Hosszabb betegszabadságra készül? Így segíthet az egészségpénztár

szerző: Simondán Eszter
megjelent:

Akár előre ismert módon, tervezetten megy hosszabb betegszabadságra, akár egy váratlanul felmerülő betegség miatt, mindenképpen hasznos, ha anyagi szempontból biztonságban érzi magát. Ha ez lehetséges, akkor érdemes előre felkészülni, ebben pedig az egészségpénztár is tud segíteni.

Akár kisebb műtétek is finanszírozhatók egészségpénztárból

A gyógyulás szempontjából rendkívül fontos lehet, hogy minél kevesebb stressz érje, így nem túl előnyös, ha a felépülés ideje alatt az anyagi biztonsága miatt kell aggódnia. Ha azonban olyan beavatkozásról vagy kezelésről van szó, amely előre tervezhető, akkor a betegség anyagi részéről is lehet előzetesen gondoskodni, ráadásul úgy, hogy közben spórolhat is.

Talán tudja, hogy az egészségpénztár jól használható magánorvosi szolgáltatások, magánellátás keretében végzett kezelések, akár kisebb műtétek finanszírozására. Az pénztár kedvelt felhasználási módja a fogászati kezelések költségeinek fedezése, beleértve a komolyabb beavatkozásokat is.

Ezek ára többszázezer forintra rúghat, egy egynapos sebészeti eljárás költsége pedig milliós összeget emészthet fel. De miért éri meg mindezt egészségpénztáron keresztül fizetni?

Az egészségpénztár egy állami támogatással összekötött egészségcélú megtakarítás. Ez azt jelenti, hogy az egészségpénztári befizetésünk egy részét visszakaphatjuk adóvisszatérítés formájában. A pénztárba befizetett összeg 20 százaléka, legfeljebb 150 ezer forint jár vissza minden évben az adónkból, amennyiben azt az adóbevallásunkban igényeljük.

Ezzel az adóvisszatérítéssel az egészségügyi kiadásainkat lényegében védeni tudjuk az infláció hatásaitól. Olyan lehet, mintha menet közben nem emelkedtek volna a magánorvosi szolgáltatások árai.

Az egészségpénztári számlánkra visszakapott összeget később újra az egészségünkre költhetjük. Fizethetünk belőle további kontroll vizsgálatokat vagy egyéb beavatkozásokat, vásárolhatunk gyógyszert, és a lista itt nem ér véget. Klasszikusan főként erre való az egészségpénztár, és a legtöbben erre is használják. Vannak azonban olyan szolgáltatásai is, amelyet kevesebben ismernek és használnak, pedig nagyon hasznosak.

A táppénz is kiegészíthető egészségpénztárból

Ilyen például a betegség esetén kapott táppénz kiegészítése. Ezt a munkáltatónk által kiállított igazolás alapján igényelhetjük. Célja, hogy a betegség miatt kieső jövedelmünket részben vagy egészben pótoljuk az egészségpénztári egyenlegünkből.

A táppénz kiegészítés keretében a nettó jövedelmünk és a keresőképtelenség idejére járó összeg közötti különbözetet igényelhetjük mindaddig, amíg ez az állapot fennáll. Tehát, ha ez egyenlegünk lehetővé teszi, akkor a teljes táppénz idejére a nettó fizetésünk összege állhat a rendelkezésünkre. A táppénz kiegészítését az egészségpénztár havi rendszerességgel utalja át a bankszámlánkra.

Ezt a szolgáltatást akkor is használhatjuk, ha a gyermekünk betegsége miatt vagyunk táppénzen. A táppénz kiegészítést a táppénz első napjától kérhetjük, egészen annak végéig. Ez azt jelenti, hogy akár két hetes keresőképtelen állapotot is áthidalhatunk ezzel a szolgáltatással.

Ehhez persze némi előre tervezésre, azaz előzetes takarékoskodásra lesz szükség. Érdemes már hónapokkal korábban bizonyos összeget félretennünk a pénztári számlánkon, hogy később az egészségpénztárnak legyen miből kifizetni számunkra a táppénz és a fizetésünk különbségét.

