Egészségpénztár vagy egészségbiztosítás: melyik mire jó?

Szerző: WEBBeteg

Munkavállalóként a munkáltatói egészségpénztári hozzájáruláson túl már lehetőség van a célzottan magánorvosi ellátást finanszírozó egészségbiztosítás választására is, akár kafetéria keretében is.

A téma cikkei

Egészségbiztosítás - Önnek is szüksége lehet rá!

Egyre több munkáltató kínálja választható kafetéria elemként az egészségbiztosítást, sokszor azonban nem teljesen egyértelmű, hogy melyek az alapvető különbségek az újdonságnak számító juttatás és a már jól ismert egészségpénztár működése, felhasználhatósága tekintetében.

Mi a különbség?

Az egészségpénztár szintén felhasználható magánellátások finanszírozására, de a keretből ezenfelül meghatározott gyógyhatású készítmények, babaápolási cikkek vagy gyógyászati célú üdülés is vásárolható. Az alapvető különbség a biztosításhoz képest, hogy ez a juttatási forma tőkefedezeti alapon működik, vagyis a felhasználhatóságot a pénztári számla aktuális egyenlege határozza meg.

Az egészségbiztosítással várakozás nélkül, akár korlátlanul vehetünk igénybe magánorvosi ellátásokat valamennyi szakágban, ideértve a labor és diagnosztikai vizsgálatokat is. A konstrukció lényege, hogy az egészségpénztári szisztémával ellentétben ez a megoldás biztosítási alapon működik, vagyis a biztosító a biztosítási díj fejében garantálja az ellátások megszervezését és a szolgáltató felé történő finanszírozását.

Melyiket válasszuk?

Az egészségpénztár akkor jó választás, ha nem kizárólag csak orvosi szolgáltatásokat vennék igénybe, a saját befizetésekre adójóváírást szeretnénk kapni és a keretből gyógyászati célú üdülésre vagy akár babaápolási cikkekre szeretnénk költeni.

Az egészségbiztosítás a megfelelő megoldás abban az esetben, ha csak (magán)orvosi szolgáltatásokat vennénk igénybe akár korlátlanul, az ellátások mellett megelőző jellegű szűrővizsgálatokra is elmennénk, illetve ha azt szeretnénk, hogy a vizsgálatok helyét és időpontját megszervezzék részünkre.

Egészségbiztosítás

Egyre több biztosító jelenik meg a piacon a legkülönbözőbb csomag ajánlatokkal. A legnagyobb eltérések a biztosítással fedezett egészségügyi szolgáltatásokban tapasztalhatók, az igénybe vétel módja, és ennél fogva a díjak szerint. A közös előnye a magán-egészségügyi ellátást biztosító szolgáltatási csomagoknak, hogy lehetővé teszik a várakozás nélküli, akár korlátlan orvosi ellátást. Aloldalunkon hasznos információkat talál a rendszer működésével, és a piacvezető biztosítók ajánlataival kapcsolatban.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fájdalomcsillapítás Fájdalomcsillapítás

Mit érdemes tudni a fájdalomcsillapító kenőcsökről, krémekről, gélekről?

Szívinfarktus Szívinfarktus

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Szabad-e a napon lenni anyajegy...

Ha nyáron kerül sor az anyajegy eltávolításra – elsősorban rosszindulatúság gyanúja miatt -, érdemes tisztában lenni a sebgyógyulás, a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.