• Egy egészséges megoldás az Ön nyugalmáért: mire jó az egészségpénztár?

    Szerző: WEBBeteg

    Az egészségpénztár egy olyan megtakarítási lehetőség, melynek segítségével idejében felkészülhet a nem várt egészségügyi kiadásokra, valamint olyan szolgáltatásokat is igénybe vehet, melyek extra költsége az egészségpénztári megtakarítások nélkül túl nagy terhet róna a családi kasszára.

    A magán egészségpénztárba való belépés önkéntes, és nem jelent nagy kiadást a havi költségvetésben. Bizonyos egészségpénztáraknál a havi minimális befizetés igen alacsony, akár 1000-2000 forint, és az egészségpénztári kártya – mely hasonló egy plasztik bankkártyához – használata kényelmes és gyors megoldást biztosít, amikor fizetésre kerül a sor.

    Hirdetés

    Mire lehet elkölteni?

    Az egészségpénztár megtakarításait számtalan módon hasznosíthatja. Vásárolhat belőle gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket, illetve több szolgáltatást is igénybe vehet, úgy, mint gyógytorna, gyógymasszázs, különböző kezelések, szűrések vagy éppen magánorvosi rendelések. Ha nem akar hónapokig várni egy-egy műtétre vagy kezelésre, úgy az egészségpénztár segítségével anélkül fordulhat a fizetős magánorvosi szolgáltatásokhoz, hogy különösebben megterhelné kiadásaival pénztárcáját.

    Az egészségpénztári számlán összegyűjtött összeget nemcsak az egészségpénztári tag, hanem annak családtagjai is felhasználhatják. Ez azt jelenti, hogy szükség esetén vásárolhat családtagjainak gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket, vagy akár szolgáltatást is. Vásárlás előtt azonban ne felejtsen el tájékozódni az adott üzletben vagy rendelőben az egészségpénztári kártya elfogadásának lehetőségéről!

    Államilag támogatott

    A cafeteria részeként is igényt tarthatunk rá. Az államilag támogatott egészségpénztár azt is jelenti, hogy ha a munkáltató fizet havonta egy bizonyos összeget az egészségpénztári számlára, úgy kevesebb költség terheli ezt a fajta kifizetést, mint a munkabéreket. Az állami támogatás azonban itt még nem merül ki. Amennyiben nem a munkáltató fizeti utánunk az egészségpénztár tagsági díját, hanem mi magunk vállaljuk ezt a havi kiadást, úgy a befizetett összeg 20%-át, de maximum 150 ezer forintot a befizetést követő év elején (az adóbevallás benyújtását követő évben) személyi jövedelemadónkból visszatérítenek.

    Egészségpénztár vagy egészségbiztosítás?

    Habár hasonló kedvezményekkel jár, az egészségpénztári tagság nem egyenlő az egészségbiztosítás meglétével. Az ügyfelek számára ma már számos egészségbiztosító társaság elérhető a piacon, az általuk nyújtott szolgáltatások és kedvezmények által pedig mindenki számára elérhetővé válnak a magánrendelések is, még hozzá számos szakágban (labor és diagnosztikai vizsgálatokra is használható). A pénztárnál pedig mindenki a saját számláján lévő összeget költheti el széles körben a saját döntése alapján (pl. akkor is, ha nem beteg). Az egészségbiztosítás esetében tehát a biztosító egy előre meghatározott díj befizetése után gondoskodik a magánellátás igénybevételének lebonyolításáról, illetve annak finanszírozásáról.

    Továbbá a biztosítónál létezik egy úgynevezett kockázati biztosítás1 is, amely akkor állja a költségeket, ha valamilyen váratlan betegség nagyobb kiadást ró az ügyfélre, illetve abból bevételkiesése is származik.

    Olvasson tovább! Egészségpénztár vagy egészségbiztosítás: melyik mire jó?

    1 Más biztosításhoz hasonlóan kaphat a befizetett összegnél nagyobb értékű szolgáltatást is az ügyfél, de ha nem jelentkezik olyan betegség vagy baleset, ami a biztosítási körbe tartozik, akkor nem feltétlenül jár vissza a befizetett összeg.


    Forrás: WEBBeteg
     

    Módosítva: 2017.09.29 09:41, Megjelenés: 2017.09.29 09:41
   • Cikkajánló

    Ha COVID-os a gyermek

    Ha COVID-os a gyermek

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Hogyan igazolja a szülő a hiányzást? A legfontosabb gyakorlati tudnivalók.

    Fontos tudni!

    Fontos tudni!

    koronavirus.gov.hu

    Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is.

    Müller Cecília: A koronavírus elleni védekezés alól senki nem vonhatja ki magát

    Közös felelősségünk, hogy mindenki a maga helyén védekezzen, ebből senki ki nem maradhat.

    Stagnál a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben

    Az ország nagy részén stagnál a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben - közölte a méréseket végző Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főosztályvezetője.

    Hogyan juthat állami támogatással, akár ingyenes magánorvosi ellátáshoz?

    Egészségpénztári tagként személyi jövedelemadójából a következő év elején akár 150.000 forintot is visszatérítenek. Ezt a visszakapott összeget tetszőlegesen elköltheti egészségpénztári számlájáról egészségügyi szolgáltatásokra és termékekre. Különböző gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket, egyes vitaminokat vásárolhat belőle, vagy akár magánorvosi rendelésekre is ellátogathat.

    Se időm, se pénzem - Hogyan őrizzem meg az egészségem?

    Korán keltem, végeztem a ház körüli teendőkkel, a kitűzött feladatokat befejeztem a munkahelyen, bevásároltam, befizettem a csekkeket, elmentem a srácokért az iskolába és a nap végén sikerült néhány órát együtt töltenem a családommal. Mindenre szakítottam időt? Nem, egy valamit kifelejtettem: nem fordítottam elég időt magamra!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.