Egészségpénztár vagy egészségbiztosítás: melyik mire jó?

WEBBeteg
megjelent:

Munkavállalóként a munkáltatói egészségpénztári hozzájáruláson túl már lehetőség van a célzottan magánorvosi ellátást finanszírozó egészségbiztosítás választására is, akár kafetéria keretében is.

Egyre több munkáltató kínálja választható kafetéria elemként az egészségbiztosítást, sokszor azonban nem teljesen egyértelmű, hogy melyek az alapvető különbségek az újdonságnak számító juttatás és a már jól ismert egészségpénztár működése, felhasználhatósága tekintetében.

Mi a különbség?

Az egészségpénztár szintén felhasználható magánellátások finanszírozására, de a keretből ezenfelül meghatározott gyógyhatású készítmények, babaápolási cikkek vagy gyógyászati célú üdülés is vásárolható. Az alapvető különbség a biztosításhoz képest, hogy ez a juttatási forma tőkefedezeti alapon működik, vagyis a felhasználhatóságot a pénztári számla aktuális egyenlege határozza meg.

Az egészségbiztosítással várakozás nélkül, akár korlátlanul vehetünk igénybe magánorvosi ellátásokat valamennyi szakágban, ideértve a labor és diagnosztikai vizsgálatokat is. A konstrukció lényege, hogy az egészségpénztári szisztémával ellentétben ez a megoldás biztosítási alapon működik, vagyis a biztosító a biztosítási díj fejében garantálja az ellátások megszervezését és a szolgáltató felé történő finanszírozását.

Melyiket válasszuk?

Az egészségpénztár akkor jó választás, ha nem kizárólag csak orvosi szolgáltatásokat vennék igénybe, a saját befizetésekre adójóváírást szeretnénk kapni és a keretből gyógyászati célú üdülésre vagy akár babaápolási cikkekre szeretnénk költeni.

Az egészségbiztosítás a megfelelő megoldás abban az esetben, ha csak (magán)orvosi szolgáltatásokat vennénk igénybe akár korlátlanul, az ellátások mellett megelőző jellegű szűrővizsgálatokra is elmennénk, illetve ha azt szeretnénk, hogy a vizsgálatok helyét és időpontját megszervezzék részünkre.

Egészségbiztosítás

Egyre több biztosító jelenik meg a piacon a legkülönbözőbb csomag ajánlatokkal. A legnagyobb eltérések a biztosítással fedezett egészségügyi szolgáltatásokban tapasztalhatók, az igénybe vétel módja, és ennél fogva a díjak szerint. A közös előnye a magán-egészségügyi ellátást biztosító szolgáltatási csomagoknak, hogy lehetővé teszik a várakozás nélküli, akár korlátlan orvosi ellátást. Aloldalunkon hasznos információkat talál a rendszer működésével, és a piacvezető biztosítók ajánlataival kapcsolatban.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.