Mitől védenek a karotinoidok?

Szerző: Medipress

Egy új tanulmány szerint az amerikai nők mindössze harmada követi a zöldség- és gyümölcsbevitelre vonatkozó ajánlásokat, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel elesnek az emlő- és petefészekrák elleni jótékony hatásoktól.

A rákellenes táplálkozás alapszabályai
Kevés só, alkohol és cukor, annál több zöldség és gyümölcs. A gyorsétkezdéket pedig felejtsük el!
A rákellenes tálálkozás alapelvei>>

A vitaminok, ásványi anyagok és rostok mellett a zöldségek és gyümölcsök karotinoidokat, egyfajta fitotápanyagot is tartalmaz, ami a kutatások szerint elősegíti a női emlő és petefészek egészségét. Az America's Phytonutrient Report: Women's Health by Color (Amerikai fitotápanyag jelentés: A női egészség színek szerint) című tanulmány alapján az idősebb nők karotinoid-bevitele a kalóriabevitel eltéréseit beszámítva 20 százalékkal magasabb, mint a fiatalabb nőké. Az előző fitotápanyag jelentés (America's Phytonutrient Report: Quantifying the Gap) azt mutatta ki, hogy az amerikai felnőttek 80 százaléka nem fogyaszt elég fitotápanyagot. Az új tanulmány ehhez hasonlóan arra a következtetésre jutott, hogy a nők megdöbbentően kevés karotinoidot fogyasztanak. A jelentést a világ egyik vezető vitamin és táplálékkiegészítő márkája, a Nutrilite gyártója készítette.

A rákellenes táplálkozás alapszabályai
A fitoösztrogének olyan növényi eredetű vegyületek gyűjtőneve, amelyek képesek a női nemi hormonhoz hasonlóan a szervezet ösztrogén receptoraihoz kötődni és ott hatást kiváltani. Fitoösztrogének >>

A zöldségek és gyümölcsök élénk színét adó karotinoidok jótékony hatást gyakorolnak az emlő és a petefészek egészségére, illetve az általános egészségi állapotra. A kutatásból az derült ki, hogy bár az összes korosztályba tartozó nő kevés karotinoidban gazdag élelmiszert fogyaszt, a 45 éven felüliek és 45 éven aluliak összehasonlítása azt mutatja, hogy a 45 éven aluli nők esetében nagyobb a „karotinoidhiány”. „Ez egy sajnálatos jelenségre világít rá, arra, hogy a fiatalabb nők elesnek a karotinoidokban gazdag élelmiszerek egészségügyi előnyeitől, miközben az idősebb nők többet fogyasztanak ezekből a tápanyagokból” – nyilatkozta Keith Randolph, a Nutrilite kutatója.

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Szívbarát táplálkozás - Hogyan...

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos kockázati tényező vesz részt, amelyek közül a táplálkozás az egyik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.