Számunkra a haszon pedig nem csak az, hogy nem kell aggódnunk az alacsonyabb bevétel miatt, hanem az is, hogy annak az összegnek a befizetése után, amelyet majd a táppénzünk megtoldására használunk, igénybe vehetjük a 20 százalékos adóvisszatérítést.

Ezzel jobban járunk, mintha egyszerűen csak a bankszámlánkon tartjuk a pénzt, és majd felhasználjuk, ha szükségünk lesz rá.

Az egészségpénztárba havi rendszerességgel is fizethetünk tagdíjat. A legtöbb pénztár ezt tekinti alapállapotnak, de befizethetünk negyedévente, félévente vagy évente, sőt eseti jelleggel is.

Másra is jó az egészségszámla

Ezzel a szolgáltatások sora nem ért véget. Külön szolgáltatási ágat képeznek az önsegélyező szolgáltatások. Az egészségpénztárak és az önsegélyező pénztárak korábban két külön fajtáját alkották az önkéntes pénztáraknak (a harmadik típus, a nyugdíjpénztár mellett). Egy 2016-os jogszabályváltozás azonban lehetővé tette a pénztárak számára, hogy önsegélyező szolgáltatásokat is nyújtsanak. Az egészségpénztárak pedig sorban vették fel az önsegélyező elemeket a szolgáltatási palettájukra.

A legnépszerűbbeket ezek közül gyakorlatilag minden ismertebb pénztár nyújtja, és a legtöbb kínálatában a jogszabály szerint valamennyi szolgáltatás szerepel. Ilyen szolgáltatás a születési szolgáltatás, amelynek keretében akár 1 millió forintot vehetünk fel a pénztári számlánkról, és azt korlátozás nélkül elkölthetjük, a lakáscélú jelzáloghitel törlesztése, melynél a lakáshitelünk egy részét törleszthetjük a pénztári egyenlegünkből, és spórolhatunk akár milliós összeget a hitelünkön, vagy a beiskolázási támogatás, ahol gyermekeink iskolakezdését fizethetjük a pénztárból.

Az önsegélyező pénztári szolgáltatások másként működnek, mint a klasszikus egészségpénztári szolgáltatások.

Az egészségpénztár különleges megtakarítási forma. Itt ugyanis elsősorban nem a felhalmozás a cél, hanem az, hogy a pénztárba befizetett összeget az egészségünk megőrzésére, illetve visszaállítására fordítsuk. Ezért kapjuk az adókedvezményt a befizetéseink után, függetlenül attól, hogy mennyi pénzt gyűjtünk a számlánkon, vagy mennyit költünk róla.

Persze ettől függetlenül felhalmozi is érdemes, mert a pénztár a nála tartott vagyont befekteti, és a tagjainak negyedévente hozamot fizet. Akár elköltjük, akár tartalékoljuk tehát a pénzünket, jól járunk.

Az önsegélyező szolgáltatásoknak azonban a megtakarítás is kötelező eleme, mert ezeket csak a legalább 180 napja a pénztárban tartott egyenlegünk terhére igényelhetjük. Ez a megkötés nem él az egészségpénztári szolgáltatásokra, és a táppénz kiegészítésére sem.

Az egészségpénztárból egészségbiztosítást is fizethetünk

Az egészségpénztárak egy része kedvező áron kínál a tagjainak szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosításokat, melyeket akár a családtagjaink részére is megköthetünk. Ezzel jól kiegészíthetjük az egészségpénztári szolgáltatásokat.

A biztosítás havidíját az egészségszámlánkról vonja le a pénztár, és mivel ez is befizetésként érkezett a számlára, az adókedvezményt ez után is kérhetjük, így csökkentve a biztosításunk költségét.

Az egészségpénztár tehát tudatos, és széles körű használattal az egész életpályánkon át elkísérhet minket.

Szerző: Simondán Eszter

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.