Pénzügyi szempontból is érdemes a gyermekvállalásra készülni

szerző: Simondán Eszter
megjelent:

Sok mindent kell átgondolni egy párnak, amelyik gyermekvállalást tervez. Azon túl, hogy megnézzük, hogy van-e a környéken bölcsőde vagy jó iskola, és milyen lakásba költözzünk, érdemes tisztában lenni a szerteágazó támogatási lehetőségekkel is.

Az ugyanis, legyen az bármilyen hasznos, nem elég, hogy támogatott hitelt igényelhetünk az otthonunk megszerzésére. A gyermekeket fel is szeretnénk nevelni, és sokak vágya, hogy ezt a lehetőségeikhez képest legjobb egészségben, érzelmi és anyagi biztonságban tegyék.

Van néhány olyan megtakarítás, amelyhez állami támogatás kapcsolódik, akár az egészséggel, akár az anyagi jóléttel kapcsolatban. Ezekből veszünk számba néhányat.

Gyermekkel szinte kötelező az egészségpénztár

Az egészségpénztár mindenképpen megéri azoknak, akik akár minimális mértékben is vesznek igénybe magánorvosi szolgáltatásokat, és fizetnek személyi jövedelemadót. Az egészségpénztárhoz ugyanis kapcsolódik egy évi legfeljebb 150 ezer forint mértékű állami támogatás.

Az egészségpénztárba befizetett összeg 20 százalékát a fenti maximumig évente visszaigényelhetjük a személyi jövedelemadónkból. A visszaigényelt összeget az egészségszámlánkra kapjuk vissza, és ott újra felhasználhatjuk. Így az egészségünk a következő évben az adónkból visszakapott összeg erejéig kevesebbe kerül majd.

De hogyan kapcsolódnak ebbe a rendszerbe gyermekek?

Az egészségpénztár szolgáltatásai a közeli hozzátartozókra, mint szolgáltatási kedvezményezettekre kiterjeszthetők. Az egészségpénztári megtakarításunkból tehát a gyermekeink egyészségügyi kiadásait is fedezhetjük.

Ilyenek lehetnek az orvosi ellátás költségei, a magánban elvégzett szűrővizsgálatok, nem kötelező védőoltások, betegség esetén felírt gyógyszerek költségei.

Az egészségpénztár különösen nagy segítséget nyújt a babaápoláshoz. Elszámolható ugyanis az ehhez szükséges termékek széles köre, mint például a pelenka – ami elég jelentős kiadás – a tápszer, cumi és cumisüveg, babakozmetikumok, de a légzésfigyelő, párásító, a bébiőr és a babamonitor ára is.

Az ezekre szánt összeg befizetése után szintén igényelhetjük az adóvisszatérítést a felső értékhatárig. Ez évi 750 ezer, vagy havi 62 500 forint befizetését jelentené, a keret tehát elég magas ahhoz, hogy egészen nagy összegű befizetésre is igényelhető legyen.

Önsegélyező szolgáltatások az egészségpénztárban

Kifejezetten a gyermekekhez kapcsolódik az egészségpénztárak néhány önsegélyező szolgáltatása is.

Ilyen például a születési szolgáltatás, amely kifejezetten a gyermek érkezésére való anyagi felkészülést segíti. A pénztári megtakarításunkból nagyobb összeget vehetünk fel a gyermek születésekor. Ennek összege a legtöbb pénztár esetében akár 1 millió forint is lehet. A felvett összeg felhasználását nem kell igazolni.

A gyermekgondozási és -nevelési segély nevű szolgáltatás azt a célt szolgálja, hogy az egészségpénztárból kiegészítsük a gyermekkel otthon maradó szülő állami ellátását. Ebben az időszakban, amikor új családtag érkezik, és megnövekedett kiadásokkal kell számolnunk, nehézséget jelenthet, hogy a gyermeket gondozó szülő jövedelme lecsökken. Az egészségpénztári megtakarításból azonban kiegészíthetjük ezt a jövedelmet, akár annak korábbi szintjéig is.

A beiskolázási támogatás keretében az egészségpénztári megtakarításunk terhére vásárolhatunk óvodás, iskolás korú gyermekeinknek tanszereket, tankönyveket és ruházatot. Erre a keretösszeg az év első napján érvényes havi minimálbér összege gyermekenként, évente.

Ezen felül akár a lakáshitelünk egy részét is törleszthetjük az egészségpénztáron keresztül. Erre a havi minimálbér 15 százalékát költhetjük havonta. Az adóvisszatérítésen keresztül úgy akár milliós összeget takaríthatunk meg a teljes hiteltartozásunkon.

Babakötvény – minden babának jár

A Babakötvény az életkezdési támogatással indul. Minden 2005. december 31. után Magyarországon született és élő magyar gyermek, illetve minden 2017. június 30. után született magyar állampolgárságú, vagy magyarigazolvánnyal rendelkező, de nem belföldön élő gyermek után 42 500 forint támogatást ad az állam. Ez az életkezdési támogatás.

Ehhez a szülők úgynevezett Start-értékpapír számlát nyithatnak, amelyen a gyermekük számára rendszeres vagy akár eseti megtakarítást helyezhetnek el. Erre a számlára fizethetjük be az általunk választott összeget, amelyet az Államkincstár Babakötvénybe fektet, és a Start-értékpapír számlán jóváír. Ez a gyermek születési évéhez igazodó sorozatszámú állampapír.

Start-értékpapír számlára befizetett összeg után 10 százalékot, de legfeljebb évi 12 ezer forintot kapunk, ez egy állami támogatás. Ezen felül a befizetések után az állam az infláció mértéke + 3 százalék kamatot fizet, amelyet évente jóváírnak a számlán.

A babakötvénybe fizetett összeg adó- és járulékmentes. Start-értékpapír számlát a gyermek 18 éves koráig nyithatunk, a Babakötvény futamideje 19 év, de legkorábban 3 év múlva hozzáférhető. 18 éves kor után már nem lehet rá befizetni, és nem is kamatozik.

A Babakötvénnyel megtakarított összegből akár többévnyi tandíj is kijöhet, vagy lakásvásárláskor önerő lehet.

Banki termékek a pénzügyi neveléshez

A pénzügyi neveléssel sajnos nem állunk kifejezetten jól. Az iskolákban csak minimális szinten, vagy egyáltalán nem oktatják, hogy hogyan gazdálkodjunk a jövedelmünkkel, így ez a feladat a szülőkre hárul. Sajnos sok szülő maga is küzd a hiányos pénzügyi ismeretekkel.

Van néhány banki termék, amely segíti azokat a szülőket, akik be szeretnék vezetni a gyermekeiket a pénz világába, lehetőleg az ő szintjüknek és befogadóképességüknek megfelelően.

Létezik olyan családi bankszámla, amelyet a szülő csak akkor nyithat a gyermeke számára, ha neki magának is van bankszámlája. A számla már 6 éves kortól nyitható, és a mobilbanki applikációban a szülő figyelemmel kísérheti a gyermeke pénzügyi tevékenységét, illetve játszva taníthatja meg a pénzügyek helyes kezelésére.

A felsőfokú oktatásban résztvevő diákok számára több bank kínál diák számlacsomagokat, amelyeket kifejezetten a diákok igényeire szabnak, és számukra kedvezményes lehetőségeket kínálnak.

A számlákhoz applikációk tartoznak, és a fiatalok akár a mobiltelefonjukkal is fizethetnek ezek segítségével.

(Szerző: Simondán Eszter)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.