
  • 167 fő Zala megyében
  • Pest megye: 141 fő
  • Komárom-Esztergom megye: 135 fő
  • Fejér megye: 134 fő
  • Nógrád megye: 22 főő
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg: 10 fő
  • Hajdú-Bihar: 6 fő
  • Csongrád-Csanád: 5 fő
  • Békés, Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megye esetében 2 fő.
  • 5 megye, ahol nincs aktív eset.

Ami velünk marad

Kiss Róbert rendőr alezredes: sikeres volt a járvány elleni védekezés. Az új szakaszban is fennmaradnak a következő intézkedések: az operatív törzs, a kórházi parancsnoki rendszer fenntartása, országos tisztifőorvos hatáskörének megerősítése, az idősek védelmében hozott intézkedések fenntartása.

2586-ra nőtt már a házi karantént figyelő applikációt letöltők száma, 778 az aktív felhasználók köre - ismertette.

(portfolio.hu)

Ajánlott cikkek a COVID-járványról

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.