• COVID-19 - A plazmaterápia biztonságos és a betegek nagy részénél javulást hoz

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A COVID-19 fertőzésből felépült betegek vérét felhasználó plazmaterápia biztonságos, és a betegek 76 százalékánál javulást hoz.

    Az USA első, független szakértők által véleményezett tanulmánya - ami a COVID-19 azon terápiáját vizsgálta, amelynek során felgyógyult betegek vérplazmáját adták be kritikus állapotú betegeknek - kimutatta, hogy 25 beteg közül 19 állapota javult, beleértve 11 olyan személyt is, akiket kiengedtek a kórházból.

    Hirdetés

    Március 28-án a ’Houstoni Metodista Kórház’ volt az első akadémiai egészségügyi központ az Egyesült Államokban, ahol COVID-19 fertőzésből felépült betegek vérplazmáját adták be két kritikus állapotban lévő betegnek. A ’University of Texas at Austin’ egyetem munkatársai kifejlesztettek egy antitest kimutatására irányuló vizsgálatot, és olyan, a betegségből már felépült betegeket választottak ki a véradáshoz, akinél a legtöbb antitest termelődött.

    A vizsgálat eredményei

    Mivel a plazmatranszfúzió nem járt káros mellékhatásokkal, a vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a felépült páciensek vérét felhasználó plazmaterápia biztonságos kezelési alternatíva a COVID-19 súlyos formájában szenvedő betegek számára. Eddig világszerte ez a legnagyobb tanulmány, ami a COVID-19-ből felépült betegek plazmatranszfúziójának eredményeit vizsgálta.

    Az eredményeket május 26-án tették közzé a ’The American Journal of Pathology’ szakfolyóirat egyik cikkében. Ez az első, független szakértők által is felülvizsgált publikáció a gyógyultak vérét felhasználó plazmaterápiát illetően az Egyesült Államokban.

    „Miközben szakorvosok és kutatók szerte a világon igyekeznek új gyógyszereket és kezeléseket tesztelni a COVID-19 megbetegedést okozó vírus ellen, a betegségből már felépült páciensek plazmáját felhasználó terápia potenciálisan az egyik legígéretesebb stratégiának tűnik” - mondta James M. Musser, a ’Houstoni Metodista Kórház’ patológiai és genomikai medicina osztályának vezetője, és a tanulmány egyik szerzője. „Mivel nem létezik bevált kezelés vagy gyógymód a COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegek számára, most volt itt az ideje, hogy gyorsan lépjünk egyet előre.”

    A betegeket eleinte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) vészhelyzetben történő használatra vonatkozó irányelveinek megfelelően kezelték, majd április 3-án az FDA engedélyezte, hogy több betegnél meginduljanak a vizsgálatok hasonlóan egy kutatási stádiumban levő új gyógyszerhez. Ez az FDA általi gyors engedélyezés hozzáférést biztosított a COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegek számára a betegségből felépült páciensek vérét felhasználó plazmaterápiához.

    A vizsgálat során kapott további eredmények azt mutatták, hogy a plazmaterápiát követően a betegeknél elért eredmények hasonlóak voltak azokhoz a nemrégiben közzétett eredményekhez, amikor a betegeket az engedélyezés előtt álló remdesivir hatóanyagtartalmú vírusellenes gyógyszerrel kezelték. A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a megfigyelt szövődmények összefüggtek a COVID-19 megbetegedés progressziója során jelentett szövődményekkel és nem a plazmatranszfúzió eredményeként következtek be. A vizsgálat átfogó megállapításai megegyeztek számos olyan egyéb, kisebb esettanulmányéval, amelyek a súlyos állapotú COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegeknél a felépült betegek vérét felhasználó plazmaterápia eredményességét és biztonságosságát vizsgálták, és amelyekről a közelmúltban számoltak be.

    További vizsgálatokat terveznek a terápia optimalizálása érdekében

    Végezetül, ugyan a plazmaterápia alkalmazására a ’Houstoni Metodista Kórházban’ a „frontvonalban”, sürgősségi kezelésként került sor, a kutatás szerzői felismerték, hogy a terápiás hatékonyság meghatározásához szükség van kontrollált klinikai vizsgálatok végrehajtására. A ’Houstoni Metodista Kórházban’ jelenleg épp egy randomizált kontrollált vizsgálat lebonyolítását fontolgatják, ahol közelebbről megvizsgálnának bizonyos változókat is, mint például a transzfúzió beadásának időzítését a tünetek megjelenését követően, a transzfúziók számát és volumenét a betegek biometrikus adataihoz igazítva, az antitestek szintjét a donor plazmában, és számos egyéb paramétert, amelyek ahhoz szükségesek, hogy hatékonyan értékelni tudják, hogyan optimalizálható ez a terápia. Mindezek segíthetnek néhány kérdés megválaszolásában, ideértve azt is, hogy a betegek felépülése eredményesebb-e, ha a plazmatranszfúzióra hamarabb, a tünetek megjelenését követően kerülne sor.

    Olvasson tovább!

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; COVID-19 Convalescent Plasma Therapy is Safe, With 76% of Patients Improving (news.utexas.edu)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.06.05 13:33, Megjelenés: 2020.06.05 13:33
   • Cikkajánló

    COVID-19 - Új szigorítások

    COVID-19 - Új szigorítások

    portfolio.hu

    Hétfőtől még több helyen terjesztik ki a maszkhasználat kötelezettségét.

    Receptek a sorstársaknak

    Receptek a sorstársaknak

    Moharos Melinda, dietetikus

    Megjelent Arató Györgyi dietetikus Konyhanyelven a mellrákról c. könyve.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, tünetek esetén pedig mindenképp maradjon otthon!

    Koronavírus - 4 vidéki városban emelkedik a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

    A 43. héten az ország legtöbb településén, így a fővárosban és az agglomerációban is stagnál a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja, míg néhány nagyvárosban (Pécs, Békéscsaba, Salgótarján, Zalaegerszeg) a tendencia emelkedő. A járványhelyzet változatlanul fennáll, a megelőző szabályok betartása továbbra is szükséges.

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg a Semmelweis Egyetemről

    Elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján létrehozott járványkórházat az a 75 éves női COVID-19 beteg, akinek elsőként adták be a magyar gyártású remdesivir készítményt az intézményben.

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.