• COVID-19 - A plazmaterápia biztonságos és a betegek nagy részénél javulást hoz

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A COVID-19 fertőzésből felépült betegek vérét felhasználó plazmaterápia biztonságos, és a betegek 76 százalékánál javulást hoz.

    Az USA első, független szakértők által véleményezett tanulmánya - ami a COVID-19 azon terápiáját vizsgálta, amelynek során felgyógyult betegek vérplazmáját adták be kritikus állapotú betegeknek - kimutatta, hogy 25 beteg közül 19 állapota javult, beleértve 11 olyan személyt is, akiket kiengedtek a kórházból.

    Hirdetés

    Március 28-án a ’Houstoni Metodista Kórház’ volt az első akadémiai egészségügyi központ az Egyesült Államokban, ahol COVID-19 fertőzésből felépült betegek vérplazmáját adták be két kritikus állapotban lévő betegnek. A ’University of Texas at Austin’ egyetem munkatársai kifejlesztettek egy antitest kimutatására irányuló vizsgálatot, és olyan, a betegségből már felépült betegeket választottak ki a véradáshoz, akinél a legtöbb antitest termelődött.

    A vizsgálat eredményei

    Mivel a plazmatranszfúzió nem járt káros mellékhatásokkal, a vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a felépült páciensek vérét felhasználó plazmaterápia biztonságos kezelési alternatíva a COVID-19 súlyos formájában szenvedő betegek számára. Eddig világszerte ez a legnagyobb tanulmány, ami a COVID-19-ből felépült betegek plazmatranszfúziójának eredményeit vizsgálta.

    Az eredményeket május 26-án tették közzé a ’The American Journal of Pathology’ szakfolyóirat egyik cikkében. Ez az első, független szakértők által is felülvizsgált publikáció a gyógyultak vérét felhasználó plazmaterápiát illetően az Egyesült Államokban.

    „Miközben szakorvosok és kutatók szerte a világon igyekeznek új gyógyszereket és kezeléseket tesztelni a COVID-19 megbetegedést okozó vírus ellen, a betegségből már felépült páciensek plazmáját felhasználó terápia potenciálisan az egyik legígéretesebb stratégiának tűnik” - mondta James M. Musser, a ’Houstoni Metodista Kórház’ patológiai és genomikai medicina osztályának vezetője, és a tanulmány egyik szerzője. „Mivel nem létezik bevált kezelés vagy gyógymód a COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegek számára, most volt itt az ideje, hogy gyorsan lépjünk egyet előre.”

    A betegeket eleinte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) vészhelyzetben történő használatra vonatkozó irányelveinek megfelelően kezelték, majd április 3-án az FDA engedélyezte, hogy több betegnél meginduljanak a vizsgálatok hasonlóan egy kutatási stádiumban levő új gyógyszerhez. Ez az FDA általi gyors engedélyezés hozzáférést biztosított a COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegek számára a betegségből felépült páciensek vérét felhasználó plazmaterápiához.

    A vizsgálat során kapott további eredmények azt mutatták, hogy a plazmaterápiát követően a betegeknél elért eredmények hasonlóak voltak azokhoz a nemrégiben közzétett eredményekhez, amikor a betegeket az engedélyezés előtt álló remdesivir hatóanyagtartalmú vírusellenes gyógyszerrel kezelték. A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a megfigyelt szövődmények összefüggtek a COVID-19 megbetegedés progressziója során jelentett szövődményekkel és nem a plazmatranszfúzió eredményeként következtek be. A vizsgálat átfogó megállapításai megegyeztek számos olyan egyéb, kisebb esettanulmányéval, amelyek a súlyos állapotú COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegeknél a felépült betegek vérét felhasználó plazmaterápia eredményességét és biztonságosságát vizsgálták, és amelyekről a közelmúltban számoltak be.

    További vizsgálatokat terveznek a terápia optimalizálása érdekében

    Végezetül, ugyan a plazmaterápia alkalmazására a ’Houstoni Metodista Kórházban’ a „frontvonalban”, sürgősségi kezelésként került sor, a kutatás szerzői felismerték, hogy a terápiás hatékonyság meghatározásához szükség van kontrollált klinikai vizsgálatok végrehajtására. A ’Houstoni Metodista Kórházban’ jelenleg épp egy randomizált kontrollált vizsgálat lebonyolítását fontolgatják, ahol közelebbről megvizsgálnának bizonyos változókat is, mint például a transzfúzió beadásának időzítését a tünetek megjelenését követően, a transzfúziók számát és volumenét a betegek biometrikus adataihoz igazítva, az antitestek szintjét a donor plazmában, és számos egyéb paramétert, amelyek ahhoz szükségesek, hogy hatékonyan értékelni tudják, hogyan optimalizálható ez a terápia. Mindezek segíthetnek néhány kérdés megválaszolásában, ideértve azt is, hogy a betegek felépülése eredményesebb-e, ha a plazmatranszfúzióra hamarabb, a tünetek megjelenését követően kerülne sor.

    Olvasson tovább!

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; COVID-19 Convalescent Plasma Therapy is Safe, With 76% of Patients Improving (news.utexas.edu)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.06.05 13:33, Megjelenés: 2020.06.05 13:33
   • Cikkajánló

    SARS-CoV-2 koronavírus

    SARS-CoV-2 koronavírus

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az új típusú koronavírus képes terjedni a levegőben is, ezt bizonyítékok támasztják alá.

    Hőség és terhesség

    Hőség és terhesség

    Balogh Mária, újságíró

    Milyen kihívásokkal kell szembenézniük a kismamáknak nyáron? Hasznos tanácsok.

    Koronavírus - Az Európai Bizottság engedélyezte a remdesivir forgalomba hozatalát

    Az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy engedélyezi a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Hat fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Hat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4172 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

    Mit tegyünk, ha a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyású nálunk?

    Szakértők szerint az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedés otthoni kezelése hasonló ahhoz, ahogy influenza esetén kezelnénk magunkat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.