Aszpirin és a daganatos betegségek kockázata

MTI
megjelent:

A kis adagban, napi rendszerességgel szedett aszpirin jelentősen csökkenti több ráktípus esetén a halálozás kockázatát - állapította meg egy kedden közzétett tanulmány. A brit The Lancet című orvosi folyóiratban ismertetett kutatásban összefüggést találtak az aszpirin szedése és egyebek közt a prosztata, a tüdő és a torok rákjának kisebb kockázata között.

Fontos tudni!

Bővebben: Miért ne adjunk aszpirint gyermekünknek?>>

"Az eredmények elsőként szolgáltatnak az embernél bizonyítékot arra, hogy az aszpirin számos, gyakran előforduló ráktípusnál csökkenti a bekövetkező halálozások számát" - hangsúlyozta Peter Rothwell kutatásvezető, az Oxfordi Egyetem professzora.

A kutatók metaelemzésükben nyolc korábbi klinikai próba adatait tekintették át, amelyekbe lefolytatásukkor összesen 25 500-nál több pácienst vontak be.

Mennyi aszpirin jelent kockázatcsökkentő hatást?

Az aszpirin és amit nem tudunk róla

Ki ne hallott volna már a nagy múltú láz- és fájdalomcsillapítóról, az aszpirinről?Az aszpirin hatóanyaga, az acetilszalicilsav, a fűzfa kérgében megtalálható vegyület, a szalicin származéka. Az aszpirin és amit nem tudunk róla>>

A tanulmányok egyikének sem az volt az eredeti célja, hogy az aszpirin szedése és a rákkockázat közötti összefüggést vizsgálja, ám mindegyik tesztben a résztvevők egy része aszpirint szedett, másik része pedig ahhoz hasonló kiszerelésben hatóanyag nélküli tablettát, placebót.

A négy-nyolc éven át zajlott próbák során az derült ki, hogy napi 75 milligramm aszpirin átlagosan 21 százalékkal csökkenti a daganatos betegségek miatti halálozás kockázatát.

Összehasonlításként: a fejfájás ellen szedett aszpirin szokásos dózisa tablettánként 500 milligramm. A kockázat csökkenése különösen nagynak bizonyult öt évnyi szedés után, a daganat típusától függően akár 30-40 százalékkal is.

Az aszpirin véralvadásgátló hatása

Az acetilszalicilsav a vérlemezkék aktiválódását és a gyulladás tüneteinek létrehozásáért felelős anyagokat egyaránt serkentő enzimet gátolja. Az aszpirin véralvadásgátló hatása>>

A tanulmányok közül kettő is hosszú távúnak mondható, mert két évtizeden át tartottak. Ennyi idő távlatában a prosztatarák kockázata 10 százalékkal, a tüdőráké 30 százalékkal, a vastagbél daganatáé 40 százalékkal, a nyelőcsőráké 60 százalékkal esett vissza. A tüdő és a nyelőcső esetében a védőhatás az úgynevezett adenokarcinómákra korlátozódott, melyek tipikusan a nem dohányzóknál fordulnak elő.

Az aszpirin védőhatását annak tulajdonítják, hogy gátolja a COX-2 elnevezésű enzim termelődését, amely hozzájárul a sejtosztódáshoz a rákos daganatokban. A szakemberek figyelmeztetnek rá, hogy az aszpirin szedése - különösen alkoholfogyasztás mellett - veszélyekkel is jár, gyomorfájdalmakat, esetleg gyomorvérzést okozhat. Javasolják ezért, hogy a gyógyszer szedésének megkezdése előtt forduljanak orvosukhoz a páciensek.

(MTI)

Cikkajánló

A nátha és kezelése
A nátha és kezelése

Ma már számos gyógymód közül választhat.

Portré
Portré

Pásztor Bendegúz orvostanhallgató.

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.